Sada čitate
Trkači u teretani

Trkači u teretani

I trčanje, kao i teretana tek su poluge kojima se nešto postiže. Želite li trčanjem smršaviti? Može! Želite li podići svoje aerobne sposobnosti? Može i to! Želite li se tek osjećati dobro za vrijeme i poslije trčanja? Svakako! Hoće li profesionalni košarkaš redovito trčati u svrhu pripreme za svoj košarkaški trening? Svakako da hoće! Isto tako, želite li veći biceps i triceps? Teretana je rješenje! Pitate se kako riješiti kroničnu križobolju? Vjerojatno jačanjem leđa i trbuha u teretani! Kako zaštititi koljeno od nekih rizika pri skakačkim sportovima? Vježbanjem kvadricepsa u teretani! Kako se riješiti kroničnih bolova u ahilovoj tetivi? Opet kroz vježbanje u teretani!

- Oglas -

Upravo je to iskustvo sportskih fizioterapeuta, pa tako i moje osobno. Teretana je tek poluga, mjesto za sprovođenje ciljane prevencije ozljeda i njihovo liječenje. Upravo je zdravstveni fitnes kao oblik upotrebe teretane u posljednjih 10-ak godina stekao veliku popularnost u svijetu. On se zasniva ne samo na količini utega koji se postave na olimpijsku šipku u nastojanju da se učini čučanj ili potisak na bench-press klupici, već na pravilnim i vođenim treninzima pod kontrolom kvalificiranog trenera ili fizioterapeuta. Kako to izgleda u preksi, zorno pokazuje i slijedeći primjer.

Prije godinu dana, pomoć je potražila djevojka stara tek 23 godine. Njena strast bila je i ostala trčanje. Počela je samostalno na jednoj traci u teretani, da bi s vremenom nastavila i na otvorenom. Želja joj je bila otrčati maraton, te se o priremama za njega savjetovala sa poznatim trenerom, koji je i sastavio program u tu svrhu. Malo potom pojavila se bolnost u donjem dijelu leđa, te joj je dijagnosticirana stres fraktura sakruma (krstače- kosti koja spaja kralježnicu sa zdjelicom). Do stress fraktura dovodi opetovano malo ali dugotrajno opterećenje na kost, koje ona ne može podnijeti, pa na određenom mjestu pukne. Liječnik specijalsit preporučio je odmor i zabranio bilo kakvu fizičku aktivnost. Nakon nekoliko mjeseci kontrolni pregled pokazao je dobro cijeljenje kosti, te je ozljeda bila zaliječena. Naša se djevojka polako vratila trčanju te postupno povećavala pretrčanu kilometražu. Vrlo brzo vratila se bol u leđima. I ponovno je dijagnoza bila ista- stress fraktura sakruma, samo na drugom njegovom dijelu. Tada je krenula opsežna medicinska dijagnostika, kako bi se napokon otkrio uzrok problema. No niti nakon više specijalista, mnogo dijagnostičkih postupaka i različitih pokušaja liječenja, jasan uzrok nije utvrđen. Tada je zatražila pomoć i u našoj ordinaciji.

Pri pregledu nisam utvrdio većih odstupanja od uobičajenih vrijednosti položaja tijela i međuodnosa koštano-mišićnog sustava i njegovih sastavnica. Ipak, bilo je vidljivo da je njena zdjelica malo pomaknuta prema naprijed, a da dva posljednja kralješka lumbalnog segmenta nisu dovoljno mobilna. Radna je pretpostavka bila da su ta dva detalja ili uzrok ili plodno tlo za razvoj preopterećenja na razini sakruma, a potom i za nastanak stress frakture. Preporučio sam joj redoviti trening u teretani po programu sazdanom upravo za nju, te smo svi zajedno prionuli na posao. Više mjeseci kasnije bilo je vidljivo poboljšanje ne samo na dva kritična mjesta, već i na drugim lokacijama, potencijalno odgovornim za povećanje rizika od ozljeda. Dozvolio sam polagani povratak u trčanje, uz obavezan tzv. kompenzacijski trening u teretani dva puta na tjedan. Zadovoljstvo mi je vidjeti ju kako i danas trči bez bolova ili kakvih drugih zapreka, a uz malo sreće tako će nastaviti i dalje.

Preporuka za čitanje

Može li se prevencija i liječenje ozljeda u sportaša, pa tako i trkača, sprovoditi bez teretane? Svakako da može. No s njom, ona teče brže, preciznije i sa boljim konačnim rezultatima.

Autor teksta: Dean Mistura, viši fizikalni terapeut, www.scipion.hr

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice