Humanitarna utrka “Kišni čovjek”

Trkači Zagreba i Hrvatske!

- Oglas -

Sudjelujte na humanitarnoj utrci Kišni čovjek!

Atletski klub Žumberak i Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) te portal Trčanje.hr i Sportska televizija i ove godine pozivaju trkače Zagreba i Hrvatske da humanitarnom utrkom obilježe Međunarodni dan sportskih novinara – 02. srpnja 2019.  Pozivamo i novinare trkače da nam se pridruže, a medijske redakcije da  izvještavanjem pomognu ovu utrku pozivom građanima da trče Kišnog čovjeka.

Start utrke na 5 km je 2. srpnja (utorak) na savskom nasipu kod Boćarskog doma u 18:30 sati.

Najava utrke je na https://www.trcanje.hr/utrke/najave/5488/

Podsjetimo, prošle je godine oko 500 zagrebačkih trkača došlo na humanitarnu utrku „Za Mladena“ (blizu 600 nas je bilo s onima koji su uplatili startnine kao svoj prilog, a nisu trčali) i uspjeli smo zajedno prikupiti znatnu donaciju s nevjerojatnom energijom koju su donijeli trkači rekreativci, veterani i sportske legende da bi pomogli drugome. https://www.trcanje.hr/600-trkaca-za-mladena/11604/

Ove se godine humanitara utrka zove Kišni čovjek,  jer donacije od startnina idu Centru za autizam u Zagrebu, a prihod je namijenjen programu za odrasle i starije osobe s autizmom – iznad 21 godine života. Za utrku se možete prijaviti preko portala Trčanje.hr ili uplatom startnine na savskom nasipu na dan utrke.

Zašto trčimo Kišnog čovjeka?

Za odrasle i starije osobe s poteškoćama poput autizma rijetko se provode humanitarne akcije i u tome vidimo značaj ove inicijative – jer je noćna mora svakog roditelja s djetetom s teškoćama u razvoju upravo briga za to dijete kad odraste, a roditelji ostare. Tko će se brinuti o tom čovjeku?  Tko će mu pomoći? Pa, mi! Sjećate se sigurno filma Rain Man (Kišni čovjek) s Dustinom Hoffmanom, koji je podigao svijest o autizmu upravo kroz problem odrasle osobe s poteškoćama iz spektra poremećaja autizma.

Ovom utrkom doniramo Centar za autizam za kupnju potrebne opreme: posebne dizalice koja bi mnogo značila u transportiranju teže pokretnih korisnika unutar Centra prilikom obavljanja njege i higijene, a korisnici bi bili neovisniji i samostalniji ukoliko se bolje opreme stambene jedinice za odrasle. Pomažemo i kupnju tablet komunikatora kojima se osobama s autizmom olakšava uspostava komunikacije i socijalnih odnosa s okolinom.

Pozivamo sve atletske klubove, škole trčanja, rekreativce, mlađe i starije da nam se pridruže na savskom nasipu 02. srpnja 2019. U 18:30 sati i podrže humanitarnu utrku Kišni čovjek. Nije važno trčite li brzo ili polako, nije važno ni trčite li ili samo hodate, važno je da pomognete! Dođite, donirajte, trčite ili prohodajte s nama savskim nasipom.  Svi možemo sudjelovanjem u ovoj utrci i potaknuti osjećaj kako je lijepo brinuti se općenito o starijima, jer starija životna dob je teškoća sama  po sebi i bez autizma.

Start utrke je kod Boćarskog doma, a cilj je da nekome pomognemo.  Omasovite ovu utrku tako što ćete sa sobom povesti još nekoga sporijeg i starijeg od sebe, mamu, tatu, baku, susjeda, tek nešto starijeg prijatelja ili prijateljicu bez kondicije, jer baš svi možemo napraviti jedan korak da pomognemo još sporijima od nas.  Na utrci će sudjelovati i polaznici Centra za autizam iz Zagreba koji imaju svoj Školski sportski klub Krug. Oni su sporiji od drugih trkača, ali žele istrčati krug s nama. Žele biti dio zajednice. Trčanje spaja ljude. Objavi fotografiju na drušvenim mrežama s kim dolaziš na ovu humanitarnu utrku pod hashtag oznakom #TrčimoKišnogČovjeka.

Što je autizam?

Autizam je težak poremećaj, dijagnosticira se u ranoj dobi i traje cijeli život. Osobe s autizmom imaju niz teškoća u području komunikacije, socijalizacije, sklone su ponavljajućim aktivnostima i mogu imati posebne interese. Autizam je sveobuhvatni razvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte osobnosti: osjećaje, mišljenje, percepciju, govor…

Kad je autizam u pitanju, onda je sve jednako važno: važno je da djeca s autizmom dobiju pravovremenu stručnu podršku kroz programe rane intervencije. Važno je i da obitelji dobiju podršku.

Kako je važno podržavati obitelji u rano doba dok su djeca mala, tako je potrebno podržavati ih i kada su osobe starije, te su i njihovi roditelji stariji, obolijevaju i sve su zabrinutiji za budućnost svoje djece.

U Centru za autizam kroz rad s terapeutima dolaze do izražaja mnoge sposobnosti  učenika i odraslih korisnika i njihovi talenti. Ante Buzar upravo prelazi u program Centra za odrasle za autizmom, a na nedavnoj izložbi Centra u povodu Dana grada Zagreba izložen je i Antin likovni rad skulpture trkača na savskom nasipu – koji smo prigodno istaknuli kao vizual utrke Kišni čovjek.

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice