Sada čitate
Što je novo na ZG maratonu?

Što je novo na ZG maratonu?

Ove godine, u svome 28. izdanju, Zagreb maraton donosi nekoliko novosti koje će sasvim sigurno obradovati sudionike.

- Oglas -

Svakako je najveća novost uvođenje novih utrka u program manifestacije. Pored standardnih utrka maratona i polumaratona, uvode se utrke na 10 kilometara kao i štafetna utrka na maratonu u formatu 14-7-14-7. Primjećujemo kako više nema utrke na 5 km no mišljenja smo da je to dobar potez jer tih tzv. građanskih utrka u gradu ima skoro svaki vikend.

Pohvalno je i to da se utrka od 10 km odvojila od starta maratona i polumaratona jer se time izbjegava gužva na startu i stazi. Imajmo na umu da se zagrebački maraton trči centrom grada gdje nema širokih prometica koje mogu “progutati” veliki broj trkača pa je ovaj potez o odvajanju starta zaista i nužan kako bi se dobili regularni natjecateljski uvjeti na stazi.

Svlačionice, garderoba i prostor za ručak nakon utrke su i ove godine u Kurelčevoj ulici (100-njak metara od trga) čime se prostor trga odteretio.

Čini se da je organizator ove godine otišao i korak dalje u smjeru running expo-a koji će se ove godine održati u subotu, dan prije utrke na glavnom gradskom trgu. Za taj dan su predviđene i dječje utrke, a za 19 sati najavljuju i potpuno drugačiji (veliki) štrukla party za sve trkače, a koji će prethoditi ceremoniji službenog otvaranja 28. Zagreb maratona.

Otvorenje će obogatiti s 5 velikih nagrada i tombolom koja će biti po startnom broju pa pozivaju sve trkače da dođu na trg jer je preuzimanje nagrade isključivo na licu mjesta. U 20 sati se najavljuje veliki koncert iznenađenja.

Što se tiče startnog paketa, treba istaknuti da vas u njemu (po prvi put) čeka tehnička majica za trčanje dugih rukava, a u cilju finišerska medalja s motivom Medvedgrada.

Pohvalan je i rad na vizualnom identitetu utrke i promotivnim materijalima kao i aktivno prisustvo na društvenim mrežama.

Glazbeni program

Ove godine se vidi napor organizatora da se sudionicima pruži i nešto više od trčanja. Stoga su na nekoliko mjesta duž trase maratona organizirali glazbeno/navijačke punktove na kojima će biti poznati i priznati (zagrebački) DJ-evi.

Već u subotu će vas na trgu cijeli dan (11-14h te 17-20h) zabavljati DJ Frajman, a u nedjelju DJ Felver.

U nedjelju će vas na Kvatriću na navijačkom punktu čekati DJ Ilija Rudman & Antonio Zuza (9:00 – 14:00), a DJ Nick & Pepi će biti na okretištu Dubrava (9:00 – 14:00).

Osim ovih navijačkih puntova s DJ-evima, partner utrke Ožujsko je pripremio glazbeno – tekuće navijačke punktove kod Pivane u Ilici za maratonce i polumaratonce i u Staroj Vlaškoj kod spomenika Šenoi za sudionike utrke na 10K.

Preporuka za čitanje

Zaključak

Čini se da su ove promjene već prve godine urodile plodom jer se broj sudionika značajno povećao. U vrijeme pisanja ovoga teksta, na startnoj listi je bilo 4569 sudionika što je za cca 1300 (ili 35%) više od prošlogodišnjeg broja sudionika (s čipovima). Najviše ih je i ove godine iz Trčaone koji dovode čak 241 svojih članova iz Zagreba i Rijeke!

Vidi se da je dosta toga “prepisano” iz organizacije Ljubljanskog maratona, ali to nikako nije kritika nego pohvala. Pa naravno da se primjeri dobre i uspješne prakse trebaju (pokušati) i lokalno primijeniti. Ne treba uvijek izmišljati toplu vodu.

Sve u svemu – čestitke na dosadašnjem radu s nadom da će i realizacija u nedjelju biti na tom nivou!

Vidimo se na stazi!

Nedeljko Vareškić

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice