Sada čitate
20. Polumaraton Jaska – Memorijal Predrag Bošnjak

20. Polumaraton Jaska – Memorijal Predrag Bošnjak

Grupa entuzijasta na čelu s Predragom Bošnjakom, tada još članova AK Veteran davne 1999. došla je na ideju da organiziraju polumaraton u Jastrebarskom. Za sredinu koja još i danas nema atletsku stazu, gdje ljudi koji trče izazivaju čuđenje i podsmjeh, a glavni sport je nogomet, organizirati polumaraton bio je pravi izazov. Ipak uz podršku grada, županije, turističke zajednice i brojnih volontera koji su pomogli da manifestacija uspije.

- Oglas -

Te 1999. godine ukupno na polumaratonu je nastupilo 88 trkača i trkačica. Kao prvi pobjednici te godine mogu se podičiti Marija Paulus i Mladen Bubanko. Zanimljivost te prve utrke je nastup Dragana Jankovića (današnjeg predsjednika AK Sljeme) na rolama i čuveni pad na mjestu koji od nosi naziv “Jankov zavoj”.

Trasa same utrke nije se mijenjala. Konfiguracija staze je takva da je prvom djelu staze lagana uzbrdica, pa zatim grozomorni usponi i nizbrdice i nakon 10. kilometra lagana nizbrdica sve do cilja u centru Jaske. Neki ga zovu “Plitvice u malom”.

Profil polumaratona i okrepne stanice

Rekorderi staze :

  • Drago Paripović – HR (2004.) – 1:09:42
  • Ida Šurbek – SLO (2004.) – 1:18:14

Dugo smo razmišljali što bi mogao biti glavni motiv za naš  jubilarni 20. polumaraton.  Kroz povijest utrka jedan od čestih motiva uz našeg trkaćeg jastreba (popularnog škanjca), bio je dvorac Erdödy, najstarije i najpoznatije zdanje u gradu. Nekako je uvijek  postajala neka veza na relaciji Erdody – AK Jastreb 99. Perivoj oko samog dvorca naše je najomiljenije mjesto za trčanje. Tu su se organizirale prve cross lige, škola trčanja. Popularna zimska liga u podnožju Japetića starta od ljetnikovca grofa Erdodyja sagrađenog davne 1656. godine, Šumskog dvora.

Preporuka za čitanje

Stoga nam se činila dobra ideja da iskoristimo u svrhu promociju utrke i grada Jastrebarskog, sliku Karla Dragutina Draškovića iz 1895. godine na kojoj je čuveni skok grofa Stjepana Erdödyja. Zanimljiva je i zato što su to prvi primjeri takozvane “moment” fotografije u Hrvatskoj te spada među najranije takve vrste i u svijetu. Zašto baš ta? Pa zato što je fora, na njoj je Jaskanac i pritom još Erdödy.

PRIJAVI SE OVDJE

Piše: Krešo Karas

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice