Kvartovi za Zagreb – Trči se ZG cener u 2020.!

Nakon razornog potresa, koji je pogodio glavni grad u ožujku ove godine, kao da je ljubav prema Zagrebu i njegovim kvartovima višestruko uvećana. Drugačijim očima zagrepčani, ali i svi oni koji u njega dolaze, gledaju oko sebe i s ponosom popravljaju kako bi Zagreb još bolji i jači.

- Oglas -

Zagrebački noćni cener posljednjih je 8 godina, osim rekreativnog trčanja, poticao zajedništvo stanovnika Zagreba i ljubav prema njegovim ulicama. Kada ste nekome rekli „ZG cener“ asocijacija je uvijek strogi centar grada, no kako bi ove godine na posebno mjesto stavili već spomenuto zajedništvo, ekipa ZG cenera odlučila je spojiti sve kvartove Zagreba pod jednim 9. Zagrebačkim noćnim cenerom.

Tu naravno u priču ulazi i nezaobilazna pandemija korona virusa koja se ne može izostaviti u organizaciji niti jednog većeg događanja i utrke. Kako ne bi opasnosti izložili trkačice i trkače, članove tima, volontere i navijače, a ipak održali najočekivaniju utrku godine, Cener je u 2020. zamišljen kao virtualno zagrijavanje i prava utrka u nešto izmijenjenom izdanju.

„Svi bismo voljeli da se Cener održava u normalnim uvjetima i da 3.000+ trkačica/trkača i barem još toliko navijača, slobodno uživaju u još jednom tradicionalnom izdanju noćne utrke u centru grada. Uživat će se i u 2020., s izmjenama poput nove lokacije i smanjenog broja sudionika, ali ogromnog srca i s ponosom jer nismo dopustili da se ZG cener ugasi, a još manje da nestane ljubav koju imamo prema trčanju ulicama Zagreba.„ – rekao je Nedeljko Vareškić, direktor utrke.

Ovogodišnji Zagrebački noćni cener sastoji se od:

  • Klasična utrka koja će se održati u nedjelju 8.11. na lokaciji kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice / Sveučilišne livade s dva vremenski odvojena starta (muškarci i žene) i ograničenim brojem sudionika (1.000 na utrci muškaraca i 1.000 na utrci žena)
  • Virtualni “Cener po kvartu” koji traje od ponedjeljka 26.10. do nedjelje 8.11. i na kojem sami odabirete rutu u dužini od 10 kilometara u svom kvartu
Klikni na grafiku za uvećan prikaz

Nova lokacija i staza

Ekipa iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice „udomila“ je ZG cener u 2020. godini kako bi se mogle ispoštovati sve propisane epidemiološke mjere. Prostor na kojem se starta utrka znatno je veća od Zrinjevca, a cijela staza dovoljno je široka i dugačka da se cijelim putem drži distanca dok se sa Sveučilišne livade pruža sjajan pogled na simbol Zagreba – zagrebačku katedralu i njezine tornjeve.

Trče se tri kruga – prvi krug je mali (1,3 km) i ide oko Sveučilišne livade dok su drugi i treći krug identični i idu od NSK preko Mosta mladosti do Bundeka i natrag. Cilj je smješten na prilaznoj cesti ispred glavnog ulaza u NSK. Natjecatelji će na startu biti raspoređeni u 4 startne zone prema ciljanom rezultatu kojega su upisali prilikom prijave na utrku.

Preporuka za čitanje

Virtualni “Cener po kvartu”

Za sve one koji ipak ne žele dolaziti na utrke u 2020., ali i one koji se za pravu utrku žele zagrijati i povezati kvartove, tu je virtualno izdanje od 26.10 do 8.11. Trčat će se 10 kilometara po svim ulicama (kako zagrebačkim tako i po ostatku Hrvatske), a poslani GPX zapisi stavljat će se na interaktivnu kartu. Cilj je s ponosom predstaviti svoj kvart i grad sjajnim rutama i rezultatom.

Prijave za nastup na 9. ZG ceneru (utrka žena, muškaraca i virtualna) bit će otvorene u srijedu 23.9. u 12:00 sati i trajat će do popunjenja ili najkasnije do 30.9.

Više informacija na www.cener.hr

„Bit ćemo potpuno iskreni, sve do posljednjeg trenutka nismo bili sigurni hoće li se Cener održati ove godine. Puno je tu faktora koje treba uzeti u obzir, puno promjena i kompromisa, ali želja da se Cener ipak održi i to baš u ovoj godini koja je za naš grad teška, bila je jača od svega i morali smo pronaći način. Nadamo se da će trkači ove promjene prihvatiti jer su one nužne kako bi imali naš i vaš Zagrebački noćni cener.“ – rekao je Nedeljko Vareškić, direktor utrke i organizator ZG cenera.

Na vrh stranice