Sada čitate
Tisuće staza i jedan cilj! Hrvatska za djecu s teškoćama

Tisuće staza i jedan cilj! Hrvatska za djecu s teškoćama

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza ove je godine virtualna i nacionalna što znači kako cijela Hrvatska sudjeluje za djecu s teškoćama. Utrku su prvi podržali Marin Čilić, Bojana Gregorić Vejzović i paraolimpijci.

- Oglas -

 

Četvrta humanitarna utrka Mliječna staza održat će se s ciljem unapređenja uvjeta života djece s teškoćama i promoviranja društvene inkluzije. Ovogodišnja utrka po prvi je puta virtualna i nacionalna jer će se, zbog novonastalih okolnosti i brige za zdravlje svih sudionika, održati uz pomoć mobilne aplikacije.

Zbog svog virtualnog karaktera u utrci mogu sudjelovati baš svi i od 5. do 20. rujna pružiti podršku djeci s teškoćama. Tijekom 16 dana, pojedinci, obitelji s djecom, tvrtke i timovi moći će trčanjem, hodanjem, vožnjom u kolicima, na biciklu i na bilo koji drugi način prikupljati kilometre kako bi teškoće pretvorili u mogućnosti. Prikupljenim sredstvima UNICEF će opremiti senzorne sobe u dijelovima Hrvatske gdje su potrebe najveće te educirati stručnjake koji provode terapije senzorne integracije.

 

Prijava je moguća putem web stranice www.mlijecnastaza.hr, a rane prijave po posebnoj cijeni otvorene su do 30. lipnja 2020.

 

„Vrijednost svakog društva ogleda se u tome koliko brinemo o onima najranjivijima među nama. Djeca s teškoćama trebaju našu podršku i trebaju je čim prije. Sve nas povezuje jedan zajednički cilj – da djeca s teškoćama postanu djeca mogućnosti.“ rekla je UNICEF-ova ambasadorica dobre volje, Bojana Gregorić Vejzović.

Utrku podržavaju Marin Ćilić, Bojana Gregorić Vejzović i Nevena Rendeli.

Utrku će i ove godine podržati brojne poznate osobe među kojima i proslavljeni hrvatski tenisač, Marin Čilić koji je prošle godine označio start utrke, a i ove godine se rado odazvao UNICEF-ovom pozivu: Mliječna staza je utrka zajedništva u kojoj nisu toliko važni rezultati pojedinca koliko je važno da svatko, na svoj način, doprinese ostvarenju velikog cilja. Posebno me raduje što i ove godine mogu podržati ovaj veliki humanitarni događaj i pozivam sve građane da nam se pridruže i pomognu u skupljanju kilometara mogućnosti za djecu s teškoćama.“

 

UNICEF OPREMA SENZORNE SOBE I EDUCIRA STRUČNJAKE

U prve tri godine održavanja, utrka Mliječna staza postala je platforma za osiguravanje boljih životnih uvjeta djece i obitelji u Hrvatskoj – UNICEF je tako do sada podržao otvaranje banke humanog mlijeka, osigurao financijsku podršku za udomiteljske obitelji s najmlađom djecom i unaprijedio uvjete u rodilištima diljem Hrvatske.

Ove godine UNICEF prikuplja sredstva kako bi usluge rane intervencije, koje su od presudne važnosti za razvoj djece s teškoćama, postale dostupnije što većem broju djece. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno živi 24 tisuće djece s razvojnim rizicima i teškoćama u dobi od 0 do 5 godina, koja su potencijalni primatelji ovih usluga, a samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije. Stoga je UNICEF-ov cilj osigurati senzorne sobe i stručnu podršku za djecu s teškoćama tamo gdje su potrebe najveće jer pravovremena podrška za njih čini razliku između mogućnosti i života na margini društva.

Paraolimpijci Jelena Vuković i Anto Joskić

Ovogodišnja se utrka održava u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom  te utrku i njezin cilj podržavaju i naši paraolimpijci – Jelena Vuković, Nataša Sobočan i Anto Joskić, koji je izjavio: „Poruka ovogodišnje Mliječne staze – pretvorimo teškoće u mogućnosti – iznimno je važna. Svjestan sam važnosti odgovarajuće podrške djeci s razvojnim teškoćama, jer sam i sam bio jedno od te djece. Pozivam sve da se uključe u Mliječnu stazu – trčite, hodajte, vozite bicikl, rolajte, planinarite i budite dio pozitivnih promjena za djecu s teškoćama u Hrvatskoj.“

Više informacija i prijave na www.mlijecnastaza.hr

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice