Sada čitate
Trčanje i nordijsko hodanje – ima neka tajna veza

Trčanje i nordijsko hodanje – ima neka tajna veza

Kros utrka Volim trčanje doista voli trčanje. Sam naziv govori da je nastala iz čiste ljubavi prema rekreativnom trčanju i više od desetljeća otvara vrata svim generacijama. Utrke za odrasle na 2 i 5 kilometara upravo su za one koji tek ulaze u svijet ovog divnog sporta, dok su dužine na 11 i 15 kilometara za one koji trčanje prakticiraju već neko vrijeme ili žele istražiti koje su njihove mogućnosti.

- Oglas -

Zašto je onda ove godine glavna vijest upravo utrka Nordijskog hodanja na 5 kilometara?

Jedanaest je godina utrka Volim trčanje rušila granice i utrke otvorila svima. One nisu više bile rezervirane za mali broj profesionalaca atletičara i onih zaljubljenika koji trče već godinama. Danas je to utrka za sve generacije koje uživaju ne samo u trčanju već i druženju, navijanju i pozitivnoj atmosferi.

Sastavni dio utrke Nordijskog hodanja su štapovi za hodanje i adekvatne gumice na krajevima štapa.

Upravo iz tog razloga na 12. izdanju uveli smo utrku Nordijskog hodanja. Ova sportska rekreacija već je svima dobro poznata i postaje sve popularnija, posebno u Zagrebu. Mogu se vidjeti skupine hodača neke škole ili kluba ali i pojedinci po baš svim zagrebačkim parkovima te na savskom nasipu no službenih utrka ima uglavnom u Sloveniji i vrlo mali broj u Hrvatskoj. Stoga je logična odluka bila uzeti Nordijsko hodanje „pod svoje“ i predstaviti ga kao odličnu disciplinu sportske rekreacije. Ovime pružamo mogućnost onima koji se njime već bave da isprobaju što i koliko mogu na utrci kao što smo to dali i trkačima prije 11 godina. Pet kilometara dovoljan je izazov za napredne ali i “zalogaj” za početnike, a potporu ovoj novoj utrci dolaze nam dati i kolege iz Slovenije.

Kao i u trčanju, Nordijsko hodanje ima svoje zakonitosti koje se, ukoliko želimo sudjelovati na utrci, treba poštivati.

Evo najvažnijih pravila sudjelovanja na utrci nordijskog hodanja:

  • obavezna upotreba adekvatnih štapova za nordijsko hodanje
  • gumice na krajevima štapova za hodanje po asfaltu su dio obavezne opreme
  • uvijek jedna noga i jedan štap moraju dodirivati tlo jer radi se o hodanju, a ne trčanju
  • nošenje štapova je zabranjeno
  • suprotna ruka – suprotna noga pravilo je koje znaju svi nordijski hodači
  • nakon 3 pogreške označene od strane sudaca natjecatelj se isključuje iz utrke
2. World Championship in Nordic Running, Foto: www.nordicrunning.eu

Kako bi ovo bila utrka s rezultatima na kojoj imamo regularne pobjednike i mjerenje vremena, deset sudaca biti će raspoređeni dužinom cijele staze i pratiti poštuju li se navedena pravila nordijskog hodanja. Hrvatski savez Nordijskog hodanja pobrinuo se da osobe koje nadgledaju hodače budu stručne i da se poštuju sva pravila ove discipline. Nakon utrke pregledat će se svi sudački zapisi, kao i elektroničko vrijeme, i na temelju rezultata proglasiti najbolji.

Mišljenja smo kako bi baš ova prva utrka mogla pokazati trkačima koliko je Nordijsko hodanje zahtjevno i postavi pred njih izazov da ga isprobaju, a one koji dođu navijati potakne da se iduće godine ipak pridruže. Ovo je tek početak i prva utrka ali već sad možemo reći kako će Nordijsko hodanje zasigurno ostati dio Volim trčanje obitelj i u budućnosti.

Vidimo se 9.6. na savskom nasipu, sa štapovima i bez njih.

Prijave na 12. Kros utrku Volim trčanje otvorene su do 6.6. na www.volim.trcanje.hr, a pravila utrke Nordijskog hodanja, i ostale važne informacije, pronađite na www.volim.trcanje.hr/vijesti/nordijsko-hodanje/.

Napisala: Tea Gvardijan, organizacijski tim utrke Volim trčanje

 

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice