Sada čitate
Najčešće pogreške “trkača” početnika

Najčešće pogreške “trkača” početnika

Često na zagrebačkom savskom nasipu znam vidjeti trkače i gotovo uvijek, prema ove tri pogreške, mogu zaključiti da su samouki u trčanju, a vjerojatno i početnici. Ponekad ih poželim zaustaviti i ukazati na pogreške, ali ne znam zašto bi netko prihvatio savjet slučajnog trkača na cesti. Stoga sam odlučio napisati ovaj tekst pa možda netko od tih istih trkača i pročita. 🙂

- Oglas -

 

Neprikladne tenisice

Tenisice su prvo što vidim i one mi govore puno toga o osobi koja trči. Ako su na nogama „fashion“ tenisice i još su uz to potpuno nove, pouzdano znam da osoba nije “pravi trkač” odnosno da je na trčanje izašla iz samo njemu/njoj poznatog razloga. Često se pojavljuju zlatni i šljokičasti modeli ili poznati modeli tenisica koji nikako nisu namijenjeni za trčanje.

Vjerujte mi na riječ za dugotrajno bavljenje dugoprugaškim trčanjem iznimno je važno imati prikladne tenisice. Stoga svoje predivne nove tenisice ostavite za šetnju gradom, a  za trčanje uzmite specijalizirane trkačke bez obzira što vam možda ne idu uz odjeću ili nisu tako lijepe jer ono što je najvažnije – trebaju biti udobne i prilagođene trčanju po određenoj podlozi.

 

Neprikladno doba dana

Podne je, a na savskom nasipu +30 °C. Termin i vremenski uvjeti su za pokupiti sunčanicu, a ne za bavljenje sportom! Osobe koji tada trče najradije bih preusmjerio u Savu da se malo ohlade. 🙂 To što ti je na glavu pala ideja da ideš trčati (ili ti se stvorilo sat-dva slobodnog vremena), ne znači da moraš ići na trčanje po svaku cijenu. Život i zdravlje su ipak na prvom mjestu.

Treniraj ujutro dok sunce još nije jako ili navečer kada oslabi. Ne junači se jer je sunce je uvijek jače od tebe. Odmori, odi na sladoled, čitaj članke i pričekaj večer inače bi mogao/la završiti na hitnoj.

Prije nego krenete aktivnije trčati raspitajte se kod drugih trkača kako se odjenuti i kakve tenisice obuti jer riskirate ozljedu na samom početku svoje trkačke “karijere”.

Neprikladna odjeća

Osobe iz prethodne točke često vidim i neprikladno obučene. Na prvu se čini da je sve „po pravilima struke“: crne tajice, crni šuškavac ili hoodica, crna šilterica, a tu su ponekad i one velike moderne naočale. Definitivno modno usklađena kombinacija koja sjajno izgleda za fotku ali nije za trčanje u podne na +30 °C.

Od navedenog su mi „bolji“ jedino oni koji se obuku u šuškavu trenerku (i jakna i hlače), a uz to nabiju kapuljaču na glavu kako bi se što bolje oznojili. Pa to je prizivanje srčanog udara! Znaju li oni uopće kakvim naporima izlažu svoje tijelo koje, ne samo da se bori s metrima i tempom, nego i s daleko većim naporom – kako ohladiti tijelo i zaštititi ga od pregrijavanja.

Preporuka za čitanje

 

Želim vjerovati da se radi samo o neznanju i neinformiranosti trkača početnika, zato molim vas informirajte se prije nego krenete ozbiljnije trčati. Danas su informacije lako dostupne i možete ih pronaći posvuda no na svaku informaciju stavite filter i savjete uzimajte samo od onih trkača koji imaju utakmica u nogama i koji vam neće reći da kile skidate na +30 u crnom šuškavcu i Air Max tenisicama.

 

Piše: Nedeljko Vareškić

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice