Sada čitate
Podcast o trčanju i trčanje u podcastu

Podcast o trčanju i trčanje u podcastu

Mnogi već dobro znaju što je podcast i koje su mu prednosti, dok drugima ovakav način dobivanja zanimljivih priča i informacije još uvijek nije poznat. U Hrvatskoj je podcast, odnosno snimljena audio emisija koja se sluša preko Interneta, svoju popularnost stekao tek nedavno te se i dalje probija pored uobičajenih medija. Prednost ovakvog oblika emisije je da se može slušati onda kada to vama najviše odgovara. To nije radijska emisija koja vam promakne i više ju ne možete poslušati. Kada idete na posao, stojite u redu, šećete, odmarate kod kuće ili čak vježbate možete slušati podcast koji se najčešće sastoji od voditelja i jedne ili više osoba koje su gosti, a najčešće je potpuno besplatna.

- Oglas -

 

Kako postoje radijske postaje za ljubitelje baš svakog žanra glazbe, duhovne, meditativne, humoristične…tako postoje i tematski žanrovi podcasta. Trčanje se ovdje poprilično odvojilo od široke kategorije sporta iz vrlo jednostavnog razloga – rekreativno trčanje postalo je toliko popularno i rasprostranjeno da je potražnja daleko veća od ponude.

 

Kako bi vam približili koncept slušanja podcasta i što se uopće nudi u današnjoj “šumi”, jer od ogromne ponude često ne znamo što odabrati pa odustanemo i prije nego smo krenuli, sastavili smo popis zanimljivih emisija koje možete poslušati već danas.

Podcast možete slušati i dok trenirate.
Foto: Getty image

HRVATSKA

Nažalost ne možemo se baš pohvaliti velikim brojem podcasta na temu trčanja (neki su na različite teme pa je trčanje samo jedan mali segment) no evo nekih koje vrijedi poslušati.

Surove Strasti – jedan od najpoznatijih i najslušanijih podcasta u Hrvatskoj, projekt su Saše Tenodija i Ivana Vorasa u kojem razgovaraju s ljudima koji su strastveni u nečemu sportaši, biznismeni, glazbenici, putnici, stručnjaci u onom čime se bave bez obzira da li se time bavili poslom ili hobijem.

surovestrasti.com/3-nacina-kako-slusati-podcast/

 

Podcast Hrvatskog Triatlon Saveza – cilj podcasta je popularizacija triatlona kod zainteresirane populacije kako triatlonaca tako i trkača, biciklista, plivača ali i ljudi koji se trenutno ne rekreiraju ali traže najbolji sport za sebe. Trenutno možete poslušati 4 intervjua s poznatim i uspješnim triatloncima i voditeljima Saveza.

triatlon.hr/kutak-za-trenere-i-sportase/epizode-podcasta/

 

Reebok Podcast – Ovaj podcast ima intervjue s uspješnim sportašima, glazbenicima, glumcima….Prva i druga epizoda posvećene su trčanju.

reebok.hr/podcast/

 

SRBIJA

Trcanje.rs (TRS Podcast) – Poznati srpski portal o trčanju ima live podcast na svom Facebook kanalu gdje razgovaraju s različitim trkačima ali i drugim sportašima i entuzijastima.

www.facebook.com/watch/trcanje/

 

BOSNA I HERCEGOVINA

Moje Trčanje.net – portal o trčanju iz Bosne u Hercegovine ima nekoliko intervjua s poznatim trkačima iz regije. Iako ovo nije čisti podcast možete ga poslušati kao audio intervju.

trcanje.net/arhiva/category/audio-podcast

SVIJET

Sjajno je što većinu svjetskih podcasta možete slušati na engleskom jeziku bez obzira iz koje zemlje dolazi. Evo nekoliko za zagrijavanje.

 

The Running For Real –  profesionalna trkačica i maratonka Tina Muir dijeli svoja iskustva iz trčanja i života, a istovremeno intervjuira neke od najboljih trkača u industriji. S više od milijun preuzimanja, jedan je od popularnijih podcast o trčanju.

tinamuir.com/rfr-podcast/

 

The Runner’s World UK Podcast – Domaćini Rick Pearson i Ben Hobson govore o trčanju, uz nastupe gostiju i druge članove velikog Runner’s World tima te zvjezdani niz specijalnih gostiju, prepun je inspiracije za svakog trkača.

podcasts.apple.com/gb/podcast/the-runners-world-uk-podcast/id1373165672

 

The Rambling Runner – simpatičan podcast posvećen amaterskim trkačima. Matt Chittim izlazi s temama koje su svim trkačima, koji pokušavaju uravnotežiti svoju strast za trčanjem sa svojim poslovima, obitelji, prijateljima i svime ostalim što nam život baca, dobro poznate i bliske.

www.theramblingrunner.com/

Baš svaki trkač može za sebe pronaći temu koja ga zanima.

Running Commentary – Komičari Paul Tonkinson i Rob Deering razgovaraju o životu i komediji – ali uglavnom trče. Posebno je zanimljiva epizoda koju su snimili za vrijeme trčanja Londonskog maratona.

podcast.app/running-commentary-p123200/

 

Run This World – Nicole Deboom, osnivačica SkirtSports-a, u ovom podcastu bavi se osnaživanjem žena sportašica i prenosi stvarne priče i iskustva trkačica.

nicoledeboom.com/category/run-this-world-podcast/

 

Strava Stories Athletes Unfiltered – Inspirativne priče iz zajednice/aplikacije Strava, ispričane riječima trkača i biciklista.

blog.strava.com/podcast/

 

The Strength Running Podcast – Jason Fitzgerald elitni je maratonski trkač u stanju fizički promijeniti svoje tijelo kako bi izdržao trčanja na duge staze i u ovom podcastu dijeli opsežno znanje o treningu snage koji je stekao tijekom tog procesa. Svaka epizoda korisna je bilo kojem ozbiljnijem trkaču koji želi poboljšati snagu i izbjeći ozljede.

www.stitcher.com/podcast/the-strength-running-podcast

 

Marathon Training Academy – Domaćini Angie i Trevor, sastavili su impresivan katalog intervjua s trkačima maratona svjetske klase, od 2x olimpijskog trkača, Ryana Halla do 85-godišnjeg Ed Whitlocka, koji je postavio svijet rekord s njegovom utrkom ispod 4 sata. Ovaj je podcast odličan i za pridošlicu s novim interesom za trčanje u maratonu, i za iskusnog trkača s većim znanjem i iskustvom.

whatpods.com/podcasts/marathon-training-academy/

 

The Trail Runner Podcast – Podcast se predstavlja kao audio o trčanju koji rade trkači. Svaka epizoda ima drugu priču koju priča jedan od trkača pozvanih u podcast, a često su to i profesionalni trail trkači ali i entuzijasti rekretivci.

trailrunnermag.com/trailrunning-podcast

 

Science of Ultra – Za ljubitelje ultramaratona, ovaj podcast dr. Shawna Bearden donosi vam fiziologiju ultramaratona od vodećih svjetskih znanstvenika, trenera i sportaša. Teme uključuju prehranu, trening, psihologiju, opremu i još mnogo toga.

www.scienceofultra.com/podcasts

 

Ultrarunnerpodcast.com – Podcast Eric Schranza za ljubitelje ultrarunninga, jedan je od najstarijih i najvećih posvećen trčanju. Objavljuje se tjedno te ima preko 500 epizoda s novim i elitnim trkačima, dijetetičarima, trenerima i mnogim drugim.

ultrarunnerpodcast.com/category/podcasts/

 

Nadamo se kako smo vas ovim popisom potaknuli na slušanje , a možda i na izradu prvog podcasta o trčanju. 🙂

 

Napomena: Izbor podcast emisija isključivo je stav autora teksta.

 

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice