Sada čitate
Otvorenje trkačke sezone 2008.

Otvorenje trkačke sezone 2008.

I kao što slagah dan ranije u najavi trke, nije bio lijepo i sunčano, a bogami je i puhao sasvim pristojan vjetrić, pa je meteorološko prepucavanje uvjerljivo pripalo Stjepku. No, on je po struci ipak prognostičar koji vlada relevantnim pokazateljima, dok sam ja samo medijski manipulator koji na prevaru namamljuje ljude na polumaratone.

- Oglas -

I tako se navuklo 200 duša na prvoj ovogodišnjoj cestovnoj trci u Hrvatskoj, mada bi barem pola od njih došlo da sam najavio i sjekire u oborinama. Dvanaesto izdanje Proljetnog zagrebačkog polumaratona je okupilo dio domaće trkačke elite, unatoč izostanku novčanog nagradnog fonda, što bi se dalo objasniti “višim klupskim interesima” ili jednostavno provjerom forme nakon zimske baze pred ona najvažnija natjecanja koja slijede za dva tjedna u Velikoj Gorici, te u travnju u Sinju i Osijeku. To se posebno odnosi na žensku konkurenciju, gdje su nastupile prve tri od četiri s prošlogodišnje polumaratonske rang-liste. S obzirom da je falila samo Rajčićka, koja je ionako trudna, znači da je ovo trenutno najreprezentativnije što imamo u zemlji, uz dodatak Lili Ćulibrk, koja se lani nije ni okušala na polumaratonu.

Kod muškaraca posve drugačija slika. S lanjske liste, od prvih 20 nastupila su samo trojica (Dinjar, Kovač, Kralj), pa je izostao rezultatski vatromet. Tako, primjerice, pobjedničko vrijeme Dražena Dinjara vrijedi tek 800 bodova po mađarskim tablicama, što i nije tako strašno dok se ne uzme u obzir podatak da nakon njega u sljedećih gotovo 6 minuta nitko nije ušao u cilj?!

Istina, žensko pobjedničko vrijeme Marija Vrajić je još slabije (cca 750 bodova), ali je kod cura bilo barem malo gužve nakon nje.

Žene pojedinačno:

 1. Marija Vrajić / Veteran / 1:27:02
 2. Marija Schwarz / Sinj / 1:28:38
 3. Antonija Orlić / Sljeme / 1:30:01
 4. Sanja Begović Geceg / Veteran / 1:34:23
 5. Marijana Cota / Veteran / 1:35:23

Muškarci pojedinačno:

 1. Dražen Dinjar / Rudolf Perešin / 1:11:59 /
 2. Robert Vegše / Veteran / 1:17:44
 3. Ðuro Komlenović / Kutina / 1:17:49
 4. Hrvoje Kovač / Sljeme / 1:19:04
 5. Ivan Gerenčir / Sljeme / 1:19:08

Uglavnom, barem što se tiče onih naprijed sve u granicama potpune izvjesnosti, bez presenečenja, kak bi rekli naši ZERP susedi. U ekipnim konkurencijama potpuni trijumf domaćina Veterana, koji je slavio u muškoj i ženskoj konkurenciji. Naravno, samim time i u klupskoj i nakon prvog kola poveo prvenstvenu trku u drugom klupskom prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju. Drugo mjesto za Sljeme, koje je nastupilo u svom trećem sastavu, s obzirom da je dan kasnije (tj. danas) ekipno prvenstvo Hrvatske u krosu u istarskom mjestašcu Sveti Petar u šumi, pa je odmarao svoje prvotimce. U šahovskom žargonu, dao je topa fore svojim direktnim konkurentima, što Žumberak nije ni iskoristio jer tijekom zime nije popravio ženski kadar koji mu uvelike umanjuje vrijednost vrlo jake muške ekipe.

Ženske ekipe:

 1. Veteran (Vrajić, Begović-Geceg, Cota) 4:36:58
 2. Sljeme (Orlić, Jurišić, Krušec) 4:58:16
 3. Žumberak (Krofl, Ozuška, Jukić) 5:30:04

Muške ekipe:

 1. Veteran (Vegše, Gerenčir, Babić, Petrina) 5:22:37
 2. Žumberak (Klobučarić, Jagatić, Hasanbegović, Schwarz) 5:23:38
 3. Sljeme (Kovač, Bielen, Vončina, Schwebcke) 5:33:01

Klupski poredak:

 1. Veteran 9:59:35
 2. Sljeme 10:31:17
 3. Žumberak 10:53:42

Odaziv je bio iznenađujuće dobar, startao je točno 201 trkač, a nakon što troje nije ušlo u zadnji krug, na ciljnu listu se skrasilo njih 198, od čega samo 22 žene, znači tek 12 posto od ukupnog broja. Lani, na 11. izdanju ove trke nastupilo je 165 trkača, od čega se 21 bile žene, što znači da smo ovogodišnji prirast od 35 ljudi dobili gotovo isključivo u muškarcima. U svakom slučaju dobar početak sezone jer je u 2007. godini na samo 6 cestovnih trka u Hrvatskoj nastupilo više od 200 ljudi:

 1. ZG maraton 513
 2. Plitvice 474
 3. Gorica 308
 4. Varaždin 302
 5. Starek 214
 6. ZG novogodišnja 201

Trka je ekspresno odrađena, od starta pa do razlaza prošlo je manje od 3 i pol sata, što je svojevrsni rekord kojeg ću ubuduće statistički pratiti. Većina ne voli ipak cijeli dan izgubiti na trci, pa je i to jedan od elemenata dobre organizacije. Obrada podataka filigranska i ultrabrza (samoreklamiram se – “jeftino i jebitačno”), a proglašenje expresno jer je vjetar već razbucao Reebokov balon po parkingu, pa se raja počela navrat/nanos užurbano razilaziti. I jedna novost je uvedena na proglašenju – počelo se naopako, prvo od onih najstarijih, s obzirom da su najtanjih živaca i slabijih mjehura.

Sljedeći vikend će neki odmarati, a poveća grupa će nastupiti na maratonu u talijanskoj Ferrari, a zatim slijedi 15.03. šlager proljetnog dijela sezone – Turopoljska trka u Velikoj Gorici, gdje će se po prvi put službeno, pod okriljem Hrvatskog atletskog saveza, održati juniorsko prvenstvo države u cestovnom trčanju u sklopu prateće trke na 5 kilometara. Biće to ujedno i drugo kolo klupskog prvenstva, a zahvaljujući opipljivom novčanom nagradnom fondu za očekivati je i novu najezdu Huna.

Text by Janko, photos by Žana Rajić

Dan kasnije održano je ekipnoo prvenstvo Hrvatske u krosu (XC). Pročitajte Jankov izvještaj – http://www.utrke.net/page.php?stranica=rezultati&IDrezultata=557

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice