Havaš i Vlahek: Cestovno trčanje

Iz tiska je izašla knjiga “Cestovno trčanje”. Govori o trčanju. Cestovnom. Ima 180 strana. Ima i nešto slika. Jako puno tablica. Još više rečenica, koliko riječi i slova ima… To da i ne spominjem. Knjiga je koncipirana u 3 dijela.

- Oglas -

1. dio: Trčanje i ljudsko tijelo
U prvom dijelu pod nazivom “Trčanje i ljudsko tijelo” na nekih 70 stranica možete saznati o fiziologiji vašeg tijela, vašeg srca i pluća, eritrocitima, hemoglobinu,.. biomehanici trčanja i pokreta, ozljedama sustava za trčanje, prehrani trkača, o uzimanju napitaka za vrijeme treninga, o nekim suplementima, nešto o opasnostima dopinga….

2. dio: Teorija treninga
Ako preživite čitanje do 70 stranice tada slijedi drugi dio nazvan “Teorija treninga”. U tom dijelu se govori o treningu i odgovara na pitanja zašto trenirati, kako trenirati, gdje trenirati, što znači ova vrsta treninga, a što ona i kako naći najbolji način da postignete rezultate koje želite. Prikazuju se iskustva različitih vrhunskih atletičara i kako su oni trenirali te što su dobivali iz određenih vrsta treninga..

3. dio: Programi priprema za popularne discipline
Pročitavši drugi dio spremni ste na praksu koja vas čeka u trećem dijelu nazvanom “Programi priprema za popularne discipline”. Tu možete izabrati program za trčanje na 5km, 10km, polumaraton i maraton. Ovisno o Vašoj spremi za svaku disciplinu program je napravljen na tri razine (A,B,C) s time da su A-početnici, B-trkači sa već nekim iskustvom u trčanju, a C-za trkače koji se natječu, bilo na amaterskoj ili profesionalnoj razini.

Svaki program je donešen u obliku tablica gdje Vas se vodi kroz 12 tjedana, a predložena je vrsta treninga za svaki dan. O vrsti treninga koji imate taj dan možete pročitati u prethodnom dijelu knjige. Svakoj pripremi za disciplinu i trku prethodni i program baznih priprema.

Na kraju, ako vam i to nije dosta čeka vas popis literature iz koje su crpljena znanja i gdje su provjeravane teze koje se iznose u knjizi.

A tko su autori?
Ladislav Havaš-Laci Vam mora biti poznat kao pisac tekstova i programa za trčanje iz “Maratonca”. I sam trkač, koji uz obitelj, nekoliko pozicija kao predavač informacijskih znanosti na Fakultetu organizacije i informatike te izradi vlastitog doktorata stigne trenirati trčanje i trčati maraton ispod 3 sata. Potkovan znanjem izrađuje programe sebi i drugima, da bi iz onog vremena za trening koje imaju, izvukli maksimum. Pa je odlučio to znanje podijeliti sa čitateljima. Živi i radi u Varaždinu. Na kraju, on je i vrstan šahist koji se natječe na državnoj razini tako da vas kroz program vodi postepeno i temeljito, kao da ste šahovska figura koja zna svoj smjer i cilj čak 15 poteza unaprijed.

Autori? To znači da postoji i drugi..
Drugi pak sam ja. Ironije. Poštar mi inače donosi poštu na ime Pavao Vlahek. Nekad dopišu i dr.med. Kad je nešto ozbiljno. Pišem za “Maratonac” na temu trčanja i medicine. Pišem i za portal www.plivazdravlje.hr te ponekad surađujem sa zavodima za javno zdravstvo gdje plašim ljude sa : “…morate se kretati inače vas bude infarkt…”.

Preporuka za čitanje

Trčim, plivam, bicikliram već duže vrijeme. Nekad posebno, nekad odvojeno, a nekad ne prakticiram te sportove. Bavio bih se i slobodnim penjanjem, ali me strah visine. Organizirao sam i neke trke (“162 stube”… uh kad je to bilo), ali sam shvatio da je to preekstreman sport.

I tako smo Laci i ja odlučili napisati tu knjigu. Iza nas ne stoje neki opaki rezultati i medalje i titule. Mi smo trkački amateri koji trčanju pristupamo profesionalno. Znamo što trkač u našoj okolini želi i voli i što ga muči. A često ne zna gdje dobiti savjet… Pa tako knjiga ne donosi savjete o tome kako postati svjetski prvak, nego je namijenjena svakoj osobi čije se ime javlja na ciljnim listama trkačkog pokreta u Hrvatskoj, a i onima koji žele trčati iz bilo koje pobude (pred ženama, ljubavnicama, za tramvajima, ili kao što je rekao Forrest Gump: “Trčim jer mi se trči”).

Gdje i kako nabaviti knjigu?
Cijela naklada knjige je rasprodana i neće se raditi novo izdanje. Ukoliko želite, knjigu možete posuditi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ili eventualno u nekoj drugoj knjižnici.

Piše: Pavao Vlahek, dr. med.

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice