Važnost postavljanja cilja

Nedavno sam išao trčati na Medvednicu s ciljem da snimim GPX trag jedne staze. Dakle, nije to bio ni trening ni utrka, važno je bilo proći cijelu stazu bez lutanja. Negdje na stazi sam u trku išao pogledati nešto na sat te sam slučajno isključio sat tj. završio aktivnost. Ne pitajte me kako! Ono što je uslijedilo je razlog pisanja ovog teksta 🙂

- Oglas -

Odmah sam shvatio da neću postići ono zbog čega sam došao, tj. da neću imati snimljenu stazu. Kako sam bio dovoljno daleko od starta, nije mi se dalo (a nisam imao ni vremena) ponavljati start i ponovno proći stazu od početka.

U trenutku sam postao bijesan i ljut na sebe s pitanjem kako mi se to moglo dogoditi. Pokušao sam se umiriti činjenicom da nije sve propalo, odradit ću dobar trening. Ili sada mogu skrenuti s planirane staze i istražiti neke nove. Pa ima još vremena, stignem doći neki drugi dan i snimiti stazu… Uglavnom, dosta toga sam pronašao, no ništa me nije zadovoljavalo.

Što se dogodilo? Nestao je motiv. Izgubio sam cilj te aktivnosti, a drugi koje sam nalazio mi nisu bili dovoljno jaki i motivirajući. Na kraju sam ipak iskoristio situaciju i skrenuo s predviđene staze te obišao jednu novu koju taj dan sasvim sigurno ne bih.

Kasnije sam razmišljajući o ovome shvatio važnost ciljeva i motiva. Ako govorimo o trčanju, a govorimo, izrazito je važno postavljanje ciljeva, bez obzira radilo se to o ciljevima pripreme za nastup na nekoj utrci ili nam je cilj poboljšanje rezultata. Taj cilj/motiv će nam pomoći u trenucima kada nam bude teško i/ili kada ne budemo imali volje za neki trening. Dovoljno je samo sjetiti se zbog čega to radimo (cilj) i sasvim sigurno ćemo lakše i brže prebroditi krizu.

Ovdje (možda) vidim i odgovor zašto virtualne utrke ne privlače jednak broj ljudi kao one prave fizičke – nejasan je cilj. Trebam li trčati 5 ili 10 km? Brzo ili sporo? Ujutro ili navečer? Previše stvari daje nam se na biranje i to nam očito (većini) ne odgovara. Želimo da nam se vrlo jasno kaže: trči se tada i tada u toliko sati i ovo je staza. Cilj (i svi ostali parametri) je vrlo jasno definiran i vrlo ga je lako uprizoriti i motivirati se tim ciljem (ubrzat ću jer iza krivine je ciljni luk, glazba i moji navijači).

Nadam se da sam vas potakao na razmišljanje o vašim trkačkim ciljevima te pomogao u razmišljanju zašto su oni važni.

Piše: Nedeljko Vareškić

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice