Sada čitate
Kada će popustiti mjere za nas trkače?

Kada će popustiti mjere za nas trkače?

Ovo je najčešće pitanje koje trkači postavljaju zadnjih dana/tjedana. Nažalost, na to pitanje još nema konkretnog odgovora nego samo nagađanja. Iako u Hrvatskoj nikada nije bilo zabranjeno trčanje, svjedoci smo (na Stravi) da su trkači u proteklih 4-5 tjedana značajno smanjili, a neki i na kratko ukinuli, trčanje vani. Naravno, zbog poštivanja preporuka Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH. Kao što rekoh, to su bile preporuke, a ne naredbe pa je zato trčanje (uz poštivanje fizičke udaljenosti) bilo legalno.

- Oglas -

Treninzi

Trenutno (30.4.2020.) na snazi je Uredba koja propisuje dozvoljeno okupljanje do 5 osoba uz poštivanje fizičke udaljenosti od 2 metra, pa se može reći da se 5 trkača može naći i otići zajedno na trčanje s time da se nikad ne približe bliže od 2 metra.

Najavljeno je i „popuštanje“ te mjere od 11.5. kada se brojka povećava za vrtoglavih 100% (kako nekad postotci stvaraju krivu percepciju) odnosno bit će dozvoljeno okupljanje do 10 osoba.

Šalu na stranu, 10 osoba je već nešto konkretnije i omogućuje održavanje mini grupnih treninga. Nažalost, to još uvijek nije dovoljno za organizirane treninge škola i klubova trčanja za što ćemo se morati strpiti još neko vrijeme. Koliko? Ni na to pitanje za sada nema odgovora. Jučer smo Stožeru uputili pisani upit i zatražili odgovor te smo dobili povratan mail kako će naš upit i prijedloge detaljno razmotriti. Vidjet ćemo što će odlučiti i kakve će protuepidemijske mjere odrezati za nas trkače.

 

Stožer je zaprimio naš upit oko popuštanja protuepidemijskih mjera za sportske aktivnosti na otvorenom

 

Do tada, tenisice na noge i odradite samostalne treninge pazeći na fizičku udaljenost te birajući staze kojima se ne kreću drugi građani ili ih ima jako malo.

Osobno sam proteklih mjesec dana značajno smanjio trčanje, a kada sam išao birao sam noćne treninge i lokacije na koje idu samo trkači ne i hodači. Posvetio sam se vježbama snage u stanu jačajući core.

Utrke

Puno lošija situacija je u području organiziranja utrka. S obzirom da se radi o velikim/masovnim javnim okupljanjima, to je nešto što će epidemiolozi dopustitii na samom kraju. Što je s te epidemiološke strane razumljivo i očekivano jer se na jednom mjestu nalazi jako veliki broj osoba.

Svjedoci smo da su se otkazali neki veliki svjetski maratoni poput Berlina koji je trebao biti „tek“ u rujnu. Taj primjer puno govori kako bi se moglo kretati ublažavanje ove mjere. Za nas organizatore, definitivno nije ohrabrujuće.

I ovdje se pokrenula inicijativa na razini organizatora utrka na zagrebačkom području te je u pripremi dopis za Stožer u kojem će se predložiti hodogram popuštanja ove mjere kako bi se mogle planirati utrke u jesen i zimu ove godine. Što će se dogoditi, ostaje vidjeti.

Osobno sam jako skeptičan oko održavanja ikakvih utrka do kraja ove godine u formatu kakve smo imali u vremenu prije epidemije koronavirusom. U svijetu, a pomalo i kod nas, ide se u smjeru organiziranja virtualnih utrka koje su kakav-takav nadomjestak.

Preporuka za čitanje

Zaključak

Iza nas je filmskih 6 tjedana koje su doslovno zaustavile život i pretvorili planet Zemlju u jedan veliki grad duhova. Govore nam kako više ništa neće biti kao nekada. Ja nekako više vjerujem da nas time plaše te da ćemo se izvući iz ovoga i vratiti na staro. Činjenica je da to neće ići onako brzo kako bismo to mi željeli pa stoga moramo biti strpljivi.

U korist nam ide povoljna trenutna epidemiološka situacija koja pokazuje jasnu silaznu putanju broja zaraženih tj. širenja zaraze. Isto tako ne znamo što će donijeti popuštanje mjera što će se sasvim sigurno odraziti na vrijeme oporavka tj. povratka na staro.

Moramo prihvatiti da se trenutno nalazimo u nekim novim vremenima i da moramo pronalaziti načine kako u njima “plivati”, a ne plakati za onime što i kako je bilo prije.

Piše: Nedeljko Vareškić

Na vrh stranice