Sada čitate
Počeci ultramaratona u Hrvatskoj – 1. dio

Počeci ultramaratona u Hrvatskoj – 1. dio

Ultramaraton se smatra utrkom koja se trči na stazi dužoj od standardnog maratona tj. 42.195 metara. Ultramaratoni se razlikuju po dužini staze, podlozi po kojoj se trče i visinskom profilu staze. Postoje cestovne utrke na tvrdoj asfaltnoj podlozi i tzv. “trail” utrke na mekanim prirodnim podlogama, često s brojinim usponima i spuštanjima staze.

- Oglas -

Popularne discipline su 50 km, 100 km, 100 milja, a s druge strane 12 satne utrke te 24 i 48 satne utrke gdje je koncept takav da se vrednuje tko može istrčati najviše kilometara u zadanom vremenskom okviru.

Također postoje višednevne utrke i mnoštvo nestandardiziranih utrka pri čemu je Sri Chinmoy utrka od 3.500 milja najduža poznata.

Većinu njih nadgleda Međunarodno udruženje ultra trakača (International Association of Ultrarunners), organizacija koja je pod paskom IAAF-a. IAU održava svjetska i kontinentalna prvenstva na 50 km, 100 km, 24 h, pri čemu je 100 km standard disciplina IAAF-a.

Rana povijest ultramaratona

S evolucijskog stajališta smatra se da je mogućnost trčanja i to onog na duge pruge doprinijela evolucijskom napretku roda Homo u odnosu na ostale.

Trčanje je omogućilo kretanje na geografski širem području u kraćem vremenu, a time su postale dostupniji veći energetski prehrambeni resursi koji su mogli podupirati razvoj mozga i evoluciju roda Homo.

Kroz povijesnu literaturu se spominju osobe koje su bile sposobne trčati duge udaljenosti. Osim proslavljenog Fidipida i trčanja maratona, spominju se osobe koje su trčale i veće udaljenosti. Tako se spominje kralj Shurgi (2029.-1982. pr. Kr), kralj mezopotamskog grada Ura koji je radi posvećenja religijskih festivala u 2 grada trčao 100 milja iz Nippura do Ura i kasnije natrag. Cilj njegovog trčanja je bio dokazati svoju nadmoć pred svojim podanicima odnosno narodom.

U povijesti indijanska plemena Sjeverne i Južne Amerike spominju se trkači na velike udaljenosti. Chasquis u carstvu Inka su bili glasnici odnosno kuriri koji su nosili informacije i manje predmete na velike udaljenosti trčeći.

U astečkom carstvu se spominju Titlantil, kao trkači koji su od djetinjstva bili trenirani za trčanje na duge staze. 

Preporuka za čitanje

Indijansko pleme u Sjevernoj Americi, Iroquai također spominje svoje trkače pod imenom “sharp shins”. U istom kontekstu se spominju i Hopi Indijanci.

Silvino Cubesare, slavni Tarahumara trkač

S antropološke strane i danas možemo vidjeti različite kulture i njihov odnos prema trčanju. Primjer su indijansko pleme Tarahumara, opisani u poznatoj knjizi »Rođeni za trčanje« Christophera McDougalla. Tarahumare naseljavaju meksičku pokrajinu Čiuaua. Bježeći pred španjolskim osvajačima pobjegli su u surove, kamene i suhe kanjone. S obzirom da su bili raštrkani u malim skupinama na velikom području, način komunikacije je bilo trčanje. I danas sami sebe nazivaju “Raramuri”- “oni koji imaju lagane noge”. Trče desetke i stotine kilometara, noseći samo “obuću” načinjenu od potplata automobilske gume i kožnih vezica. Način života i folklor im je vezan uz trčanje na duge staze. Tako središnje mjesto zauzimaju utrke između 2 sela gdje se biraju najbolji trkači u selu koji se natječu u utrci do susjednog sela. Momčadi međusobno udaraju nogama okrugli drveni predmet nalik na loptu, dodavajući jedni drugima. Kako su sela obično udaljena i više od stotinu kilometara, utrke traju i nekoliko dana. Pojavili su se na ultramaratonima u SAD gdje su pedesetogodišnjaci obuveni u sandale i tradicionalne haljine uredno pobjeđivali upola mlađe i od proizvođača sportske opreme sponzorirane atlete. Još uvijek su predmet znanstvenih istraživanja.

Ed Gardner tijekom utrle Bunion Derby, Oklahoma, 1928
Foto: Charles Kastner

Prve ultramaratonske sportske utrke počele su sa hodačkim natjecanjima, a 1928. počela je i trkačko hodačka utrka pod imenom “Bunion Derby”. Dana 4. 3. 1928. je 199 muškaraca počelo  utrku u Los Angelesu, California, utrku dugu 3.400 milja do New York Cityja. The Bunion Derby, kako su ga nazvale novine, je bila ideja sportskog promotora Charles C. Pylea. Obećao je nagradu od $25.000. Pobijedio je Andy Payne, porijeklom Cherokee indijanac.

Idući tjedan slijedi drugi dio članka.

Izvori

  • Kramer, Samuel Noah History Begins at Sumer: Thirty-Nine Firsts in Recorded History University of Pennsylvania Press, 1988 
  • Kriwaczek, P. Babylon: Mesopotamia and the Birth of Civilization. Thomas Dunne Books, 2010.
  • S. Stolnik “Varaždinski maraton”
  • Varaždinske Vijesti, više izdanja
  •  ….i drugi izvori…
Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice