Sada čitate
Zaštita od sunca za vrijeme outdoor aktivnosti

Zaštita od sunca za vrijeme outdoor aktivnosti

Pogledajte galeriju

Ako se bavite sportom bilo profesionalno ili rekreativno, sigurno ste jedva dočekali ljepše vrijeme. Ljeto je kao stvoreno za više uživanja vani, no svakako trebamo paziti na štetno sunčevo zračenje. Sportaši koji svoje aktivnosti provode vani i to većinom u dugometražnim treninzima i natjecanjima (trčanje, trail, trekking, triatlon, biciklizam…) predstavljaju rizičnu skupinu za razvoj raka kože budući su svakodnevno izloženi visokom nivou ultraljubičastog zračenja.

- Oglas -

Postoje tri vrste UV zraka:

 • UVC, najkraće i najopasnije zrake od kojih nas uspješno štiti ozonski omotač
 • UVA i UVB zrake koje dopiru u malom postotku do naše kože.

UVB (B = burn, opeklina) zrake su odgovorne za tamnjenje i glavni su uzrok opeklina što dugoročno može dovesti do ozbiljnih oštećenja kože i razvoja raka kože.

UVA zrake (A = aging, starenje) prodiru u dublje slojeve kože, uzrokuju starenje kože što se manifestira gubitkom elasticiteta i pojavom bora, koža izgleda grubo i suho, a mogu uzrokovati i pojavu fotopigmentacije na koži kao i daljnjeg razvoja alergijskih reakcija.

Proizvodi za zaštitu od sunca trebaju pružati kompletnu UV zaštitu, moraju biti neškodljivi, lako podnošljivi, prilagođeni tipu kože i aktivnosti. Tako za sportaše na otvornom preferiramo vodootporne proizvode i one otporne na znojenje kako bi osigurali zaštitu i u tim ekstremnim uvjetima tjelesnih napora. Bitno je i da se lako nanose, razmazuju, upijaju i sadrže minimalno komponenti koje bi mogle iritirati područje oko očiju.

Broj istaknut na ambalaži, SPF (sun protecting factor) odnosi se na zaštitu od UVB zračenja i predstavlja omjer minimalne doze UV zračenja potrebne za nastajanje crvenila na koži zaštićenoj određenim proizvodom i vremena potrebnog za nastanak crvenila na nezaštićenoj koži. Orijentaciono nam pokazuje koliko dugo se možemo zadržati na suncu nakon primjene proizvoda sa zaštitnim faktorom. Ako preparat ima veći zaštitni faktor, vrijeme boravka na suncu se produljuje, ali ne proporcionalno. Preparat koji ima zaštitni faktor SPF 15 apsorbira oko 93 % UVB zraka, SPF 30 – 97 %, a SPF 50 – 98 %, pa je razlika u zaštiti sa SPF 30 i SPF 50 svega 1%.

Razlikujemo mineralne i kemijske filtre za zaštitu od sunca.

 • Mineralni (cink oksid, titanijev dioksid) reflektiraju i raspršuju UV zrake da ne prodiru u kožu, pa ih često nalazimo u proizvodima za osjetljivu kožu.
 • Kemijski filtri mogu apsorbirati UV zračenje, a mogu izazvati reakciju na osjetljivoj koži i ne preporučuju se nikako za malu djecu.

Vodootpornost proizvoda je od ključne važnosti za skupinu sportaša na otvorenom budući se znojenjem, plivanjem uklanja zaštitni sloj i ponovno nas izlaže riziku. Zaštitni učinak preparata u vodi je također važan, jer voda propušta UV zrake, pa je svakako nužno kožu štititi za vrijeme plivanja na način da se nanese prije samog urona i ponovno nakon izlaska iz vode i brisanja ručnikom.

Za sportaše na otvornom preferiramo vodootporne proizvode i one otporne na znojenje kako bi osigurali zaštitu u ekstremnim uvjetima tjelesnih napora.

Ono što je još bitno naglasiti je da nisu samo opasni dani kada je sunčano i vruće jer do 80% UV zračenja prodire kroz oblake.

Prema smjernicama za prevenciju raka kože možemo se voditi slijedećim savjetima:

 • Krećite se u hladu, sjeni, šumi, posebno između 10 – 16 h, pokušajte si isplanirati treninge kako bi počeli rano ujutro ili kasnije poslijepodne. Ukoliko ponekad to nije izvedivo, zbog termina utrke, natjecanja, treninga, pokušajte se opskrbiti dodatnim sredstvima za zaštitu osim sredstva sa visokim zaštitnim faktorom, poput kape sa šiltom i obavezno dovoljnom količinom tekućine i elektrolita kako bi se spriječila dehidracija.
 • Izbjegavajte slučaj da imate opekline od sunca budući se rizik za melanom udvostručuje u slučaju opeklina od sunca.
 • Ako ste u mogućnosti nabavite dio odjeće koji ima zaštitni faktor, ako ne obavezno nanosite zaštitno sredstvo u dovoljnim količinama, dovoljno često i ne zaboravite na osjetljive dijelove poput uške, usana, šaka, stopala, vrat s prednje i stražnje strane, a također i tjeme posebice muški dio populacije s malo ili bez kose. Dijelove oko samih očiju treba testirati na sredstvo kako bi se izbjeglo neugodno pečenje zbog iritacije, pa je bolje koristiti sunčane naočale.
 • Obnavljanje sredstva za sunčanje je ključno u zaštiti, nosite sa sobom džepnu varijantu u obliku mini size proizvoda (testeri) ili sticka koji se lako nanosi.
 • Ukoliko koristite nesteroidne protuupalne lijekove (acetil salicilna kiselina, ibuprofen, naproksen, ketoprofen bilo u obliku tableta ili kao preparat za lokalno nanošenje na tijelo) ili biljne lijekove poput gospine trave ili ste na terapiji tertraciklinskim antibioticima potreban je dodatan oprez i zaštita budući navedeni lijekovi mogu izazvati fotosensitivnost kože.

Fotodermatitis označava pojavu svrbeža na koži uz prisutnost kožnih promjena u rasponu od crvenila i osipa pa do stvaranja plikova i ulceracija. Obično ga uzrokuju lokalni faktori poput parfema, lijekova koji pod utjecajem UV zračenja postaju fotosensibilni. To uzrokuje dalje stvaranje slobodnih, štetnih radikala i pojavu upalne reakcije na koži. Vjerojatnost od razvoja fotodermatitisa se povećava ukoliko imate atopijski dermatitis. Fotodermatitis mogu izazvati i eterična ulja s kumarinima (bergamot, limun, grejp i gorka naranča),  a oprez je potreban i kod mandarine, slatke naranče i limete. Macerat gospine trave (ulje kantariona) je također fototoksičan te se, usprkos nekim starim vjerovanjima i recepturama, ne smije koristiti prije sunčanja nego tek nakon njega.

Preporuka za čitanje

Za zaštitu osim sredstva sa visokim zaštitnim faktorom, poput kape sa šiltom i obavezno dovoljnom količinom tekućine i elektrolita kako bi se spriječila dehidracija.

Hiperpigmentacijske mrlje nastaju zbog nepravilnog nakupljanja melanina i obično su prisutne na obrazima, čelu, nosu i iznad usnica. Smatra se da promjena u hormonskom statusu može pokrenuti niz kaskadnih promjena u koži koji dovode do povećane sinteze pigmenta. Zbog toga je dodatan oprez potreban ukoliko ste na terapiji sa oralnom hormonalnom kontracepcijom, hormonskom nadomjesnom terapijom u menopauzi, neki tireostatici (tiamazol) za liječenje pojačanog rada štitnjače.

Stručnjaci provode brojna istraživanja kako bi se proizvodi prilagodili korisniku sa što većom zaštitom, lakoćom nanošenja i što manjom mogućnošću neugodnih efekata. Ono što zabrinjava je da je manji dio populacije dovoljno educiran o mjerama zaštite i prevencije te o pravilnom nanošenju zaštitnih sredstava i izbjegavanju kretanja u špici UV zračenja. Neka istraživanja su pokazala vrlo nisku stopu educiranosti gdje je svega 20% ispitanika iz skupine sportaša potvrdila da boravak vani u aktivnostima veći dio dana predstavlja pojačani rizik nastanka raka kože, a svega 35% ispitanika je znalo da sredstvo treba nanositi opetovano svaki sat izlaganja na suncu. (Hobbs, C., Nahar, V. K., Ford, M. A., Bass, M. A., & Brodell, R. T. (2014). Skin cancer knowledge, attitudes, and behaviors in collegiate athletes. Journal of skin cancer2014, 248198. doi:10.1155/2014/248198).

Osim što je važno informirati se i educirati te primjenjivati naučeno, važno i poruku prenositi na svoje kolege, prijatelje i obitelj. Nadam se da će uskoro na utrkama biti okrepne stanice koje će uz osvježavajuće voće i piće nuditi i sredstva za zaštitu od sunca.

Iz Farmacia ponude preporučujem:

 • Eucerin Sun Dry touch krema gel za lice SPF 50, dnevna je krema za zaštitu kože lica od sunca s visokim zaštitnim faktorom i posebno razvijena za masnu kožu, 133,73 kn
 • Avene sport fluid SPF 50, visoka zaštita od sunca za osjetljivu kožu, namijenjen za primjenu tijekom sportskih aktivnosti,  183,15 kn
 • Uriage Bariesun stick za usne SPF 30 štiti usne od UVA I UVB zraka, vodootporan je, hipoalergen i bez parabena, 59 kn
 • Avene Reflexe Solaire SPF 50, vrlo visoka zaštita od sunca za osjetljivu kožu, 98,40 kn
 • Uriage termalna voda SPF 30, obogaćena zaštitnim UVA i UVB faktorom, održava optimalnu brzinu hidratacije, štiti protiv onečišćenja i pruža zaštitu, 76 kn

Piše: Ljerka Jurić Karoli, mag.pharm., voditelj projekta Sportsko savjetovalište Kreni, Farmacia

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice