Sada čitate
Tri stvari koje vjerojatno griješiš u rano proljeće

Tri stvari koje vjerojatno griješiš u rano proljeće

Čestitam ti ako si posljednju zimu redovito trenirao više od miniumuma koji preporučam! U izazovnim vremenima iza nas nije bilo lako ostati motiviran i usredotočen na sebe i svoje zdravlje! Ako nisi jedan od takvih, ipak ove tri stvari koje ćeš vjerojatno pogriješiti u rano proljeće vrijedi i za tebe 🙂

- Oglas -

Sunčanje u sredini dana

Sigurno si čuo o utjecaju sunca na promjene na koži, ali nismo svi osvjetili da se to ne događa samo dok smo na godišnjem (ljeti), već se od sredine sunčanog dana valja početi štititi već početka travnja. Rano proljeće je posebno delikatno vrijeme godine jer se naša koža budi i regenerira i treba joj vremena da stvori pigment i ojača na sunce. Ovo se događa u tjednima, a ne danima i brže kod osoba koje su sunčale u zimskim mjesecima (ova zima je u Europi baš bila takvima “po mjeri”).

Moj savjet: Umjesto sunčanja, u sredini dana odi na outdoor trening. Upravo je ono sunce koje ćeš dobiti na polakticama, podkoljenicama i na licu, dovoljno za dobar izgled, zdravlje i osjećaj zadovoljstva.

Povećavanje intenziteta vježbanja uz smanjenje trajanja treninga

Ovo može dovesti do povreda i izgorenosti. Vrhunski sportaši često na proljeće povećavaju intenzitet ali vrlo rijetko i volumen, dapače istovremeno ga povećavaju. Hobby sportaši u nedostatku vremena povećavaju intenzitet na štetu volumena i to upravo u mjesecu kada bi mogli trenirati više te opet ne daju tijelu vrijeme za prilagodbu.

Moj savjet: U proljeće povećaj kardio trening na otvorenom, neka on bude pretežno na 80% opterećenja od maksimuma ili po subjektivnom osjećaju intenziteta – lagano do umjereno.

Kupovanje ranih jagoda

Jagoda u rano proljeće nije lokalna, a nije ni sezonska hrana. Prve jagode, osim što su skupe, potencijalni su izvor i štetnih kemikalija.

Moj savjet: umjesto da žuriš, zasadi ili posij neku biljku, na primjer početak travnja je dobro vrijeme za neku neobičnu mini rajčicu u posudi. Neka ovo bude simbolika da rano proljeće nije vrijeme u kojem ćemo brati plodove već period u kojem ćemo nešto napraviti za budućnost.

Piše: Dejan Patrčević, AdriaticCoaching

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice