Sada čitate
Puno kuna na Dinari

Puno kuna na Dinari

Na dijelu Dinare koji se zove Kamešnica otrčano je peto pojedinačno prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju za seniore i juniore. Svoje prošlogodišnje titule su obranili trenutno naši najbolji atletičari u ovoj disciplini – Barbara Belušić i Ivica Škopac, koji već imaju i izvjestan međunarodni renome s nekoliko posljednjih europskih i svjetskih prvenstava (Barbara 35. u Europi, 49. u Svijetu; Ivica 29. u Europi, 44. u Svijetu, što su dometi uglavnom na ili ispod granice od 1/3 učesnika).

- Oglas -

Organizator ovogodišnjeg prvenstva Atletski klub OTOK iz mjesta Otok (dalmatinski) u sinjskoj krajini, ponovo je dobio domaćinstvo nakon što je prošle godine po prvi put organizirao ovu trku. Dva su razloga za to: prvenstveno dobra organizacija i atmosfera na premijernom izdanju, a potom i činjenica da imaju prilično primamljiv nagradni fond od ukupno 20.000 kuna, što nema ni jedna druga planinska trka u Hrvatskoj. Zahvaljujući upravo tom nagradnom fondu (i činjenici da se državno prvenstvo u planinskom trčanju od prošle godine kategorizira) vidjeli smo jednu jaku trku u obje konkurencije.

U muškoj je Ivica Škopac bio izraženi favorit, a u slučaju da «životinja» zakaže, određene šanse su se davale našim veteranima Raviću i Paripoviću. Ivicu je prije starta samo zanimao prošlogodišnji rekord staze, što je dovoljno govorilo o njegovoj zabrinutosti. Već odmah nakon starta odjurio je u lov na rekord (i dodatnu novčanu potporu od 500 kuna u slučaju obaranja), a shodno trkačkom stažu i iskustvu u ranom dijelu trke popratili su ga samo juniori, koji su, istinu za volju, imali gotovo upola kraću stazu (7.5 km). No, već na prvoj pravoj strmini su posustali, pa je Ivica ubrzo nestao s horizonta u borbi samo sa štopericom. Na kraju je falija rekord za 14 sekundi, iako su vremenski uvjeti bili kudikamo pogodniji u odnosu na lani kad je peklo do jaja.

U razmacima od minute u cilj su potom ušli stari rutineri Parip i Koska. Iznenađenje dana je priredio triatlonac Marin Koceić na četvrtoj poziciji, a peto mjesto za Marka Rajkovića, koji voli utrke po divljem terenu pa njegov visok plasman nije čudo. Obadvojica puno voze bicikl (Marin cestovni, Marko brdski), što je u principu odlična nadopuna treninzima za planinsko trčanje jer opterećuje, tj. razvija relativno sličnu mišićnu grupu. To je petorka koja je ušla u novčani nagradni fond, međutim, poredak za državno prvenstvo nije istovjetan jer zbog nemara ili nezainteresiranosti svojih klubova (Veteran, Croatia marathon) Ravić i Paripović praktički nisu bili u konkurenciji, pa su medalje osvojili:

1. Ivica Škopac / Borik / 53:09
2. Marin Koceić / Solin / 56:40
3. Marko Rajković / Sljeme / 57:35

Ženska konkurencija pred start nešto zanimljivija jer je bila na okupu kompletna reprezentacija, što seniorska, što juniorska, a s obzirom da je prva planinska trka u sezoni mogla su se očekivati iznenađenja. Koja su, na kraju se pokazalo, ipak izostala. Barbara je pobijedila čak i uvjerljivije nego što se očekivalo, ispred Danijele Černić i Antonije Orlić, koje više nisu planinske specijalke, s obzirom da bilježe i odlične rezultate na ravnom. Nakon njih u cilj su ušle tri trkačice iz kluba “Stubica” (Gidak, Belović, Lukina), te tako Sljemenašicama nanijele prvi ekipni poraz otkako je planinskog trčanja u Hrvata:

1. Barbara Belušić / Istra / 1:01:01
2. Danijela Černić / Hrvatski sokol / 1:04:52
3. Antonija Orlić / Sljeme / 1:07:54

Juniorska trka od 7.5 kilometara u ravnijem dijelu staze je bila uzbudljiva i bez izraženog favorita u muškoj, ali zato s čistim favoritom u ženskoj konkurenciji. Stoga nije ni čudo da su sva tri prvoplasirana juniora ušla u cilj unutar samo 19 sekundi, dok je prva juniorka drugoj napravila gotovo dvije minute razlike. Poredak:
Mlađi juniori (16 i 17 godina):

1. Nikola Škvorc / Rudolf Perešin / 33:57
2. Petar Delaš / Sinj / 34:18
3. Ivan Lasić / Sveti Marko / 36:37

Stariji juniori (18 i 19 godina):

1. Maroje Šošić / Solin / 34:11
2. Ivan Barišić / Velika Gorica / 35:07
3. Ante Pešec / Rudolf Perešin / 37:19

Mlađe juniorke: 1. Marija Lukina / Stubica / 40:10
Starije juniorke: 1. Valentina Belović / Stubica / 38:23

Ovom trkom je ujedno započelo novo klupsko prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju. Nakon prošlogodišnjeg trijumfa sa svih 10 pobjeda, Atletski klub Sljeme je nastavio tradiciju i upisao jedanaestu pobjedu u nizu. Novi prvoligaš Marjan iz Splita se tijekom zime prepolovio na dva kluba: stari Marjan i novi Solin, pa bi Udruga za cestovno i planinsko trčanje trebala razmisliti o tome da Solin bude rezultatski nasljednik Marjana, s obzirom da su upravo trkači koji čine novi klub Solin izborili ulazak u prvu ligu svom, sada već bivšem, klubu. Dokaz tome su i dvije osvojene medalje (Koceić, Šošić) za prvenstvo države na svom premijernom izdanju, kao i muška ekipna pobjeda u trci.

Staza trke je jedna od blažih u Hrvatskoj kada je u pitanju planinsko trčanje, negdje na granici krosa. Tek par zahtjevnih i kratkih penjačkih dijelova, ali zato na tehnički teškom terenu u inače negostoljubivoj Dinari. Svi kilometri vidno označeni, dovoljan broj okrepnih stanica i osoblja na mogućim skretanjima, prisustvo hitne pomoći, organizirani prijevoz stvari prema gore i povratak trkača prema dole su obilježja dobro organiziranih planinskih trka, što se u Kamešnici maksimalno ispoštovalo. Tehnički dio (suđenje, obrada rezultata, protokol proglašenja) isto tako vrlo korektan, praktički bez greške. Dodatne stvari koje obogaćuju trku (nagradni fond, majice, ručak) na zavidno visokom nivou i ne vjerujem da se netko vratio nezadovoljan, barem što se tiče organizacije.

Trčalo se iz podnožja sinjskog polja do vrha Gornja Korita (950 metara nadmorske visine), tik do bosanske granice. Vrijeme gotovo idealno, za vrijeme trke poluoblačno s malim vjetrom, taman da hladi trkače, a kako je vrijeme odmicalo oblaci su se razilazili i sunce je u potpunosti ovladalo nebom, što je dodatno unijelo dobru atmosferu u planinarskom domu na Donjim Koritima (690 m n/v), gdje je upriličeno proglašenje uz feštu.

Planinska sezona hvata zalet, a sljedeće okupljanje je 18. svibnja u Zagrebu, kada će se po 18. put održati najstarija trka planinskog trčanja u Hrvatskoj, od centra grada do Sljemena, najvišeg vrha Medvednice (1031 metar iznad mora). Ta trka će ujedno poslužiti i kao izborno natjecanje za ovogodišnji sastav reprezentacije Hrvatske za predstojeće prvenstvo Europe u planinskom trčanju, koje će se održati 12. srpnja u njemačkom gradiću Zell am Harmersbachu, na sjevernim alpskim padinama. Repku će sačinjavati po 4 seniorke, seniora i juniora, te 3 juniorke.

Text by Janko, photo by Žana

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice