Sada čitate
Dalmacija Ultra Trail – šesto izdanje

Dalmacija Ultra Trail – šesto izdanje

Svjedoci smo trenda rasta popularnosti trčanja i traila, trčanja po planinskim stazama, u svijetu te više nije čudno sresti trkače po obližnjim planinama, a utrke se održavaju gotovo svaki vikend.

- Oglas -

„Riječ je o međunarodnom trail događaju koji se održava na širem području Splitsko-dalmatinske županije i obuhvaća pet planina, tri rijeke i brojne povijesne i kulturne destinacije i lokalitete koji su samo dio bogate kulturno-povijesne baštine naše regije.

Dalmacija Ultra Trail obuhvaća 3 utrke različitih dužina kako bi svaki trkač željan novih izazova i iskustava našao upravo onu koja mu svojom trasom i popratnom pričom najbolje odgovara: Mountain DUT 122km s 5680 m uspona, Sea DUT 56 km s 3010 m uspona te Ethno DUT 18 km s 820 m uspona.“, izjavljuje Igor Drašković, direktor utrke.

Na dosadašnjih pet izdanja Dalmacija Ultra Traila ugostili su oko 2500 natjecatelja iz više od 50 zemalja te iz godine u godinu bilježe porast pogotovo stranih natjecatelja kojih je u 2019. godini bilo preko 70% od ukupnog broja. Naravno, utjecaj Covid-a je bio značajan, ali se događaj 2020. ipak održao što je svjedočanstvo dobre organizacije i prepoznatosti događaja od trail zajednice. No, kako je to sve počelo?

„Vođeni ljubavi prema trail trčanju i željom za dodatnom promocijom svoje regije i zavičaja, osnovali smo Udrugu Dalmacija Trails. Spajajući ljubav za prirodnim ljepotama željnim valorizacije, osmislili smo manifestaciju koja će svakom istinskom zaljubljeniku u trčanje pružiti sve što mu je potrebno: prekrasne staze na ukupnoj dužini od preko 150 km, spektakularne poglede i vidikovce na planine, more i rijeke, ostatke povijesnih vremena i vrijednih ruku dalmatinskih težaka, dalmatinski krš…“ priča nam Dragomir Čović, predsjednik udruge i jedan od pokretača cijelog projekta.

Anamaria Marović je zadužena za cijelu vojsku volontera. „Riječ je o organizacijski najzahtjevnijoj manifestaciji u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji jer osim trkača na njoj sudjeluje i veliki broj volontera. Upravo su volonteri ključni za ovakav događaj, jer treba pokriti stotine kilometara i pobrinuti se da trkačima ništa ne nedostaje na stazi i okrepnim stanicama. Da rade odličan posao, svjedoče i brojne pohvale na račun izvrsne atmosfere po kojoj smo postali poznati. Prijave za volontere su još otvorene pa se svi zainteresirani mogu prijaviti na ovom linku: Prijava za volontere“., napominje Anamaria.

Centralno mjesto događanja je grad Omiš koji je idealan domaćin za ovakav oblik sporta s obzirom da je jedinstveni centar avanturističko – sportske ponude. Osim Omiša, trase utrka prate 160 km dugu mrežu staza koja na najbolji način ujedinjuje sve prirodne adute, obuhvaćajući pet planina (Mosor, Kozjak, Biokovo, Omiška Dinara i Primorska Kosa), tri rijeke (Jadro, Žrnovnica i Cetina) i kulturno-povijesnu baštinu jedne županije, 5 gradova (Split, Omiš, Makarska, Kaštela, Solin) i 7 općina (Klis, Podstrana, Dugi Rat, Zadvarje, Brela, Baška Voda, Tučepi).

Za više informacija o događaju:

Preporuka za čitanje

www.dalmacijaultratrail.com

www.facebook.com/dalmacijaultratrail

www.instagram.com/dalmacijaultratrail

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice