Sada čitate
Presjek bogatog trkačkog vikenda!

Presjek bogatog trkačkog vikenda!

Od petka 8. do nedjelje 9.6. održao se velik broj utrka diljem Hrvatske. Evo presjeka samo nekoliko zanimljivih koje su se trčale u Karlovcu, Umagu i Zagrebu.

- Oglas -

7. KARLOVAČKI CENER

Karlovački cener i ovaj je put održan kao dvije utrke. Na Elite utrci pobjedu je odnio Marokanac Mustapha El Aziz koji je s rezultatom 28:24 min postavio novi rekord Karlovačkog cenera i istrčao najbržih 10 km na cesti u Hrvatskoj. Na drugo i treće mjesto elitne utrke plasirali su se ugandski trkači Moses Kurong (28:30 min) i Felix Chemonges (28:34 min). Zanimljivo je da je čak pet trkača istrčalo utrku ispod 30 minuta.

Karlovački cener, foto:3sporta

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Kenijka Caroline Chebet (32:53 min) ispred svoje sunarodnjakinje Naumi Vaati (33:18 min) te najbrže Hrvatice na utrci Matee Parlov Koštro koja je istrčala odličnih 33:41 min.

Glavna utrka bila je rezervirana za 900 trkačica i trkača koji su sudjelovli u pojedinačnoj konkurenciji ili kao bio tročlane štafete. Nova staza vodila je tri kruga karlovačkim ulicama i Kristijan Sušilović, Ante Živković i Ivan Maletić u muškoj, te Breda Škedelj (SLO), Tanja Samardžić i Marina Jurjević u ženskoj konkurenciji bili su najbrži u cilju.

UMAG NIGHT RUN

Više od 500 trkača i rekreativaca subotnju je večer odlučilo provesti u Umagu, na drugom izdanju zabavne noćne utrke Umag Night Run. Trčalo se uz more, kružnim stazama dužine 2,5 i 10 km, a prije odraslih, 97 djece sudjelovalo je na Kids RUN utrkama na 400 i 800 metara.

Stat Umag Night Run-a

U utrci na 10 km u muškoj konkurenciji pobjedu je odnio Janez Mulej, dok je kod žena najbrža bila Dominika Ahačič. Utrku na 5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Ivana Grgurević, a kod muškaraca je Ervin Furlan najprije došao do cilja. Utrka na 2,5 km bila je rekreativnog karaktera, a najbrži su bili Leona Brankovič i Primož Cergolj.

DM ŽENSKA UTRKA

Rekordnih 15.000 trkačica i malih trkača okupilo se na Jarunu kako bi sa svojim obiteljima promovirali zdrav i aktivan način života te podržali rad Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna.

U sklopu tradicionalne, osme dm ženske utrke održane su ukupno četiri utrke, a vrhunac večeri bila je napeta natjecateljska utrka oko Jaruna u kojoj je pobjedu odnijela Katarina Vukančić za samo 0:21:56 . Sa svega nekoliko sekundi razlike u cilj su utrčale drugoplasirana Ana Štefulj i trećeplasirana Marija Vrajić.

dm ženska utrka okupila je rekordnih 15.000 sudionika

Kao i proteklih godina dm je u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom organizirao besplatne dermatološke preglede za sve posjetitelje dm ženske utrke. Pregledano je 306 posjetitelja, pri čemu su dijagnosticirana dva karcinoma kože, dva melanoma i trinaest atipičnih madeža.

Natjecateljice, njihove obitelji i navijači uplatama kotizacija i kupovinom promotivnih materijala na osmoj dm ženskoj utrci osigurali su donaciju koju je dm namijenio Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska,. Udruga se bavi edukacijom žena o važnosti pregleda i ranog otkrivanja raka dojke i svojim aktivnostima pomaže oboljelima od te bolesti. Jedan od programa koji udruga provodi je i besplatna psihološka pomoć za osobe oboljele od raka dojke i članove njihovih obitelji.  Upravo za tu svrhu će se koristiti i sredstva od kotizacija za dm žensku i dječju utrku

Preporuka za čitanje

12.KROS UTRKA VOLIM TRČANJE

1237 trkačica i trkača svih generacija, u nedjelju 9. lipnja na zagrebačkom savskom nasipu i na “paklenih” 30 stupnjeva celzijevih, trčalo je 12. kros utrku Volim trčanje. Prolaskom staza od 2, 5, 11 i 15 km za odrasle i 50, 200, 500 i 800 metara za djecu uspjeli su dostići 40.075,16 km dug cilj – pretrčati dužinu Ekvatora!

Trkači sad već dobro znaju kako su sunce i vrućina postali zaštitni znak ove utrke. Foto: Goran Marinov

Ova, sada već dobro poznata obiteljska utrka na kojoj se ljubav prema trčanju prenosi na mlađe generacije, još je jednom pokazala kako postoji velik broj onih koji su trčanje i nordijsko hodanje uklopili u svoj život te se na taj način bore protiv poražavajuće statistike koja kaže da se čak 62% stanovnika Hrvatske ne bavi nikakvim sportom ili rekreacijom, dok se redovitom tjelesnom aktivnošću bavi tek svako trideseto dijete.

Najstariji trkač na utrci bio je svima već dobro poznat doktor Ivo Belan, koji je sa navršene 83 godine završio utrku na 11km. Najmlađa sudionica znakovito je bila upravo njegova jednogodišnja unuka koja je sudjelovala na utrci od 50 metara. Najbrži na 2kilometara bili su Kristijan Rubinić (0:06:23) i Petra Katanec (0:07:51), na 5 kilometara Silvio Grđan (0:18:53) i Katarina Bekavac (0:22:40), na 11 kilometara Miran Crnošija (0:46:25) i Marina Ivanec Podravec (0:52:34), na 15 kilometara Ivan Miletić (1:01:28) i Nataša Mihoci (1:23:38).

Pobjednici utrke nordijskog hodanja na 5 kilometara.

Ove godine novost je i prva utrka nordijskog hodanja u dužini od 5 kilometara. Nordijski hodači, njih 40 iz Hrvatske i Slovenije, pokazali su kako je ova vrsta rekreacije savršena za sve i da se sve više ljudi odlučuje upravo za nordijsko hodanje. U kategoriji nordijskog hodanja na 5 kilometara pobjedu su odnijeli Denis Kotnik  (0:34:38) i Petra Kos (0:39:49).

Utrku je pratio i prigodni program koji se sastojao od vođene igraonice PETICA – igrom do zdravlja gdje su djeca mogla naučiti sve o zdravoj prehrani, pulta za izradu navijačkih transparenata te Farmacia pop up kuta gdje su se trkači mogli opustiti i saznati više o zaštiti od sunca i ostalim proizvodima za trkače i rekreativce, a za nagrade se pobrinula ekipa iz Sport&Moda.

Na vrh stranice