Sada čitate
Split maraton 2020. – pun pogodak!

Split maraton 2020. – pun pogodak!

Jučer smo nazočili prvom (no navodno je ipak bilo još jedno izdanje splitskog maratona u bivšoj državi sredinom ’80-ih) izdanju Splitskog maratona. Proteklih 19 godina se trčao polumaraton da bi prije nekoliko godina organizator (napokon) promijenio (dosadnu) stazu na Marjanu i polumaraton trasirao tamo gdje mu je i mjesto – po cijelome gradu. Već od prvog izdanja tog promijenjenog polumaratona vidjelo se da su baš to natjecatelji godinama iščekivali što se odmah direktno moglo vidjeti po broju sudionika koji je iz godine u godinu počeo rapidno rasti.

- Oglas -

Recept za uspješnu stazu je vrlo kratak i jasan – obići gradske (turističke) znamenitosti i oko toga složiti priču. To su Splićani i napravili. Odveli nas u vojnu luku Loru (sjedište Hrvatske ratne mornarice u koju se inače ne može ući), uvesti nas na Poljud gdje se trči krug oko terena, provesti nas iza Dioklecijanove palače, zadržati Marjan i naravno, sve začiniti prekrasnom Rivom.

Nažalost, zadnje dvije godine organizator nije imao sreće s vremenskim prilikama pa nas je tako (pazi sada ovo) 2018. na startu nas dočekao snijeg, a 2019. je puhala tako jaka bura da je i dolazak do Splita uopće bio avantura sama po sebi.

Nikolina Šustić Stanković, naša vrsna (ultra)maratonka pobijedila je u utrci maratona u ženskoj konkurenciji u rodnom Splitu. Foto: Facebook

Ove godine vremenske prilike su se posložile i Split nas je dočekao u punom sjaju – sunčano i ugodno toplo na 13C.

Vratimo se na samu organizaciju. Promjenom staze, organizator je uveo i brojne druge novosti i poboljšanja i proteklih par godina je to sve jako dobro izgledalo i funkcioniralo. Malo me začudilo kada su prošle godine najavili da već idu s uvođenjem maratona… nekako mi se činilo prebrzo i da nova organizacijska šema neće biti spremna za takav pothvat.

No, u dobrom dijelu su me demantirali nakon što sam jučer pretrčao stazu maratona. Organizacijski su ostali na prošlogodišnjoj razini – znači jako dobro. Zamjerim što se pasta party odrađivao s nogu jer se prostor komercijalizirao za štandove izlagača, ipak se trebalo naći neko kompromisno rješenje.

 • Startni prostor jako dobro posložen
 • čestitke na sjajno odrađenom odvajanju startnih zona
 • uz stazu dovoljno volontera
 • na stazi dovoljno oznaka da znate što vas čeka (okrepa, skretanje, odvajanje)
 • pohvaljujem i dizajn majica.. napokon nešto novo i drugačije
 • medalja je također čista 10
 • okrepne stanice:
  • čini se da su neke pomaknute tj. nisu tamo gdje su najavljene. Možda da se navede točna kilometraža (npr. 5,4 umjesto 5)
  • mislim da bi trebalo postaviti još jednu okrepnu stanicu tamo na okretu na Žnjanu. Dovoljno je i vodu staviti… samo da nešto ima. Možda više psihološki element 😉
  • ne dozvoliti da ponestane banana na okrepnoj stanici (npr. na Marjanu kod Instituta prije uzbrdice)
  • u cilju dovoljno okrepe svih vrsta 🙂

Ono što je odrađeno perfektno (uzor za druge velike utrke) je mjerenje vremena. Službena mjerenja na svakih 5 km + još nekoliko mjernih točki kojima se prevenira kraćenje staze. Svaka čast – čista petica!

Dva momenta koja su me oduševila su (naravno) vezana za muziku na stazi maratona. Ne treba uopće pisati o tome što (dobar) odabir muzike znači natjecatelju i kako veliki poguranac dobije u tih 100-ak metara. Dakle, totalni vrh su bubnjari na ulasku na Poljud (šteta što ih se nije spojilo na razglas od stadiona pa da ih se čuje i na stadionu) te Bačvice i odabir muzike kod navijačica. Čak i onih 50-ak metara pijeska nije bio problem 🙂

Preporuka za čitanje

Ono što definitivno treba promijeniti je profesionalizirati vođenje programa na Rivi. Slatko je kada su spikeri iz organizacije pa poznaju (lokalne) trkače pa često mogu iznijeti o njima neku zanimljivost. No, ovo više nije lokalna utrka niti splitska liga. Ovo je postao ozbiljan event, a to podrazumijeva i profesionalizaciju programa i dovođenje kvalitetnog voditelja (koji će razraditi cjelodnevni program).

Sve u svemu, čestitke što se u samo par godina s jednog lokalnog eventa došli do par tisuća natjecatelja i postavljanju maratonske staze što grad Split svakako zaslužuje.

Vidimo se 2021.!

Nedeljko Vareškić

Na vrh stranice