Sada čitate
Kako si dodatno pomoći i ojačati imunitet?

Kako si dodatno pomoći i ojačati imunitet?

Optimalan unos vitamina i minerala, fitokemikalija, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina neophodan je za pravilan rad imunološkog sustava, pogotovo uoči sezone prehlada i gripe, no često ih ne unosimo dovoljno hranom. U tom slučaju od velike su pomoći dodaci prehrani.

- Oglas -

Imunosni sustav tvore organi i stanice raspoređeni po cijelom tijelu, a uloga mu je zaštita organizma od vanjskih napadača (virusa, bakterija, parazita i gljivica), toksina što ih izlučuju ti napadači, ali i od vlastitih izmijenjenih i istrošenih stanica. Kada taj sistem funkcionira savršeno, često i ne znate kad ste pokupili uzročnika neke infekcije – organizam će ga se riješiti po kratkom postupku i ne dopuštajući da se razvije, primjerice, prehlada.

No, ako taj sustav ne radi dobro, njegova obrambena uloga postaje upitna, a oslabjeti može zbog bolesti, nezdravog načina života ili manjka važnih hranjivih tvari. Takav manjak vitamina i minerala prilično je česta pojava upravo u ovom dijelu godine – česti umor može biti posljedica  manjka vitamina, osobito vitamina C, koji nastaje zbog jednolične prehrane tijekom zime. Zbog manjka vitamina C smanjena je iskorištenost kisika u stanicama i tkivima pa je imunosni sustav oslabljen, a organizam postaje podložniji bolestima.

Kad govorimo o imunitetu, ne smijemo zaboraviti da je naš probavni sustav najvažniji imunološki organ, pri čemu je iznimno važna uloga crijevne flore jer predstavlja sastavni dio prirođene imunosti, pobuđuje stečenu imunost i oblikuje stečeni imunosni odgovor. Ako je ravnoteža naše crijevne flore narušena, dolazi do pada imuniteta što za posljedicu ima i češće obolijevanje od infekcija gornjih dišnih puteva.

Zanimljiv je podatak prema kojemu je unos blagotvornih bakterija današnjom prehranom milijun puta niži nego što je bio u kameno doba. Takva je evolucijska promjena za čovjeka velik nedostatak, s obzirom na to da bakterije dokazano igraju važnu ulogu u održavanju dobroga zdravlja organizma, uključujući stimulaciju imunološkog sustava, prevenciju kolonizacije patogenih mikroorganizama te stvaranje nutrijenata za mukozu crijeva. U tom slučaju za prevenciju tijekom zimskih mjeseci možemo koristiti probiotičke sojeve čija je učinkovitost u ovu svrhu dokazana kliničkim istraživanjima.

Uravnotežena prehrana

Na sreću, cijelim nizom postupaka možete osigurati i sačuvati optimalan rad imunosnog sustava, a jedan od temeljnih je uravnotežena prehrana koja će osigurati optimalnu opskrbljenost hranjivim tvarima. Što je, zapravo, uravnotežena prehrana? To znači da su dnevni obroci izvor vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina, važnih masnih kiselina i složenih ugljikohidrata. Isto tako, u prehranu je potrebno uvrstiti i fermentirane mliječne proizvode. Potrebno je smanjiti visok unos zasićenih masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama te povećati nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih nutrijenata.

Dovoljno tekućine

Svakodnevno je potrebno  piti oko litru i pol  tekućine, i to vode ili nezaslađenog biljnog čaja, radi tonificiranja, hidriranja i detoksikacije organizma. Unos potrebne količine tekućine presudan je za održavanje vlažnosti u sluznicama pa uzročnici prehlade uopće neće imati šanse da se probiju kroz njih.

Smanjiti količinu šećera

Dokazano je da velik unos šećera povećava mogućnost infekcije. Šećer, naime, ozbiljno smanjuje sposobnost bijelih krvnih stanica da uništavaju bakterije.

Redovito kretanje

Kretanje je jedan od presudnih čimbenika za postizanje i očuvanje zdravlja organizma. Umjerenom, ali redovitom tjelesnom aktivnosti  jača se imunitet. Već 30 do 45 minuta kretanja 5 puta tjedno (hodanje, vožnja bicikla ili ples) povećat će otpornost na infekcije gornjih dišnih puteva. Zato siđite jednu tramvajsku ili autobusnu stanicu prije nego što je uobičajeno i prohodajte ostatak puta. Ne koristite dizalo stanujete li na nižim katovima ako to nije neophodno. Nije potrebno biti vrhunski sportaš kako biste pridonijeli svojem imunitetu, svaki doprinos je vrijedan.

Dovoljno sna

Dok noću spavamo, organizam prikuplja novu energiju. Dovoljan broj sati sna smanjuje mogućnost obolijevanja od prehlade.

Zašto su važni dodaci prehrani

Optimalan unos vitamina i minerala, fitokemikalija, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina neophodan je za pravilan rad imunološkog sustava, no često ih ne unosimo dovoljno hranom. U tom slučaju od pomoći su dodaci prehrani s nutrijentima koji sudjeluju u metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje organizma.

Napisali: Farmacia tim

 

Farmacia preporučuje

Do kraja ožujka za svaku kupnju u web shopu farmacia.hr vam poklanja besplatnu dostavu.

Napomena: kliknuti na fotografiju za više informacija o proizvodu

Specchiasol Influepid, dodatak prehrani na bazi pročišćenog propolisa bogatog vitaminom C iz šipka. Cijena: 71,20 kn
Almagea® Curcumin Forte+ dodatak je prehrani koji sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina u micelama. Cijena: 132,40 kn
Arkopharma ArkoRoyal BIO Matična mliječ 1500 mg dodatak prehrani za zdravlje i vitalnost. Cijena: 192 kn
Dietpharm Beta glukan + vitamin D pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Cijena: 167,50 kn
Medis Imunoglukan P4H Acute kapsule, 99,35 kn
Floradix Kindervital tonik, 122 kn
Alpen Pharma Alpikol sirup za zaštitu organizma, 65,91 kn
M.E.V. Feller Beta CD glukan, 149,90 kn
Vitapharm Enerday plus matična mliječ promo, 165 kn

 

 

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice