Sada čitate
Backyard Ultra stiže u Zagreb

Backyard Ultra stiže u Zagreb

Gotovo sve utrke za koje smo čuli ili u njima sudjelovali imaju u sebi nekakav oblik mjerenja vremena ili kilometara. Pobjednik je onaj ili ona koji najbrže pređe zadani broj kilometara ili onaj tko uopće završi utrku sa zadanom rutom. No pojavio se još jedan malo, drugačiji trkački izazov koji također u sebi ima vremenski limit i limit rute no ipak na nešto drugačiji način. Naravno da je ovome svoje prste imao svjetski poznati Lazarus Cantrell, koji je osmislio Barkley Marathon o kojem smo nedavno pisali u članku Najteži ultramaratoni koje morate probati.

- Oglas -

Backyard Ultra ili u slobodnom prijevodu „Ultra po dvorištu“ oblik je ultramaratona u kojem natjecatelji moraju prijeći udaljenost od 6706 metara (4.167 milja) za manje od jednog sata. Kad je svaki krug završen, preostalo vrijeme unutar sata obično se koristi za oporavak za utrku sljedećeg sata. Točno sat vremena nakon prvog startnog vremena, natjecatelji trče dodatnih 6706 metara s jednosatnim prozorom za završetak. Utrka je završena kada posljednji trkač ili trkači uspiju ili ne uspiju prijeći udaljenost unutar zadanog vremenskog okvira.

Utrku će završiti samo jedan ili jedna (jedna je kategorija, apsolutna), svi ostali su DNF. U slučaju da nitko ne završi jedan krug više od ostalih u limitu – svi natjecatelji su diskvalificirani. Ovakva utrka najčešće se trči krugom koji iznosi točno 6706 metara no poznate su i utrke na svega 400 metara te se zbog toga naziva i utrka koju možeš trčati u dvorištu. Najveća udaljenost koju je neki natjecatelj zabilježio na Backyard Ultri je 68 krugova ili 456,08 kilometara, a ostvario ju je Johan Steene na Big’s Backyard Ultra u listopadu 2018. Najdulja udaljenost u ženskoj kategoriji je 67 krugova i istrčala ih je Courtney Dauwalter 2018. godine.

Popis Big’s Backyard Ultra World Championship natjecanja u 2020.

Sva Beckyard Ultra događanja dio su Big’s Backyard Ultra World Championship i trenutno ih u kalendaru ima 36 diljem svijeta. Ove godine pridružena utrka je i ona u Zagrebu. Dotka Backyard Ultra, u organizaciji Noćne lige Dotka, održat će se u subotu 11.7. u Zagrebu (Park šuma Dotršćina) i trajat će sve dok posljednji/a ne ostane na stazi.

Ukoliko smo vas zainteresirali za nešto novo i drugačije, prijaviti se možete na info@ligadotka.com ili na licu mjesta. Startnina iznosi 30 kn, a uključuje medalje za pobjednike.

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice