Želiš trčati maraton? Evo što te sve očekuje!

Istrčati maraton velika je stvar, toliko velika da se stavlja i u životopis. Da bi se uopće odlučili ući u pripreme za maraton, trebate se upoznati s važnim stvarima na osnovu kojih donosite ovu veliku odluku.

- Oglas -

Puuuuno trčanja

Prije svega, u pripreme za maraton ulaze osobe koje se redovito bave (rekreativnim ili natjecateljskim) trčanjem u zadnje 3-4 godine i koje su trenutno u formi istrčati polumaraton ispod 2 sata. Zašto? Zato što tijelo mora biti spremno podnijeti napore koje nosi plan priprema za maraton, a koji se sastoji od 4-5 trkačkih treninga i 1-2 treninga snage u tjedan dana. Znači – budite spremni na puno trčanja i to najčešće sami.

Kvalitetno planiranje vremena

Zbog količine i dužine treninga, lako se zaključuje kako se trenira (gotovo) svaki dan, a kako bi se to ostvarilo u dužem periodu potrebno je puno planiranja osobnog vremena. Treninge treba kvalitetno „ubaciti“ u dan ili tjedan koji je ionako prepun obveza. Vjerujem kako svi imate i druge životne obveze (posao, obitelj,…) koje ne bi smjele trpjeti zbog vaših priprema za maraton. Nije nemoguće, ali je potrebno kvalitetno planiranje, dogovor i kompromis, kako kod vas, tako i kod vaših bližnjih i kolega na poslu.

Prehrana

Pripreme za maraton zahtijevaju da se ozbiljno pozabavite svojom prehranom jer svaki trening zahtijeva veliku količinu energije, a kao što sam već rekao – treninzi su gotovo svaki dan. Kada ste u jakom režimu treninga onda vam i ne odgovara sva hrana koju inače jedete pa ćete tako i svoj jelovnik morati, drastično ili djelomično, promijeniti. Tijelo će vam tražiti više lako probavljive i kvalitetnije hrane i dovesti do toga da gubite s vremenom skupljene masne naslage – što gotovo pa svatko i želi kao posljedicu. Svakako je potrebno paziti da ne pretjerate i unosite premalo hrane jer osim gubitka kilograma posljedice na zdravlje mogu biti daleko ozbiljnije. Plan prehrane jednako je važan koliko i plan treninga pa ga nikako ne smijete zapostaviti. Posavjetujte se sa stručnjacima, slobodno pitajte iskusne maratonce ali imajte na umu kako ćete sami morati odrediti koja hrana vam odgovara, a koja ne.

Nastup na Split maratonu 2019. Foto: Splitski marathon

Društveni život

Vaš trenutni društveni život sigurno će se, barem u nekom obliku, promijeniti. Smanjit ćete ili potpuno izbaciti alkohol jer mamurni ili umorni ne možete odraditi predviđeni trening. Jednako tako, noćni izlasci će se prorijediti ili skratiti jer su subotnja i/ili nedjeljna jutra rezervirana za dužinske treninge koji su kruna onoga što ste radili protekli tjedan. Kada kažemo dužinski trening to znači da ste na trčanju 2-3 sata sigurno.

Psiha

Trkači se često boje maratona zbog psihe jer misle kako oni to ne mogu. To je donekle i točno jer kada već dođete u formu da možete trčati polumaratone onda vam nije nepoznanica što znači trčati nekoliko sati u komadu, što znači trčati po kiši, po suncu, što znači trčati i kada vam se uopće ne trči. Prihvaćate to jer znate da se trening mora odraditi. Maraton i pripreme za maraton su samo „malo“ više od onoga što ste već doživjeli. Ovime želim reći da u pripreme za maraton kreću osobe koje su već „filtrirane“ i kojima navedene prepreke ne mogu ništa. Često u takve pripreme i ulaze baš zbog tih prepreka kako bi ih mogli uspješno savladati i izboriti se sami protiv sebe. Pronađite nekakav smisao u ovim napornim pripremama, a koji nije samo protrčati kroz cilj. Na taj način pomažete sami sebi da treninzi od 3 sata nisu najgora muka koju ste doživjeli.

Odmaranje

Na početku nitko ne razmišlja o odmaranju i pojam odmora kod budućih maratonaca izaziva smijeh kada im se to prvi put spomene. No, kako program priprema sve više napreduje, postaju svjesni njegove važnosti. Dnevni i tjedni odmori jednako su važna karika koliko i sam plan treninga i prehrane jer moramo tijelo držati u takvom stanju da može podnijeti opterećenja koja nosi plan priprema za maraton. Računanje sati sna i pravovremeni odlazak na spavanje postat će svakodnevica. Olakšajte si instaliranjem aplikacija koje same računaju kada trebate odmoriti, i koliko spavati.

Preporuka za čitanje

Zaključak

Iz gore navedenog može se vidjeti kako će vaš život, u tih 3-4 mjeseca priprema, biti podređen maratonu. Odnosno, morate ući u taj životni režim u kojem samo razmišljate o tome što i kada ćete jesti, kakav trening vam slijedi i gdje ćete ga odraditi te kada idete spavati kako biste se odmorili prije sutrašnjeg dana. Jedino tako ćete bez ikakve dvojbe i problema proći ciljnu crtu maratona i staviti zasluženu medalju oko vrata…a onda se za dva do tri dana vratiti treninzima trčanja.

 

Piše: Nedeljko Vareškić

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice