Sada čitate
Tjelesna spremnost i sigurnost u orijentacijskom trčanju

Tjelesna spremnost i sigurnost u orijentacijskom trčanju

Orijentacijsko trčanje uključuje koordinaciju psihičkih i fizičkih vještina. Jedan od najvećih izazova ovog športa je sprega uma i tijela. U zadnja dva desetljeća, mnogi ljudi su uvidjeli vezu redovitog vježbanja sa zdravim psihičkim i fizičkim životom. Tjelesna sprema prioritet je današnjeg društva, a orijentacijskim trčanjem možete biti privučeni zbog samog trčanja i zdravlja.

- Oglas -

Kao početniku, glavni cilj bi vam trebao biti završavanje staza bez previše grešaka. Vrijeme u početku nije toliko važno, već se treba usredotočiti na pravilnu tehniku i eliminiranje tehničkih slabosti. Međutim, ubrzo ćete postati svjesni koliko dugo treba ostalima iz vaše dobne skupine da završe stazu i možda se zapitate za vašu spremnost u orijentacijskom trčanju. U športu ne možete uživati potpuno ukoliko vaše tijelo nije spremno za sve zahtjeve na utrci.

Orijentacijsko natjecanje uključuje trčanje sa kratkim prekidima. Kao početnik možete trčati od 30 do 60 minuta. Nedostatak kondicije vas ne bi trebao spriječiti od treniranja i zadovoljstva svladavanja mentalnih zahtjeva koje su planeri staza postavili. Završavanje staza na natjecanjima pa čak i pješačenjem će malo poboljšati vašu kondiciju, odgovarajući treninzi dovesti će vas do boljih vremena, osjećaja uspjeha i motivacije za poboljšanjem. Što ste spremniji, više ćete uživati u orijentacijskom trčanju.

Preporuka za čitanje

Glavna komponenta tjelesne spremnosti u orijentacijskom trčanju je kardiorespiratorna izdržljivost. To je sposobnost srca da pumpa krv i dovodi kisik radnim mišićima. Također je potrebna mišićna snaga, posebno u nogama, zbog trčanja po teškom, ponekad brdovitom terenu. Mišićna snaga mora biti popraćena mišićnom izdržljivošću jer ćete se natjecati najmanje 30 minuta kao početnici, a kasnije i duže. Treća komponenta tjelesne spremnosti je fleksibilnost – vaši mišići moraju imati mogućnost bezbolnog rastezanja u širokom rasponu pokreta. Možete poboljšati vaš vremenski rezultat, kao i opće zdravlje analizirajući vaš nivo tjelesne spreme i započinjući sa programom treninga.

Izvor: www.vihor.hr

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice