Orijentacijsko trčanje za djecu

Orijentacijsko trčanje je pogodno za djecu svih uzrasta i sposobnosti. Bilo da se njime bave kao športom, rekreativnom aktivnosti ili školskom vježbom, orijentacijsko trčanje nudi istraživanje, rješavanje problema, izazov i zanimljive utrke. Kada djeca jednom ovladaju osnovnim tehnikama ovog športa, oni mogu napredovati kroz kategorije prilagođene njihovoj dobi i natjecati se protiv ostalih.

- Oglas -

Djeca svoj prvi susret sa orijentacijskim trčanjem mogu ostvariti u školi ili ljetnim kampovima gdje se uglavnom vrši naglasak na čitanje karata. Na početku je na kartama ucrtana škola ili prostor kampa, ili pak manje područje poput učiteljevog stola, razreda ili gimnastičke dvorane. Eventualno, pravo orijentacijsko iskustvo se stječe u lokalnom parku ili odlaskom u šumu. Priključivanje lokalnom orijentacijskom klubu je prirodan tijek za djecu koja pokažu interes ili prirodan dar za šport.

Napredniji orijentacijski klubovi svojim juniorima nude trening programe. Program pokazuje kako zahtjevi orijentacijskog trčanja utječu na dječji razvoj. Naglasak je na zabavi i uspjehu kroz stečena iskustva koja se razvijaju iz dana u dan. Primjer dobre prakse je “švedski sustav stupnjevanja”, isproban i provjeren sustav preporučen od strane Međunarodnog orijentacijskog saveza. Ovaj sustav je dobro prihvaćen od strane učitelja i trenera jer klasificira tehnike orijentacijskog trčanja u serije stupnjeva koje djeca ili početnici savladavaju sukladno njihovom postepenom napretku.

Izvor: www.vihor.hr

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice