Sada čitate
Najteži ultramaratoni koje trebate isprobati

Najteži ultramaratoni koje trebate isprobati

Ovo je popis za sve one koji su pretrčali nekoliko polumaratona ili čak maratona i misle da imaju poprilično utakmice u nogama te ih ništa više ne može dovoljno izazvati. Jeste li ikada trčali u pustinji 7 dana ili Arktiku na debelim minus temperaturama? Oni najhrabriji jesu i uvijek se vrate jer izazov ovih nevjerojatnih ultramaratona je čisti adrenalin „rush“.

- Oglas -

Naravno treba biti realan i reći kako ove utrke doista nisu za sve. Samo trčanje maratona ili ultramaratona u normalnim uvjetima na kakve smo naviknuli je već ogroman poduhvat sam po sebi no što kada se u tu priču ubaci i gotovo neprohodan teren, ekstremno visoke ili niske temperature i iscrpljenost do svih granica izdržljivosti? Onda je to nova razina trčanja.

Ukoliko ste i nakon ovog uvoda zainteresirani za sudjelovanje na jednoj ovakvoj utrci, evo popisa top 5 najpoznatijih i najtežih utrka na svijetu:

Barkley Marathon
foto: IMDB

Barkley Marathon 

Vjerujemo kako su čak i početnici u trčanju barem jednom čuli za Barkley maraton. Ovaj se ultramaraton održava u Wartburgu, američkoj saveznoj državi Tennessee. Rute su ona „jednostavnija“ od 100 kilometara i puna dužina od 160 kilometara, koja se treba istrčati u 60 sati.

Utrka se trči po šumi u pet krugova od kojih svaki iznosi oko 30 kilometara te ne postoje službeni punktovi, okrepa i sve ono na što ste navikli imati na utrkama. 16 kilometara iznosi ukupni uspon, a trkači na putu moraju pronaći knjige iz kojih iskidaju stranicu sa svojim startnim brojem kao dokaz da su završili. Kako bi krug bio služben, potrebno se vratiti na isto mjesto starta i dotaknuti žutu rampu, jer se tek tada oglasi zvono i krug je završen. Svega 15 trkača uspješno je završilo utrku unutar 60 sati, utrku koja je fizički i psihički jedna od najtežih. Osebujni Gary Cantrell osmislio ju je te ju provodi od 80.-ih, a poznat je i po tome što start utrke označava paljenjem cigarete.

Utrka se održava u ožujku svake godine, a zanimljivost je kako se prijave nigdje ne oglašavaju i nitko zapravo ne zna kada je točno utrka. Broj natjecatelja se ograničava na 40, pa je potrebno brzo reagirati. Ukoliko vas odaberu, nakon što otkrijete kada i gdje poslati prijavnicu koja se sastoji od eseja o tome zašto baš vi trebate trčati, povratno vam stiže „pismo sućuti“ i popis onoga što još trebate napraviti kako bi sudjelovali – platiti „startninu“ od 1,60 dolara, donijeti registracijsku pločicu iz svoje zemlje i organizatoru kupiti čarape, košulju ili paket cigareta. Ne treba ni naglašavati koliko malo trkača uopće uspije završiti utrku čak i izvan zadanih 60 sati, a psihičke posljedice neki osjećaju još dugo nakon završetka utrke.

2014. napravljen je dokumentarni film o ovoj fascinantnoj utrci koja „jede svoje mlade“.

foto: MarathonDesSables.com

Marathon Des Sables 

Kako vam zvuči: šest dana trčanja, 250 kilometara i svu opremu nosite sa sobom i to kroz pustinju Saharu? Neizvedivo! Ali ova neobična i ekstremna utrka, koju nazivaju i najtežom utrkom na svijetu, svake godine ugosti sve više zainteresiranih trkača. Koliko je ekstremna pokazuje i podatak kako morate paziti koliko vode trošite jer se prekomjerna potrošnja kažnjava, a primite li u 7 dana više od dvije infuzije diskvalificirani ste. Signala naravno nema pa se ne možete osloniti na poziv u slučaju nužde, a od hrane nosite samo suhu i dehidriranu hranu te konzerve.

Maraton se održava od 1986. u travnje no zbog pandemije ove je godine prebačen na 18. rujna te je nastao nakon što je Patrick Bauer 1984. pješke i sam prošao pustinjom Sahara. U 12 dana prešao je 350 km (214 milja).

Pročitajte iskustvo Nenada Lazića trcanje.hr/marathon-des-sables-2012/

 

foto: 6633ultra.com

6633 Artic Ultra

Posebna je ovo utrka, ne samo zato što se održava na sjeverozapadu Kanade, u Yukonu i Sjeverozapadnom teritoriju, već zato što vas očekuje 200 ili 600 kilometara šume, tundre, snijega i leda. Utrka je krenula 2007. i od tada je samo 30% natjecatelja uspjelo je završiti do kraja. Za 120 milja kotizacija je 2.950 funti , a za 380 milja vrtoglavih 3.250 funti. Osim malog pomoćnog osoblja za slučaj ozljede ili bolesti, trkači su prepušteni sami sebi. Jedino što se daje je topla voda na unaprijed određenim kontrolnim točkama.

Temperature koje vas očekuju su rijetko iznad nule (uglavnom je oko -40), hladni i olujni vjetrovi definitivno ne pomažu kao ni saonice s opremom koje vučete iza sebe, a etape su dužine između 50 i 100 kilometara.

Prva stvar koju ugledate kada se želite prijaviti je izjava kako se prijavljujete na „Najtežu, najvjetrovitiju i najhladniju ultra utrku u svijetu.“ Zvuči odlično. 🙂

 

foto: ©UTMB – Franck Oddoux

Ultra Trail du Mont Blanc

Gotovo svaki trail trkač koji sanja veliko razmišlja o ovoj utrci jer ne trči se baš često kroz čak tri zemlje na 10.000 metara nadmorske visine s pogledima od kojih zastaje dah. Daha će vam sigurno ponestati što od nadmorske visine, a što od dužine od 106 milja (170 kilometara). Ultra Tail du Mont Blanc počinje u Chamonixu u Francuskoj, a sudionici kruže oko križanja Francuske, Italije i Švicarske. Iako je Mont Blanc samo jedno od utrka u sklopu UTWT-a, definitivno je najpoznatija i na nju obavezno dolazi sva trkačka „elita“. Upasti se može samo upornim skupljanjem bodova na utrkama u sklopu UTMB serije i prijavom na lutriju (na koju se svake godine prijavi oko 10.000 trkača). Smatra se jednom od najtežih trail utrka na svijetu, a i jednom od najvećih, i održava se u kolovozu. Zbog pandemije ove je godine odgođen te su se prebacili na virtualni izazov.

O UTMB-u i trkačima iz Hrvatske koji su ga trčali, pisao je ultramaratonac Tomislav Marinović – trcanje.hr/ultra-trail-du-mont-blanc/

 

foto: Chris Kostman

Badwater Ultramarathon

Kako na popisu ne bi bile samo trail utrke evo i jedne cestovne i to one najteže na svijetu. Badwater Ultramarathon sastoji se od 135 milja (217 km) staze, koja započinje 859 m ispod razine mora u slivu Badwater, u kalifornijskoj dolini smrti, a završava na nadmorskoj visini od 8360 stopa (2548 m) na vrhu Whitney. Staza utrke obuhvaća tri planinska lanca, 3962 m vertikalnog uspona i 1433 m spusta , a prva osoba koja je rutu uspješno pretrčala 1977. godine je Al Arnold (80 sati).

Staza je 1987. godine postala službenom cestovnom utrkom i održava se svake godine sredinom srpnja, kada su vremenski uvjeti najekstremniji i temperature mogu dosegnuti više od 50 ° C . Ova utrka čak je i onim najspremnijim maratoncima iznimno naporna i mali broj trkača uspije ju završiti u zadanom limitu od 48 sati. Potpora i okrepa nisu uključeni već svaki sudionik mora imati svoju ekipu.

Kako to izgleda pogledajte u dokumentarnom filmu 2018 Badwater® 135 Race Documentary .

 

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice