Oprema koja određuje trening – tenisice!

Imaš plan treninga, nove tajce i super nova dry fit majica su na tebi, krećeš trenirati i super ti ide. Kilometar, dva, deset, dvadeset su iza tebe i onda na jednom treningu shvatiš da te boli koljeno. Stopala su ti naotečena, a o noktu na palcu da i ne govorimo. Što se dogodilo?

- Oglas -

Najčešće o najvažnijoj stvari koja nam treba za trening trčanja najmanje razmišljamo. Govorimo naravno o tenisicama. Tenisice su faktor koji nam može pokvariti ne samo jedan trening već sav trud koji smo mjesecima ulagali u trčanje, a na kraju nam i ozbiljno naštetiti. Ukoliko ste se sada zamislili ili čak pronašli u ovim riječima, možda se pronađete i u ovih nekoliko stvari koje definitivno ne biste trebali raditi s tenisicama:

Kaže Ivan da su super

Kupio/la si tenisice na preporuku od prijatelja ali bez da si ih isprobao i detaljnije se raspitao kakve su tenisice dobre za tvoje stopalo. Danas smo svi u deficitu s vremenom i želimo instant rješenje. Ako ne moram odlaziti u dućan, već odmah naručiti tenisice za koje moj trkački kolega kaže da su super, odlično. Potpuno krivo. Tenisice se uvijek trebaju isprobati na svojoj nozi, čak i prošetati ili protrčati po dućanu. Svakako je preporuka i saznati o kakvoj vrsti stopala se radi i na temelju toga odabrati kvalitetnu tenisicu za trčanje. Ovdje se ipak isplati izdvojiti vremena i odabrati tenisice koje nam savršeno odgovaraju, uz stručnu pomoć.

Ali ja nosim 40

Imaš doma neke tenisice za trčanje koje su ti dobre, ili barem misliš da jesu, ili si isprobao tenisice u dućanu i nije bilo broja 40 1/3 već samo 40. Taman su ti i super je cijena pa si kupio. Uh koliko su se puta trkači samo opekli na ovome. Tenisice moraju biti barem jedan broj veće što znači da nakon vrha nožnog palca ispred njega još možeš ugurati palac ruke. Dok trčimo noga nam se pomiče prema naprijed i ukoliko nema dovoljno mjesta dolazi do žuljeva, podljeva, crnih noktiju, grčeva ali i do ozbiljnijih ozljeda. Oni koji su odustali od utrke na 10. kilometru zato što su im tenisice premalene, mogu potvrditi kako je to jedna od gorih stvari. Nemoj da ti se to dogodi.

Imam usko/široko stopalo

Sada kada imamo savršeno odabrane tenisice za našu nogu, i to broj veće, vrijeme je da ih isprobamo. Dok se obuvamo često uopće ne razmišljamo koliko jako ili slabo vežemo tenisicu i koliko nam taj jedan faktor, koji zvuči bezazleno, može pokvariti trening. Ukoliko ne zavežete tenisice dovoljno čvrsto, stopalo vam „pleše“ i remeti učinkovitost svakog doticaja s podlogom. Posljedice mogu biti zadebljanje kože na peti ili još češće bol u Ahilovoj tetivi, a ukoliko problem ne prepoznate odmah i bolovi u gležnju i koljenima. Naravno nije dobro ni prejako stegnuti tenisice, a posebno nije preporučljivo vezati vezice oko gležnja. Tenisica je prečvrsto zavezana ako jezik uopće nije vidljiv, a vezice ostavljaju minimalno mjesta između. Otpustite ih, a ukoliko vam se nakon toga stopalo previše kreće po tenisici nabavite manje tenisice.

Muzejski primjerak tenisica

Trkači se često vežu emocionalno uz svoje tenisice. U njima sam pretrčao svoj prvi maraton, to su mi najudobnije tenisice, te sam tenisice kupila dok sam bila u posebnoj fazi života. Koliko god voljeli svoje stare tenisice, nakon 600 do 800 pretrčanih kilometara treba ih zamijeniti. Imajte na umu kako ovo nije strogo određena kilometraža i svaka tenisica može manje ili više ali vodite se za ovom – ukoliko ste u njima prošli nekoliko stotina kilometara i primijetili ste da je potplat sve tanji ili ste počeli osjećati bol u kukovima, koljenu i leđima – vrijeme je za nove.

adidas SolarBoost i SolarDrive

Tenisica je tenisica

Jedna od čestih početničkih grešaka je i upotreba tenisica za teretanu, planinarenje, košarku…za trčanje. Postoji dobar razlog zašto su tenisice za trčanje specijalizirane upravo za jednu funkciju. Trkačke tenisice imaju iza sebe cijelu tehnologiju koja omogućava idealan omjer amortizacije, udobnosti, stabilnosti i izdržljivosti na duge staze. Kao primjer tehnologije koja stoji iza tenisice možemo navesti i najnovije adidas SolarBoost i SolarDrive koje su odličan izbor za sve ljubitelje trčanja koji planiraju gradskim stazama trčati svoje treninge. Tehnički sofisticirani modeli pružaju stabilnost i izdržljivost, a SolarBoost dizajn prilagođen je potrebama i zahtjevnijih trkača. Pravi par tenisica pomoći će vam da trčite lakše, brže i bez ozljeda, a svoje tenisice za teretanu ostavite za trening snage.

Ne postoji univerzalno pravilo kako odabrati dobre tenisice i kako ih nositi na treningu, ali najvažnije je da slušate svoje tijelo. Ono će vam uvijek reći što mu odgovara ili ne stoga nemoj ignorirati znakove dok ne bude prekasno.

Sadržaj nastao u suradnji s brendom adidas

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice