Sada čitate
Sjajan trkački vikend u Zagrebu

Sjajan trkački vikend u Zagrebu

Dok se dojmovi još sliježu i mišići oporavljaju od prve dvije utrke ZAGREB RUN kupa, uz fotografije sa Zagrepčanke 512 i Zagrebačke milje, prisjećamo se najzanimljivijih trenutaka tog brzog trkačkog vikenda!

- Oglas -

Koliko smo ju samo čekali, da se nakon dvije godine pauze adrenalin prije Zagrepčanke 512 jasno osjećao u zraku. Zagrijavanje ispred i u zgradi Zagrepčanke, nestrpljivo pogledavanje na sat i ono što kod naših utrka najviše volimo – pozdravljanje starih trkačkih kolega. Odnosi su to koje samo trkači mogu razumjeti, a uz kratko ‘časkanje’ brzo je na satu kucnulo 8:55 kada je utrku službeno otvorila predstavnici grada Zagreba gospođa Andrea Pintar! Već s prvim startom utrke bilo je jasno da ovo neće biti Zagrepčanka 512 kakvu smo do sada poznavali, već puno izazovnija jer su i trkači ove godine, izgleda, bili spremniji no ikada prije, a konkurencija se gotovo nije mogla mjeriti. To su prepoznali i naši mediji koji su vjerno pratili tijek utrke i uzimali izjave trkača ne bi li prenijeli javnosti posebnost i doživljaj Zagrepčanke 512.

Utrku je tako otvorio trenutno najbolji svjetski trkač stubama – Wai Ching Soh koji je 490 stepenica istrčao za 2:38:54! I dok se mnogi još pitaju hoće li itko narednih godina srušiti taj rekord, barem po onome što nam je obećao simpatični Malezijac, srušit će ga on sam jer, eto – nije bio zadovoljan rezultatom zato što zapravo nije skinuo rekord staze od čega su ga dijelile svega četiri sekunde.

Wai Ching Soh

Oni koji su imali priliku popričati sa zvijezdom ovogodišnjeg izdanja Zagrepčanke 512, odmah su mogli osjetiti nevjerojatnu energiju i ljubav prema trčanju, ali i pravi sportski duh koji žudi za pomicanjem vlastitih granica. To nam je, doduše, Wai Ching svima dokazao i činjenicom da se, iako je prijavio SOLO utrku, na zadnji kat popeo još dva puta unatoč tome što mu je zabilježen ostao rezultat iz prvog pokušaja – a sve to kako bi oborio rekord staze kojeg još uvijek drži Slovenac Matjaž Mikloša s rezultatom 2:34:50. To je bila misija koju na kraju nije uspio ispuniti, no obećao je da će se vratiti iduće godine i izvršiti što je naumio – čemu se iznimno veselimo!

Misiju u omiljenoj utrci stepenicama nije imao samo Wai Ching Soh, već i naš poznati trkač velikoga srca – Stjepan Dubac zahvaljujući kojem je 9. izdanje Zagrepčanke 512 dobilo jedan sasvim novi smisao. Svestrani vatrogasac Stjepan odlučio se, naime, na dionicu koju smo po prvi puta uveli ove godine, a koja zahtijeva posebnu spremnost, hrabrost i disciplinu trkača jer je cilj popeti se na zadnji kat čak četiri puta! Iako ni sam nije znao kako će, Stjepan je bio siguran da će istrčati 100 katova i 1960 stepenica u punoj vatrogasnoj opremi teškoj oko 25 kilograma! I uspio je – zato što je trčao za inkluzivno društvo! Svaki uspon za Stjepana je imao plemenitu posvetu nekoj životnoj, inkluzivnoj i inspirativnoj priči koje su zaslužile da se o njima čuje čita, piše i govori.

Stjepan Dubac

Akciji koju je pokrenuo u međuvremenu se pridružila i Petra Sabljić, majka iz obitelji, kojoj je između ostalih, Stjepan posvetio jedan od uspona. Iako nije mogla prisustvovati na našoj utrci, Petra se popela na najviši vrh Hvara čak četiri puta te je na taj način podržala njihovu zajedničku ideju “Spikam za SPIK” (srcem.penjem.i.kreiram.autentičan.most. za udrugu SPIK). Iako Stjepan nije bio najbrži u MEGA utrci Zagrepčanke 512, dobio je posebno priznanje zbog pothvata kojim nas je još jednom podsjetio na činjenicu, kako je sam istaknuo da:

„Invaliditet ne smije biti prepreka za ostvarenje snova.”

Rekord u najtežoj disciplini Zagrepčanke 512 u muškoj kategoriji postavio je dugogodišnji sudionik u omiljenoj utrci po stepenicama, austrijanac Rudolf Reitberger koji je 1960 stepenica istrčao za 13:02.02, dok je u ženskoj kategoriji najbrža bila Gertrud Blumenschein s 18:00.53. Bilo je tu znoja, smijeha, suza radosnica, trkača koji su tek postavili i onih koji su oborili osobne rekorde, ali i onih koji nisu. No, ono najvažnije, svih 441 sudionika ovogodišnje Zagrepčanke 512 još su nam jednom pokazali zašto toliko volimo ovu utrku.

Pobjednici MEGA utrke

Nakon kratkog odmora od stepenica, uslijedila je prva Zagrebačka milja na jednoj od najljepših lokacija u gradu. Kod zagrebačkih fontana prvi sudionici skupljali su se još od 8 sati ne bi li se zagrijali prije početka ove kratke utrke u kojoj nema mjesta kalkuliranju. Trkači su prije starta imali priliku i provjeriti stanje u organizmu zahvaljujući javnozdravstvenoj akciji naših dugogodišnjih partnera – Farmacie. A mnoge je obradovao i naš počasni gost – Branko Zorko koji od 1998. drži rekord u utrci na milju. Dobro raspoložen rekorder uz predstavnike Grada Zagreba gospodina Milana Pavelića, otvorio je utrku i podijelio s trkačima nekoliko korisnih savjeta. Njegov rekord od 0:3:52 nitko nije skinuo, pa čak ni Danijel Peček koji je s 0:04:40 bio najbrži u SOLO kategoriji. Odmah nakon njega 2. mjesto zauzeo je Wai Ching, dok je na 3. mjestu naš dugogodišnji trkač sa sjajnim rezultatima – Kristijan Rubinić.

Branko Zorko i Ljerka Jurić Karoli iz Farmacije s pobjednicima Milje

Kako je riječ o utrci za cijelu obitelj, kratka staza je obradovala i one najmlađe, ali i njihove roditelje koji su ponosno snimali i navijali za njih. Iako je riječ o kratkoj stazi, mnogi sudionici iznenadili su se njezinom zahtjevnošću, a barem koliko smo uspjeli doznati iz kratkih razgovora nakon utrke – svi bi ostalim trkačima preporučili Zagrebačku milju! 😉

80 najhrabrijih od svih sudionika trkačkog vikenda prijavili su ZAGREB RUN kup, osvojili prve bodove i pripremaju se na najiščekivaniju utrku u Hrvatskoj – Zagrebački noćni cener. Rana prognoza pokazuje veliku razinu konkurencije jer je već u prvom danu prijava rasprodano 50% mjesta! Vremena za pripremu imate do 6.11. – Sretno!

Do Cenera!

Zahvaljujemo pokroviteljima utrke:

Grad Zagreb

Zagrepčanka poslovni objekti d.d.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

Farmacia

Sponzori utrke:

Borotalco

Jamnica

Red Bull Hrvatska

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice