Sada čitate
Zavoljeli smo trčanje

Zavoljeli smo trčanje

Nemoguće mi je oteti se dojmu da Kros utrka Volim trčanje ima sve više svojih obožavatelja i poklonika. Teško je pobrojati mailove podrške prije utrke i mailove pohvale nakon utrke. Drago mi je da sav taj trud i rad koji ulažem u ovu utrku tijekom cijele godine na kraju ima smisla.

- Oglas -

Iako svake godine predviđam određeno povećanje posjećenosti utrke, ostao sam šokiran kada sam 3 dana prije utrke imao preko 800 prijavljenih. Niti najoptimističnije prognoze nisu me dovodile do ovog broja. Čini se da građani Grada Zagreba, ali i 40-ak drugih hrvatskih mjesta i gradova počinju percipirati ovu utrku kao svoju. Većina njih nisu „klasični“ deklarirani trkači. Većina njih džogira samostalno po nasipima, šumama i puteljcima. Većina njih nisu članovi klubova i u principu ne nastupaju na utrkama. I to nam je iznimno drago. Jer baš oni čine masu. Baš oni potiho šire kulturu trčanja u Hrvatskoj koja polako izlazi na površinu.

Ne želim se ponavljati, ali moram istaknuti da trčanje nije običan sport. Trčanje je zdravlje. Trčanje nije Usain Bolt. Trčanje je kada svaki dan prije posla ustanete i istrčite svojih 45 minuta. Trčanje je kada se ne uspušete uz stepenice do 3. kata.

Vratimo se na utrku. Prošlo je skoro tjedan dana pa mirno mogu reći da je utrka uspjela u svim svojim aspektima. Na utrci je nastupilo 262 djece te 486 odraslih što je ukupno 748 sudionika. Utrka je viđena na HTV1, Nova TV i Z1 TV. O utrci smo slušali na skoro svim radio stanicama i čitali u novinama.

Vidljiv je i konstantan rast broja sudionika utrke iz godinu u godinu, a ovogodišnjih 48% rasta u odnosu na prošlu godinu spada u sferu znanstvene fantastike.

2008 – 154 sudionika
2009 – 455 sudionika (+195%)
2010 – 506 sudionika (+11%)
2011 – 748 sudionika (+48%)

Jedan od komentara je bio da će nas iduće godine na nasipu biti više od 1.000! E to će biti fantastičan prizor!

Iznimno je važno što svake godine na utrci bilježimo sve veći broj djece. Opet ću se kratko vratiti na zdravlje i utjecaj trčanja na zdravlje. Kroz ovakve akcije, roditelji svojoj djeci vrlo lako i brzo mogu usaditi naviku rekreiranja i bavljenja športom što će im ostati za cijeli život.

U uvodu sam spomenuo sve veći broj trkača koji ovu utrku smatraju svojom. No, utrku podržava i jako puno javnih osoba, ali i nekoliko tvrtki i institucija bez kojih ova ideja ne bi mogla živjeti. Mario Valentić, dr. Ivo Belan, Iris i Darija Bostjančić, Darija Vranešić, Dejan Patrčević, Grad Zagreb, adidas, Allianz, Podravka, Pliva i Turistička zajednica Grada Zagreba. Tu su i mediji koji nam jako puno znače: Večernji list, radio HIT FM, GEO i Men’s Health, tportal i Zdravakrava.

Ove godine bih istaknuo radio HIT FM koji su svakodnevno svoje slušatelje animirali na trčanje.. da bar to malo češće rade 😉

Posebnost utrke ove godine je da je Grad Zagreb, nakon 3 godine direktne podrške događaju, ove godine odlučio utrci dodijeliti i formalno pokroviteljstvo. Ovo smatram velikim priznanjem za trud i rad koji ulažem u ovu utrku.

Pod prijatelje utrke bih definitivno stavio i volontere. Većina njih nisu obični volonteri, nego osobe koji taj dan žive ovu utrku. Teško je opisati razinu njihove angažiranosti i posvećenosti utrci, kao i važnost njihovog rada za ovu utrku.

Znam da je bilo nekakvih propusta (koje na žalost nisam mogao prevenirati), ali jednako tako znam da je velika većina sudionika doma otišla vrlo zadovoljna i sretna, a neki od njih su mi na kraju čak i obećali da će se nakon ovoga događaja početi kretati čime je cilj utrke postignut.

Izdvojit ću pobjedu Gorana Murića na glavnoj utrci, koji se još jednom pokazao kao specijalist za ovu stazu. Ujedno, Goran je i veliki prijatelj i promotor ove utrke tako da mi je drago da je baš on (opet) osvojio adidas tenisice za trčanje. 😉

Evo i pobjednika ostalih utrka:

20m – curice
Bertić Ana
Saraga Tonka
Sinković Ema

20m – dečki
Ranogajec Viktor
Rubeša Fran
Kapetanović Fran

100m – dečki
Pigac Domagoj
Pavlovic Filipo
Fernežir Grga

100m – cure
Burek Jana
Erceg Katarina
Protulipac Marta

400m – dečki
Mejašić Lovro
Međimorec Maksimilijan
Gregurić Gabrijel

400m – cure
Štefanac Kristina
Štefanović Petra
Ožegović Barbara

800m – cure
Hartl Marija
Ocvirk Pia
Livaković Josipa

Preporuka za čitanje

800m – dečki
Svalina Filip
Lovrić Antonio
Okanović Aldin

2.000m – muški
Varat Goran
Benković Marko
Burek Nino

2.000m – žene
Kramarić Valentina
Horvat Ivanka
Guštin Dragojević Ana

5.000m – muški
Barišić Ivan
Kos Sven
Krstanović Tomislav

5.000m – žene
Livaković Josipa
Erak Ana
Horvat Majda

11.500m – muški
Murić Goran
Mikulić Nikola
Kučko Marko

11.500m – žene
Tomaš Smiljana
Ilijanić Martina
Krušec Tadeja

Fotografije -> https://picasaweb.google.com/nedeljko.vareskic/VolimTrcanje2011
Diplome -> http://www.utrke.net/page.php?stranica=diplome
Rezultati – > http://www.utrke.net/utrke/upload/File/rezultati/2011/volim-trcanje-2011.xls

I za sam kraj želim istaknuti uočeni pozitivni trend vezan za povećanje interesa za bavljenjem trčanjem u Hrvatskoj. Pokazatelji toga su

  • stalno rastuća zajednica okupljena oko Facebook stranice VOLIM TRČANJE (www.facebook.com/volim.trcanje/) koja danas broji više od 7.700 članova;
  • povećanje broja osoba koje nastupaju na događajima koji promiču popularizaciju kretanja i trčanja;
  • broj osoba koje nastupaju na treking utrkama;
  • povećanje interesa velikih brandova za ulaganje/sponzoriranje u trčanje u Hrvatskoj (Nike, adidas, Intersport, Hervis);
  • veliki interes za sudjelovanje u školi trčanja u Zagrebu kao i pokretanje slične škole u Varaždinu;
  • sve veći broj javnih osoba koje ističu svoje bavljenje trčanjem (Milan Bandić, Ana Vilenica, Mario Valentić, Natali Dizdar).

Tko zna, možda nas za 5 godina na ZG (polu)maratonu bude nekoliko tisuća 😉

Nedeljko Vareškić, organizator utrke
nedeljko@aktivan-zivot.hr

Na vrh stranice