Sada čitate
100 milja Istre dovodi rekordan broj trail trkača

100 milja Istre dovodi rekordan broj trail trkača

 “100 milja Istre”, jedna od najboljih trail utrka u ovom dijelu centralne i južne Europe, održava se na području cijele Istre u periodu od 06. do 08. travnja 2018. 

- Oglas -

Utrka, koja slavi svoje 6. izdanje, iz godine u godinu privlači sve više zaljubljenika u ovaj sport pa će se tako u Istri natjecati gotovo 2.000 trkača iz 52 zemlje. Kontinuirani rast broja natjecatelja i njihovih pratnji potvrda su atraktivnosti i kvalitete utrke koja je od prošle godine punopravni član svjetske elitne skupine utrka Ultra Trail World Toura (UTWT). UTWT je svjetska liga ultra trail utrka, a 100 milja Istre izabrana je između trinaest tisuća trail utrka koje se održavaju diljem svijeta.

“Ove godine utrka slavi svoje 6. izdanje, a cijeli će se spektakl održati od 5. do 8. travnja ove godine na većem dijelu Istre, od Labina preko svih istarskih vrhova do cilja u Umagu. Kroz četiri utrke različitih dužina, od YELLOW za početnike preko GREEN za malo iskusnije i BLUE za one željne jurcanja do ultimativnih 168 km RED staze natjecatelji će u potpunosti doživjeti ovu našu prelijepu Istru u najboljem svjetlu. Utrka 100 Milja Istre je i ove godine dio elitnog kluba UTWT, tj, svojevrsne lige prvaka u ultratrailu. Koliko je to važno dovoljno govori činjenica da se na svijetu godišnje organizira više od 13.000 trail utrka, međutim samo je 21 izabrana da po kvaliteti organizacije i ljepoti krajobraza nosi sam vrh svjetske kvalitete. I za kraj, kao jedan veliki kvalitativni korak ističem live video prijenos cijele manifestacije koji će se moći pratiti online tijekom cijelog trajanja manifestacije.” – izjavio je dorektor utrke Alen Paliska

Start 100 milja Istre 2017. Foto: Dejan Hren

Razvojem discipline trail trčanja, nastala je kategorija trkača koji se na svjetskoj razini nazivaju Elitnim trkačima. Ulaskom 100 milja Istre na UTWT listu, elitnim trkačima ova je utrka zapisana u kalendare pa je tako već prošle godine sudjelovao Amerikanac Dylan Bowman i pritom postavio rekord staze od 100 milja sa 17 sati i 51 minutu. Skidanje rekorda i osvajanje postolja za ovu godinu, najavio je Škot Paul Giblin, kojem će ovo biti drugi pokušaj osvajanja 100 milja Istre, dok će u ženskoj kategoriji Talijanka Francesca Canepa trčati sa ciljem postavljanja osobnog rekorda.

Na BLUE stazi od 110 kilometara, trkači Carlo Salvetti (ITA) te Marjan Zupančić (SLO) već su najavili oštru borbu za prvo mjesto u muškoj kategoriji, dok će se u ženskoj kategoriji za postolje boriti Maja Marukić (CRO) i Angela Waters (NZL).

Foto: Dejan Hren

Trail utrke trče se u prirodi po označenim stazama, većinom izvan uređenih površina te uz savladavanje značajnih visinskih razlika. Trkači na izbor imaju 4 izabrane dužine: 100 milja (175km), 110km, 67km i 41 km. Staza prolazi prirodnim i povijesnim znamenitostima Istre od Labina i Lovrana preko grebena Učke i Ćićarije sve do cilja u Umagu. I ove je godine u program uključena utrka za najmlađe pod imenom Jedna milja Istre. 

Preporuka za čitanje

Start utrke od 100 milja je u petak 6. travnja u 17 sati iz Labina. Utrka na 110 km počinje točno u ponoć u Lovranu, u subotu u 8 sati u Buzetu je start utrke na 67 km, a u 14h u Motovunu starta trail utrka na 41km. Cilj svih utrka je u Umagu, a duž staze na trkače će paziti više od 350 volontera iz Hrvatske i drugih zemalja Europe.

Više informacija o utrci možete pronaći na www.istria100.com, a live prijenos pratite na www.facebook.com/istria100/ .

Na vrh stranice