Sada čitate
Prof. Marković i DŠR Aktivan život – Tjelesna neaktivnost vodeći je zdravstveni rizik!

Prof. Marković i DŠR Aktivan život – Tjelesna neaktivnost vodeći je zdravstveni rizik!

Prenosimo vam pismo profesora Gorana Markovića i Društva športske rekreacije Aktivan život o opasnosti nekretanja posebno u vrijeme epidemije.

- Oglas -

Svake vam se godine obratimo s najavom nove sezone škole trčanja i nordijskog hodanja i doista i ovaj se put radi o upisu 11. generacije Trčaone najveće škole u Hrvatskoj koja djeluje u Zagrebu i Rijeci. Ali najava nove sezone svoje će mjesto u 2021. prepustiti nečem daleko važnijem, a to je široka promocija aktivnog i zdravog života i veliko upozorenje stručnjaka na opasnost nekretanja posebno u vrijeme pandemije.

Sve ono što kroz udrugu Aktivan život promoviramo više od 10 godina sada je važnije nego ikada. Želimo iskoristiti ovu priliku i umjesto o novoj sezoni škole trčanja pričati o blagu koje imamo u rukama, ali koje je zbog epidemioloških mjera nažalost „zaključano“ i prakticirano u smanjenom obimu više nego ikada. Kao udruga športske rekreacije, ali i kao aktivni pojedinci osjećamo veliku društvenu odgovornost u ovom trenutku reagirati i educirati ljude kako bi se potaknule značajne promjene u društvu. Mi smo ovdje u ulozi onih koji daju glas, a znanstvenu stranu prepuštamo ekspertu prof.dr.sc. Goranu Markoviću s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji već mjesecima progovara o posljedicama neaktivnosti tijekom pandemije za sve dobne skupine i koliko će to dugoročno naštetiti zdravlju ljudi.

Nadamo se da ćete se priključiti promociji zdravog i aktivnog života i prenijeti našu zajedničku poruku onima koje treba dodatno osvijestiti i potaknuti.

Prof. dr. sc. Goran Marković redoviti je profesor Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje drži kolegije Osnovne kineziološke transformacije i Motorička kontrola. Završio je tri studija (profesor kineziologije, prvostupnik kineziterapije i doktor osteopatije) te je magistrirao i doktorirao na polju kineziologije (pliometrijski i sprinterski trening). Postdoktorsko usavršavanje proveo je na University of Delaware, SAD.

Ovim otvorenim pismo želimo potaknuti i druge na djelovanje i širenje važnih informacija.

MORAMO ODMAH DJELOVATI!

Tjelesna neaktivnost vodeći je zdravstveni rizik u svijetu

 

Tjelesna aktivnost nije nešto što se radi na određeni rok, ona je stil života i treba biti sastavni naše svakodnevnice. Minimalna preporučena razina umjerene tjelesne aktivnosti za odrasle (od 18 do 64 godine) je 150 minuta tjedno ili minimalno 75 minuta tjedno žustre tjelesne aktivnosti poput trčanja. To bi značilo da 60 minuta treninga 3x tjedno može blagonaklono utjecati na baš sve aspekte vašeg života i to na razinama na kojima do sada toga nismo uopće bili svjesni.

Dostupna istraživanja upućuju na to da prestanak treniranja u trajanju od 4-12 tjedana ima značajan negativan utjecaj na organizam, posebice na indikatore tjelesne spremnosti i zdravlja sportaša i rekreativaca. Ako pogledamo učinke kratkotrajnog prestanka treniranja kod rekreativnih odraslih osoba, dokazi upućuju da prekid treniranja može rezultirati:

  • značajnim smanjenjem maksimalnog primitak kisika vježbača (mjera aerobnog fitnesa) za čak do 1 MET-a (MET ili metabolički ekvivalent – utrošak kisika u mirovanju; 3,5 ml O2 / kg/ min), što povećava rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti kod opće populacije za 18%!
  • značajnim povećanjem postotka tjelesne masti od 2-3%
  • porastom sistoličkog arterijskog krvnog tlaka
  • negativnim promjenama u metabolizmu ugljikohidrata (porast inzulinske rezistencije)

Tjelesnom aktivnošću može se prevenirati više od 35 različitih kroničnih nezaraznih bolesti, takozvanih bolesti današnjice i s kojima, ako do njih dođe, najčešće moramo živjeti do kraja života. Tanka je linija koja nas dijeli između zdravlja i bolesti, ali pokušajmo biti precizniji i odgovoriti na pitanje – što je to uopće zdravlje? Kada kažemo zdravlje onda ne mislimo samo na odsustvo bolesti i iznemoglosti već na stanje fizičkog, duševnog i socijalnog blagostanja (WHO, 2006.). Da bismo do tog blagostanja došli nužno je baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću koja nam je u slučaju pandemije značajno smanjena i u nekim slučajevima zabranjena.

Redovita tjelesna aktivnost je lijek i nužnost koju trebamo u svakodnevnom životu kako bismo:

  • spriječili rizik nastanka kroničnih bolesti
  • poboljšali kvalitetu života
  • poboljšali mentalno zdravlje
  • usporili negativne aspekte starenja
  • ojačati imunitet

Tek ćemo u mjesecima i godinama koje dolaze vidjeti koje su zapravo posljedice pandemije. Ovdje ne govorimo o zarazi virusom SARS-CoV-2 ili ekonomskim posljedicama, već o zatvaranju ljudi u svoje domove i onemogućavanje bavljenjem tjelesnom aktivnosti te kako će ono utjecati dugoročno na fizičko i psihičko zdravlje ljudi. Nažalost, posljedice će biti široke i poražavajuće.

No, postoji svjetlo na kraju tunela i to je svijest svakog pojedinca da se pokrene i uvede tjelesnu aktivnost u svoj svakodnevni život. To može biti trčanje, ali može biti i bilo koji drugi oblik aktivnosti. Najvažnije je biti uporan i redovito vježbati kako bi neaktivnost preokrenuli u aktivnost. Ukoliko sjedite 8 sati u uredu, to možete poništiti s dovoljno tjelesne aktivnosti tjedno. Nije prekasno krenuti sada jer u samo nekoliko tjedana primijetit ćete drastičnu razliku u svim aspektima svog života.

Ovim putem posebno apeliramo na sve one tjelesno neaktivne da podignu razinu svijesti o važnosti brige za vlastito zdravlje i dobrobit. Apeliramo i na kineziološku struku da uloži dodatan napor u promociju tjelesne aktivnosti i tjelovježbe za sve generacije. Apeliramo na sve trkače da šire informaciju o važnosti tjelesne aktivnosti. Konačno, apeliramo na Vladu Republike Hrvatske i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske da još jednom razmotre sve činjenice i dugoročne posljedice zabrane sportskih aktivnosti te što prije spriječe pandemiju neaktivnosti.

Prof.dr.sc. Goran Marković

i

Društvo športske rekreacije Aktivan život

VIŠE O TRČAONI

Trčaona, prva i najveća škola trčanja i nordijskog hodanja u Hrvatskoj, poziva sve one koji traže promjenu i žele se pokrenuti u 2021. godini, da se pridruže velikoj trkačkoj obitelji kroz koju je do sada prošlo više od 7500 ljudi. Škola kreće 15. ožujka i traje 8 mjeseci u dva hrvatska grada – Zagrebu i Rijeci.

 

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice