Sada čitate
Ultra trail du Mont Blanc

Ultra trail du Mont Blanc

Zadnji put kada smo pisali o UTMB (2013. godine), nastupalo je sedam hrvatskih trkača. Ove godine, na radost svih trail zaljubljenika, ta se brojka popela na čak dvadeset. Sama činjenica da su dobili priliku sudjelovati na ovakvoj utrci ogroman je uspjeh.

- Oglas -

UTMB najveća je scena trail trčanja u svijetu. Svim zaljubljenicima ovakvog trčanja san je trčati ovu utrku koja se proteže kroz tri zemlje (Švicarska, Italija i Francuska), a trči se oko Bijele planine poznatije kao Mont Blanc-a. Utrka pod nazivom UTMB (Ultra trail du Mont Blanc) najprestižnija u dužini od 171 km s 10300 metara visinske razlike te je po njoj cijeli event dobio ime.

UTMB trail utrka 2015. Foto: Vanja Šomođi

Ostale utrke u sklopu Ultra trail du Mont Blanc su:

 • CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix) u dužini 101km s 6100 metara visinske razlike
 • TDS (Sur les Traces des Ducs de Savoie) u dužini 119km s 7200 metara visinske razlike
 • OCC (Orsières-Champex-Chamonix) u dužini 56km s 3500 metara visinske razlike
 • PTL (La Petite Trotte à Léon) u dužini 290km s 26500 metara visinske razlike

Obzirom na popularnost i veličinu utrke, broj mjesta je ograničen stoga trkači koji žele nastupiti na utrci moraju skupiti određen broj bodova te imati sreće pri izvlačenju kako bi uopće dobili priliku natjecati se. Dakle, postoje kvalifikacijske utrke za UTMB koje donose određeni broj bodova. Što je veća dužina toliko je više bodova koje utrka donosi.

Za prijavu je potrebno skupiti:

 • UTMB – 15 bodova (9 bodova po startom sustavu) iz maksimalno 3 utrke
 • CCC – 7 bodova (3 boda po starom sustavu) iz maksimalno 2 utrke
 • TDS – 7 bodova (3 boda po starom sustavu) iz maksimalno 2 utrke
 • OCC – 3 boda (1 bod po starom sustavu) iz maksimalno 2 utrke

Za PTL (290 km) nisu potrebni bodovi, jer ona ima posebnu registraciju i sustav natjecanja.

Foto: @UTMBMontBlanc

Utrke koje donose bodove za narednu 2018. godinu, a održavaju se u Hrvatskoj, su 100 milja Istre, La Zatonienne, Valamar trail i Dalmacija Ultra trail koje će se održati u rujnu, odnosno listopadu. Stoga ako planirate bodove za UTMB 2018., još uvijek stignete.

Zbog sigurnosnih razloga maksimalan broj natjecatelja na svim utrkama unutar UTMB-a ograničen je na 7300 natjecatelja, a dvadeset trail trkača iz Hrvatske koji su ostvarili sve uvjete za sudjelovanje su:

 • UTMB – Gordan Zelenika, Nino Vinković, Vanja Šomođi, Stjepan Tomislav Švaljek, Mile Mioković, Zoran Kurdija, Zoran Koščak, Tomislav Kapetanović, Marko Herman, Damir Ćurić
 • CCC – Vedrana Jerić-Miloš, Tomislav Marinović
 • TDS – Domagoj Galkowski
 • OCC – Darijo Vukančić, Robert Starčević, Tomislav Pleša, Alen Paliska, Aleksandar Kosanović, Marko Gregurić, Matija Čuljak

Kako bi saznali više o utrci i kako teku pripreme, razgovarali smo s Vedranom Jerić-Miloš i Vanjom Šomođi.

Vedrana Jerić – Miloš član je ‘’Trail i treking kluba STRKA’’ i ovo joj je drugi nastup na UTMB gdje će se natjecati na CCC utrci od 101 km.

Kako se pripremaš za ovogodišnji nastup na UTMB?

Na planini sam svaki vikend, a s obzirom da sam iz Splita treniram preko tjedna na Marjanu. Najviše pozornosti dajem snazi i izdržljivosti, a uz to bavim se jogom koja mi dosta pomažu psihički te kvalitetna prehrana. Ne radim ništa specijalno, već četiri godine treniram u kontinuitetu i smatram da je sve u kvalitetnim pripremama.

Kao i svi ostali trkači morala si zaraditi bodove preko kvalifikacijskih utrka. Koje su to utrke bile i koja su očekivanja od ove godine?

Nastupila sam na 100 milja Istre, Krali Marko trails u Makedoniji i treće se ne mogu sada sjetiti. Prije svega bi htjela završiti utrku te uživati u prirodi i naravno najvažnije je da mi organizam podnese sve te napore.

Vedrana nakon ulaska u cilj na utrci 100 milja Istre.

Što kažeš na podatak kako je ove godine čak dvadeset trkača iz Hrvatske?

To je sjajna informacija! Mislim da je prije pet godina bilo zadnji put da se pojavljuje toliko trail trkača iz Hrvatske na svjetskim natjecanjima. Popularnost trail trčanja definitivno raste i voljela bih da ljudi shvate kako se u trailu može za svakoga nešto pronaći. Ne moraju svi trčati 100 kilometara.

Preporuka za čitanje

Vanja Šomođi predsjednik je kluba “315 sjeverozapad” te ove godine, po drugi puta, nastupa na utrci UTMB od 170km s kolegom iz kluba Ninom Vinković.

Kako je prošao prvi nastup na UTMB i što očekuješ od ove godine?

2015 godine neke stvari su se poklopile pa sam mogao otići. Dogovor je bio da idem sam, ali je sa mnom išao kolega iz kluba koji je bio ozlijeđen te smo išli zajedno do 30.km. Nakon toga je sve išli dobro do La Foulya, kada su mi stopala otkazala i cilj je bio samo završiti. Ove godine volio bi popraviti rezultat koji je prve godine bio 45 sati.

Kakve su trail utrke u Hrvatskoj u odnosu na inozemne utrke?

Mislim da 100 milja Istre ne zaostaje daleko od svjetskih utrka, kao npr. Lavaredo trail, pa čak bi mogao reći da je u istom rangu, dok je UTMB zasigurno najpopularnija svjetska utrka te se ne može usporediti s drugim utrkama.

Vanja na prošlogodišnjoj utrci UTMB.

Svim našim trkačima želimo puno sreće na nadolazećoj utrci koja starta 28. kolovoza i traje do 3. rujna. Pratite ih putem službenih stranica (http://www.ultratrail.tv/en/), kao i na našoj Facebook stranici.

Napisao: Tomislav Marinović, kineziolog i ultramaratonac

 

Na vrh stranice