Sada čitate
Tilčekov put – 6 tjedana aktivnosti uz „napoznatijeg jaskanskog magarca“

Tilčekov put – 6 tjedana aktivnosti uz „napoznatijeg jaskanskog magarca“

Nakon premijernog izdanja u 2021. godini, u organizaciji Sportskog kluba Tilček Team iz Jastrebarskog početkom 2023. godine ponovno se organizira liga „Tilčekov put“.

- Oglas -

Liga će se održavati šest tjedana (šest vikenda), počevši 20. siječnja 2023., dok je završetak lige planiran za 26. veljače 2023. godine.

Na Tilčekovom putu svaki sudionik lige može sudjelovati gdje god se nalazi, a sudjelovati možete u kategorijama Trčanje/Hodanje, Bicikl/MTB i Trail/Planinarenje.

Natjecati se možete u više kategorija, a startnina za ligu iznosi 113,02 kn (15,00€) za svih šest kola, odnosno 18,84 kn (2,50€) po svakom kolu za jednu kategoriju.

Posebnost lige je da se svi vaši rezultati dijele sa brojem 480, što je Tilčekov put, a sve aktivnosti se mogu raditi samo u danima vikenda odnosno od petka do nedjelje.

Tko je bio Tilček?

Svi koji ste ikada planinarili, a da vas je put doveo preko Jastrebarskog na put prema Japetiću, vrlo vjerojatno niste znali kako je izgrađen planinarski dom Žitnica na Japetiću.

Još u vrijeme dok nije bilo ceste koja bi vodila do doma prema Japetiću, magarac imena Tilček je na svojim leđima svakodnevno nosio specijalne bačvice – pute i u njima vodu za žedne i hranu za gladne graditelje doma. Udarnički je odradio razdoblje gradnje doma u vrijeme dok nije bilo ceste do Japetića.

Kasnije je Tilček bio značajan i u akcijama markiranja planinarskih puteva. Tako je na logorovanju markacista 1952. godine kojom prilikom je markiran put od Jaske preko Bukovca i Tihočaja do Pećnog, on obavio glavni teret nošenja opreme. Kasnije je uživao ladanjski život i bio omiljeni lik svekolikog planinarskog puka koji je posjećivao Japetić i novi planinarski dom na Žitnici.

Doživio je duboku starost, a uginuo je i pokopan na Japetiću na dnu livade koja od doma vodi prema Šumskom dvoru u Svetoj Jani.

Danas najpoznatija planinarska ruta od Šumskog dvora do Japetića, kojom je nekada davno prolazio i Tilček ima visinsku razliku točno 480 metara. 

Navedena visinska razlika od 480 metara je podatak koji je potreban svima koji ćete sudjelovati u ovoj neobičnoj i vrlo zanimljivoj utrci.

Liga

Natjecanje u ligi moguće je u tri kategorije: Trčanje/hodanje, MTB/bicikl i Trail/Planinarenje. Uz individualno natjecanje, kao pojedinci se možete udružiti u tim/klub, te nastupati i u timskom/klupskom natjecanju u svakoj od kategorija.

Uz finišerske medalje koju primi svaki od sudionika s plaćenom startninom i pehare za najbolje natjecatelje u svakoj od kategorija, organizatori uz pomoć prijatelja i donatora kluba organiziraju i humanitarni put lige te će tako pobjednik određene kategorije u svakom tjednu donirati određeni financijski iznos udruzi po vlastitom izboru.

Tilčeki (op. članovi Tilček Team-a) će višak uplaćenih sredstava usmjeriti u redovito funkcioniranje kluba i u fond za izgradnju spomenika Tilčeku na Japetiću.

U dogledno vrijeme ćemo vjerujemo tako imati „pravu“ uspomenu na Tilčeka na najvišem jaskanskom „brdu“.

Tilček obišao svijet

U premijernom izdanju u 2021. godini svi natjecatelji lige su napravili zajedno preko 41.000 kilometara, te je tada Tilček „obišao“ cijeli svijet (opseg Zemlje je 40.075 km).

Ove godine organizator ima želju poslati Tilčeka na Mjesec (380.000 km do Mjeseca), a po do danas pristiglim prijavama Tilček će ponovno biti aktivan u svim dijelovima Hrvatske.

Korak po korak

  • prijave i uplate startnine moguće su do 17.01.2023. na https://www.tilcekovput.eu/
  • liga počinje prvim kolom koje se održava 20., 21. i 22. siječnja 2022., a završava posljednjim 24., 25. i 26. veljače 2022. godine. Ukupno se trči/hoda/biciklira ŠEST KOLA;
  • svaki sudionik bira mjesto i vrijeme kad i gdje će trčati/voziti bicikl, hodati, planinariti, ali vrijeme OBAVEZNO mora biti u danima od petka 00:00h do nedjelje 24:00h. Za svaki dan možete prijaviti najviše TRI aktivnosti u jednoj kategoriji i sukladno tome devet aktivnosti u sva tri dana u jednoj kategoriji;
  • nema preporučene minimalne distance visinske razlike ili prijeđenog puta kod bilo koje kategorije, ali osvajate 10 bodova za 480,00 metara ostvarene visinske razlike (MTB/Bicikl i Trail/Planinarenje) i 1 bod za 480,00 metara prijeđenog puta (sve kategorije). Bodovi ostvareni za visinsku razliku i prijeđeni put se tada zbrajaju na dvije decimale. Ukoliko je pojedini rezultat ispod 480,00 metara, također ćete osvojiti bodove;
  • za prijavu rezultata u natjecateljskom dijelu poželjno je da imate otvoren račun na jednom od web servisa za praćenje vaših aktivnosti (Strava, Garmin, itd.);
  • nakon odrađene aktivnosti prijavljujete svoj rezultat preko jednostavne forme na https://www.tilcekovput.eu/
  • prijave vaših rezultata se mogu poslati najkasnije do ponedjeljka do 12.00h za prethodni vikend (dane od petka do nedjelje). 
Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice