Sada čitate
Što su to ITRA bodovi i zašto ih skupljamo?

Što su to ITRA bodovi i zašto ih skupljamo?

ITRA (International Trail Running Association) Međunarodna udruga trail trčanja – krovna je svjetska organizacija trail trčanja osnovana 2013. godine. Pokrenuta je s ciljem razvoja trail trčanja i osiguranja konstruktivnog dijaloga između nacionalnih i međunarodnih tijela zainteresiranih za ovu granu sporta.

- Oglas -

ITRA je između ostalog standardizirala alate kojim se procjenjuje težina i zahtjevnost pojedine trail utrke, ali i razina spremnosti pojedinog trkača. Uspoređujući ova dva pokazatelja vrlo se jednostavno određuje je li neka utrka primjerena za određenog trkača.

Kako bi navedeno funkcioniralo, moraju se zadovoljiti dva kriterija:

  • organizator trail utrke mora se učlaniti u ITRA-u, platiti godišnju članarinu te s njima odraditi certificiranje staze
  • trkač pojedinac treba se besplatno (ili uz plaćanje) učlaniti u ITRA-u, zatim na osobnom profilu povezati se s ITRA certificiranim utrkama na kojima je prethodno nastupio, a na osnovu čega se računa osobni ITRA indeks trkača
Foto: ITRA Facebook page

Nakon certificiranja staze, od ITRA-e se dobije certifikat u kojem su istaknuta 3 ključna parametra utrke: ITRA bodovi, Planinski bodovi i Indeks utrke koje onda organizatori ističu na web stranicama kako bi trail trkači što bolje razumjeli o kakvoj stazi se zapravo radi. Ovo je iznimno važno zbog transparentnosti predstavljanja utrke/staze potencijalnim natjecateljima, kako bi se pružila što točnija i detaljnija informacija o profilu tj. težini staze. Na osnovu ove standardizacije, smanjena je mogućnost manipuliranja i uljepšavanja u prikazu staza s ciljem privlačenja što većeg broja natjecatelja.

ITRA bodovi (ITRA Points) koje nosi utrka određuju se na osnovu razine zahtjevnosti, a koja se donosi uzimajući u obzir dužinu staze (ne može biti kraća od 24 km) te visinsku razliku koja se svladava na toj distanci (što više – to bolje). Utrke s više od 2 identična kruga, kao i utrke s velikim brojem okrepnih stanica, dobivaju negativne bodove prilikom ocjenjivanja. Ovisno o dobivenim bodovima zahtjevnosti, utrke se svrstavaju u jednu od 7 razina (XXS do XXL tj. od 0 do 6 bodova).

Planinski bodovi (Mountain Points) služe za određivanje stupnja tzv. „planinske težine utrke“ na skali od 1 do 12. Izračun se temelji na objektivnim vrijednostima kao što su nagib, najduži kontinuirani uspon i prosječna nadmorska visina rute.

ITRA indeks trkača (ITRA Performance Index) je broj bodova koji se trkaču dodjeljuju na osnovu ostvarenih rezultata na ITRA certificiranim utrkama u prethodnom periodu. Ovaj indeks odgovara potencijalnoj brzini trkača na skali do 1000 i u usporedbi s potencijalnim svjetskim rekordom na toj istoj stazi.

ITRA indeks utrke (Finisher index) je minimalan broj bodova koje trkač mora imati (ITRA indeks trkača) kako bi uspješno završio tu utrku.

Koja je dodatna uporabna vrijednost skupljanja ITRA bodova? Jedino se na osnovu njih možete kvalificirati za nastup na prestižnom UTMB® natjecanju. 🙂

Foto: ©UTMBphotoChristophePallot

A što je UTMB®?

UTMB® (Ultra-Trail du Mont-Blanc®) najnevjerojatniji je trail trkački događaj te ujedno i najvažniji događaj za trail trkače iz cijelog svijeta. Svake se godine najbolji trail trkači sretnu u Chamonixu (Francuska) gdje njih gotovo 10.000 sudjeluje u jednoj od 7 utrka ovog događaja.

Trčanje oko Mont-Blanca prije svega je unutarnja avantura, jedinstveno iskustvo u kojem se svaki sudionik mora osloniti na svoju snagu i pomaknuti svoje mentalne i fizičke granice kako bi došao do cilja. Ovo izvanredno putovanje planinskim lancem omogućava trkačima da prelaze doline i grebene u jedinstvenom alpskom okruženju.

Sudjelovati na UTMB® znači povezati se sa svijetom trail trčanja i biti dijelom izuzetnog događanja na prekrasnom teritoriju. 2000 volontera iz 15 zemalja i 18 francuskih, talijanskih i švicarskih općina regije Mont-Blanc rade kako bi osigurali uspjeh događaja i podržali  trkače. 20 000 navijača dolazi bodriti svoje trkače, a više od 50 000 gledatelja posjećuje trkački spektakl i sudjeluju u aktivnostima u svim selima Pays du Mont-Blanc regije. Utrka se održava posljednjeg tjedna u kolovozu.

Preporuka za čitanje

Nadam se da je ovo dovoljan poticaj za upuštanje u avanturu skupljanja ITRA bodova i pripremu za nastup na UTMB jedne godine.

Hrvatske trail utrke koje nose ITRA bodove

Donosimo popis hrvatskih trail utrka u 2021. s ITRA certifikatom (zaključno s 4.3.2021.) pobrojane po datumu održavanja:

  • Buzet winter trail
  • Promina trail
  • Mosor grebbening
  • Absolute Biokovo Challenge
  • Medvednica trail
  • 100 milja Istre
  • Valamar trail

Povrh ovih, u 2020. godini bilo je još 10 utrka s ITRA certifikatom no zbog epidemije većina utrka nisu se održale.

 

Piše: Nedeljko Vareškić

 

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice