Sada čitate
2000 zvijezda trčalo prvu Mliječnu stazu

2000 zvijezda trčalo prvu Mliječnu stazu

Prva humanitarna utrka UNICEF-a Mliječna staza 2017., ugostila je u dva dana te manifestacije više od 2000 djece i odraslih. Uz podršku navijača, umjetnika i sportaša, tvrtki i građana prikupljeno je 750,000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

- Oglas -

Foto: Goran Dimić

Trkačima i donatorima su na doprinosu zahvalili ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, a okupljene navijače i trkače je pozdravio pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč.

Program UNICEF-ove utrke vodila je Ivi First uz podršku UNICEF-ove ambasadore dobre volje Bojane Gregorić Vejzović, a trkače je zagrijala Marija Andrijašević. Iako je počela kiša na samom startu vladala je odlična atmosfera. Signal za početak utrke na 5 i 10 kilometara označila je naša najbolja maratonka i olimpijka Matea Matošević.

Foto: Goran Dimić

Na utrci od 5.3 km prva tri mjesta su osvojili:

Đurđica Orepić (1. mjesto za 00:24:39), Renata Pazarac (2. mjesto) i Ivana Jonke Valpotić (3. mjesto)

Mislav Perić (1. mjesto za 00:18:30), Blaž Car-Pavlić (2. mjesto), Silvio Grđan (3. mjesto)

Na utrci od 10 km prva tri mjesta su osvojili:

Tea Faber (1. mjesto 00:43:22), Nikolina Ilijanić (2. mjesto), Blanka Janjić (3. mjesto),

Goran Murić (1. mjesto za 00:35:20), Ivan Murat (2. mjesto), Mladen Meštrović (3. mjesto)

Ukupan poredak trkača pogledajte na stranici utrka.com.

Preporuka za čitanje

Foto: Goran Dimić

“Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji nerijetko i život znači prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci”, izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Foto: Zdenko Mlinar

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka.

„Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je na pola puta do osnivanja prve banke humanog mlijeka. Hvala svim zvijezdama ovogodišnje Mliječne staze i nadam se da se vidimo sljedeće godine!”, poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Utrku su podržale i brojne osobe iz javnog života: glumica Ecija Ojdanić, Milica Czerny Urban, triatlonka Đurđica Orepić, Belma Džomba te ironman Nenad Šimunko, a održavala se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Grada Zagreba.

Foto: Goran Dimić

Više informacija o utrci možete pronaći na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr i na Facebook stranici UNICEF-a.

Na vrh stranice