Sada čitate
Kako hitno gasiti apetit

Kako hitno gasiti apetit

U svakoj dijeti za mršavljenje morate se suočiti s osjećajem gladi i čežnjom za jelom, koji se mogu smanjiti unošenjem mnogo tekućine, većih količina namirnica bogatih biljnim vlaknima, izbjegavanjem rafiniranih ugljikohidrata, sunčanjem.

- Oglas -

Nema ničeg lošeg u tome što s vremena na vrijeme osjetimo glad kao odgovor na smanjeni unos kalorija, ali neugoda leži u tome što mnogi ne mogu odoljeti tom osjećaju, ne shvaćajući da je taj signal često lažan i da organizam želi novim masnoćama popuniti skladišta masti. Osjećaj gladi pobjeđuje svako logično razmišljanje, ali sreća je što postoje namirnice za “hitno gašenje apetita”, koje ne sadrže puno kalorija, ali daju osjećaj da je želudac pun kalorične hrane.

 

Voda
Popijte čašu vode, sačekajte 10 minuta i vidjet ćete da je osjećaj gladi nestao ili je bitno smanjen.

Zeleno povrće
Jedite zeleno povrće, kao što su salata, kupus, kelj, brokuli, u neograničenim količinama jer sadrže vrlo malo kalorija.

Jabuke
Kad osjetite glad, pojedite jednu ili više jabuka, bez ozbiljnih posljedica po dijetu. One odlično zaustavljaju glad jer su bogate biljnim vlaknima koja napune želudac i vrlo brzo preokrenu stanje hormona koji kontroliraju apetit, prije nego što se prejedete.

Banane
Banane sadrže balastne materije koje reguliraju probavu, a u 100 g sadrže samo 0,5% masnoća (80 puta manje nego u prosječnom hamburgeru). Banana trenutačno stvara osjećaj sitosti i idealna je namirnica za dijetu (prosječna banana sadrži 90 kalorija).

Žitarice
Biljna vlakna u zobi i ječmu utječu na smanjenje kolesterola. Laneno sjeme sadrži pentoze (sluz), koje povoljno djeluju na probavu, imaju laksativno djelovanje i reguliraju šećer u krvi. Sojini proteini snižavaju masnoće, a povećavaju sadržaj proteina u pekarskim proizvodima.

Poslije 1 – 1,5 sata organizam će shvatiti da u hrani koju ste uzeli nema puno kalorija, pa će se ponovo javiti glad. Ako kombinirate odlaganje napada gladi namirnicama siromašnim kalorijama s tjelesnom aktivnošću, tope se masne zalihe, koje se pretvaraju u šećer koji ulazi u krv i smanjuje osjećaj gladi. Vi i dalje tijekom dana unosite obroke propisane dijetom, a te namirnice koristite samo u hitnim slučajevima, da ublažite intenzivnu glad koja bi mogla izazvati prejedanje i narušavanje dijete.

Tekst preuzet iz Narodnog zdravstvenog lista Rijeka, rujan/listopad 2007.
Autor teksta: Dr. Petar Radaković

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice