Sada čitate
Aerobni fitnes i rizik bolničkog liječenja uslijed zaraze SARS-CoV-2 virusom

Aerobni fitnes i rizik bolničkog liječenja uslijed zaraze SARS-CoV-2 virusom

Dosadašnja su istraživanja utvrdila brojne čimbenike povezane s pogoršanjem kliničke slike i ishoda kod pacijenata oboljelih od COVID-19, uključujući prethodna oboljenja – komorbiditete (npr. plućne bolesti, dijabetes, srčane bolesti…), životni stil (npr. pušenje) i demografska obilježja (poglavito starija životna dob).

- Oglas -

U nedavno objavljenom retrospektivnom istraživanju provedenom na 246 pacijenata koji su imali izmjereni vršni primitak kisika (mjeru maksimalne aerobne sposobnosti) i koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, američki su autori utvrdili značajnu inverznu asocijaciju između vršnog primitka kisika i vjerojatnosti bolničkog liječenja pacijenata oboljelih od COVID-19, i to nakon parcijalizacije utjecaja brojnih poznatih čimbenika poput dobi, spola, rase, oboljenja itd.

Konkretno, za svaki 1 MET (metabolički ekvivalent ili relativni primitak kisika u mirovanju = 3,5 ml kisika po kg tjelesne mase u minuti) višeg vršnog primitka kisika smanjuje se šansa za hospitalizaciju oboljelih od COVID-19 za 13%. Slika ispod prikazuje da, ako ste među aerobno najspremnijima u populaciji osoba vaše dobi i spola, šanse za hospitalizaciju uslijed oboljenja od COVID-19 je >80% manja naspram vaših vršnjaka koji su aerobno nespremni. Iz slike je također razvidno da većina testiranih pacijenata ima „skromno“ razvijen aerobni fitnes.

Sveukupno gledajući, ovo istraživanje, objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu Mayo Clin Proc., predstavlja prvi dokaz da tjelesno spremne osobe imaju značajno manji rizik od komplikacija uslijed zaraze SARS-CoV-2 virusom te potvrđuje ono što tvrdim od početka pandemije, a to je da podizanje tjelesne spremnosti predstavlja važan čimbenik u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od komplikacija uslijed zaraze virusnim infekcijama. Stoga savjetujem svima da izmjere svoj vršni primitak kisika i da ga, sustavnim aerobnim treningom, unaprijede do razine koja smanjuje rizik oboljenja od virusnih infekcija i kroničnih nezaraznih bolesti.

Nemam običaj pri pisanju ovakvih postova promovirati vlastiti biznis; no, često me ljudi zasipaju brojnim stručnim pitanjima nakon sličnih objava. Stoga, ukoliko nekome treba stručna pomoć oko utvrđivanja aerobnog fitnesa i oblikovanja treninga izdržljivosti u funkciji zdravlja i dugovječnosti, slobodno se javite mojim suradnicima u centar Motus Melior (www.motus-melior.hr).

You can’t go wrong by getting fit.

Napisao: prof.dr.sc. Goran Marković (profesor kineziologije, prvostupnik kineziterapije i doktor osteopatije); osnivač sportskog i rehabilitacijskog centra Motus Melior

 

Nedavno je prof Marković gostovao na N1 TV u emisiji Pressing gdje je govorio o pandemiji pretilosti i tjelesne neaktivnosti i utjecaju koronamjera na tjelesno i mentalno zdravlje ljudi. Snimku emisije možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=4Qj67M2erLk  

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice