Sada čitate
Dočekajte ljeto u Maksimiru uz hranu, ples i plogging

Dočekajte ljeto u Maksimiru uz hranu, ples i plogging

Midsommar je jedan od najvećih švedskih blagdana, koji označava početak dugo priželjkivanog ljeta nakon mračnih i hladnih zimskih dana. Slavlje započinje ubiranjem raznovrsnog cvijeća od kojeg se izrađuju vijenci za glavu, te se polaže na veliki stup od zelenila i cvijeća (midsommarstång), koji simbolizira plodnost i buđenje prirode, a oko kojega se tijekom dana pleše i pjevaju tradicionalne pjesme.

- Oglas -

Legenda kaže da oni koje traže ljubav trebaju tog dana ubrati kiticu od sedam različitih vrsta cvijeća, te je položiti ispod jastuka na večer Midsommara, a onda će im se u snu te noći pojaviti njihov idealni partner/ica. Midsommar obilježava druženje uz puno smijeha, plesa, tradicionalne švedske hrane i glazbe. Tijekom dana slavi se umjerenije, s fokusom i na najmlađe, dok navečer kreće prava proslava kada se uz pjesmu i ples oko Midsommar stupa nazdravlja žestokim pićima.

Veleposlanstvo Švedske i Švedski Poslovni Klub (SBC) će u subotu, 15. lipnja, na livadi kod Vidikovca u Parku Maksimir organizirati javnu proslavu Midsommara pod nazivom ’’Švedski doček ljeta’’.

Carolina Romare/imagebank.sweden.se

Proslava započinje u 15 h uz kavu i švedske kolače, tzv. fika – inače poznati švedski koncept pauze tijekom koje se svi zaposlenici, neovisno o rangu, druže uz kavu i kolače kako bi se opustili i zbližili. Nakon fike slijedi program za djecu od 3+ godine koji se sastoji od radionice izrade vjenčića za glavu od cvijeća, bojanja drvenih švedskih konjića, čitanja švedskih knjiga za djecu, te plesanja oko stupa s cvijećem na tradicionalne švedske pjesme.

Nakon dječjeg programa slijedi natječaj u ploggingu – novom fitness trendu koji potječe iz Švedske, a uključuje sakupljanje smeća u prirodi tijekom joggiranja. Sudjelovati mogu svi zainteresirani.

Prijaviti se možete na www.trcanje.hr/prijave-za-sudjelovanje-plogging/

Foto: GettyImages

Večernji program uključuje chillanje na Midsommar pikniku uz švedsku glazbu, te projekciju filma Mamma Mia! Here we go again, tijekom koje vas pozivamo na ples i pjevanje uz vječne ABBA hitove. Nit vodilja koja se proteže kroz cijeli event jest održivost i briga za okoliš, vrijednosti koje su zajedničke svim švedskim kompanijama u SBC-u, te od velike važnosti švedskoj državi, a time i Veleposlanstvu.

Preporuka za čitanje

Partneri projekta su Mali Plac i Mali Piknik, koji će za ovu prigodu imati posebnu švedsku notu. Kao i uvijek na svojim događanjima, dio dekica za piknik osigurat će organizatori, no ovim putem potičemo uzvanike da ponesu i svoje kako ih ne bi manjkalo. Lokalni OPG-ovi s Malog Placa nudit će pregršt eko proizvoda na prodaju tijekom cijelog večernjeg eventa.

Ostali partneri projekta su Javna ustanova Maksimir i Trčaona.

Dočekajmo ljeto zajedno u  Maksimiru!

Na vrh stranice