Zašto je orijentacijsko trčanje za vas

Ako tražite šport koji zahtijeva spregu uma i tijela, orijentacijsko trčanje je savršeno za vas. Mnogi početnici uživaju trčeći ili „održavajući kondiciju”, ali smatraju da je dosadno trčati ukrug ili pokraj autoceste. Ako ste privučeni čarima šume ili nedostupne prirode, uživat ćete u izazovu orijentacijskog trčanja. Ako postanete orijentacist, biti ćete u mogućnosti uživati u društvu ostalih ljudi, koji su također privučeni boravkom u prirodi i uzbuđenjem orijentiranja na divljem, nepoznatom terenu.

- Oglas -

Uopće nije bitno koliko ste stari ili kakva vam je kondicija. Orijentacija je kompleksan šport koji se pojavljuje u više disciplina kao što su cross-country orijentacija, score orijentacija, skijaška orijentacija, precizna orijentacija ili mountain bike orijentacija. Športom se može baviti na više razina od kojih svaka zahtijeva svoj nivo tjelesnih i psihičkih sposobnosti.

Privlačnost ovog športa leži u njegovoj jednostavnoj strukturi – on ovisi isključivo o samim natjecateljima. Orijentacisti rade vlastite karte, planiraju svoje utrke i organiziraju događanja. Natjecanja se organiziraju prema dobi, iskustvu i razini tehničke sposobnosti. Šport se razvija cijelo vrijeme, prima nove članove i učinit će sve da bi ohrabrio i pomogao svakog novog natjecatelja.

U mnogim europskim zemljama, posebice u Skandinaviji, orijentacija je obiteljska aktivnost u kojoj se međusobno natječu roditelji i djeca, bilo individualno na utrkama organiziranim prema dobi ili iskustvu, ili kao obiteljska grupa. U Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama koje su nedavno prihvatile ovaj šport, orijentacijsko trčanje je manje obiteljski orijentirano, a više se njime bave športaši-pustolovi i drugi entuzijasti.

Orijentacijsko trčanje je u velikom usponu jer posjeduje mnoge prednosti kojima se ostali športovi ne mogu pohvaliti :

  • jeftinu i sigurnu pustolovinu
  • ležeran pristup i reputaciju športa koji pozdravlja i pomaže novopridošlicama
  • strukturu koja omogućava susret ljudi jednakih interesa i statusa
  • čistoću, iskustvo povratka prirodi u mirnom vanjskom okruženju
  • izazov koji stimulira tijelo i duh
  • aktivnost kojom se može baviti individualno ili grupno, natjecateljski ili rekreativno

Bilo gdje da živite, vrlo lagano možete naći mjesto za orijentaciju i podijeliti to iskustvo sa svojim prijateljima i obitelji, ili pak, uživati u njemu sami. Entuzijasti mogu putovati diljem svijeta u potrazi za svojim športom, ali prva iskustva su obično lokalnog karaktera.

Izvor: www.vihor.hr

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice