Sada čitate
Test tenisica Brooks Cascadia 5

Test tenisica Brooks Cascadia 5

Nakon nekoliko cestovnih modela, ovog je ljeta došlo vrijeme da isprobam i što Brooks ima za ponuditi na području planinskog trčanja. Trail running (ili trčanje po neravnom terenu šumskih puteva) ima svoje specifične zahtjeve na području opreme. Dobra off-road tenisica mora prije svega biti prilagodljiva različitim podlogama od zemljanih šumskih puteva prošaranih granjem preko glatkih stijena do oštrih škrapa. Mora štiti stopalo od proklizavanja, izvrtanja i oštrog kamenja, a istovremeno mora imati kvalitete udobne lagane trkačke tenisice, a ne planinarske gojzerice. A Brooks Cascadia 5 se vrlo dobro nosi sa svim navedenim zahtjevima.

- Oglas -

Počnimo od same biti svake trkačke tenisice – potplata i tehnologije koja je korištena prilikom izrade njegove unutrašnjosti. U ovom slučaju se radi o tzv. BioMogo „ulošcima“ u punoj dužini stopala koji apsorbiraju udarce i omogućuju udobnost u doskoku bez obzira na to koliko je divlji teren po kojem se krećete. BioMogo tehnologija predstavlja prve potplate izrađene od materijala koji su u potpunosti biorazgradivi. Vrlo primjereno, budući da se radi o opremi namijenjenoj ljubiteljima prirode!

Zahvaljujući široko raspoređenim ripnama na vanjskom dijelu potplata, Cascadia je kao stvorena da vas sigurno provede kroz blato, kamenje, travu, snijeg… No posebno me obradovalo što je izuzetno udobna i na asfaltu. Mekana i dobro pojastučena u području pete, Cascadia ostavlja dojam kao da ste u vrhunskom cestovnom modelu. Što je odlično jer duge trke i treninzi rijetko mogu u potpunosti izbjeći asfalt i odlično je imati univerzalnu tenisicu spremnu na sve.

I gornji dio Cascadie je osmišljen tako da se može prilagoditi potrebama svakog pojedinog trkača. Vezice su raspoređene asimetrično tako da se mogu regulirati ovisno o širini stopala, jer je poznato da kod trčanja po planinskom terenu (naročito kod nizbrdica), dobro „zažnirana“ tenisica često znači izbjegavanje plavih noktiju nakon svakog ozbiljnijeg downhilla.

Čitava serija Brooks Cascadia modela može se pohvaliti jednom izuzetnom referencom: u stvaranju savršene tenisice za off-road staze savjetima i prijedlozima je sudjelovao jedan od najvećih autoriteta američkog ultra i trail trčanja, Scott Jurek. Jurek je sedam puta pobjeđivao na respektabilnom ultramaratonu Western States 100 miles pa je njemu u čast Cascadia 4 na ulošku unutar tenisice imala otisnutu kartu WS100 staze i Scottovo rekordno vrijeme od 15 sati i 36 minuta. Inspirativno!

Dizajn Cascadia 5 (a bome i Cascadie 6 koja se već može naći u Intersport trgovinama) je malo izmijenjen, ali osjećaj da trčite u tenisici u kojoj Scott Jurek ruši rekorde najpoznatijih i najtežih svjetskih planinskih ultramaratona ostaje.
I za kraj, link na službeni Scott Jurek sajt: www.scottjurek.com

Run Happy!

Veronika Jurišić

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice