Sada čitate
Kros prvenstvo u Gornjoj Stubici

Kros prvenstvo u Gornjoj Stubici

Dobar odaziv bi sasvim sigurno bio i veći da vremenski uvjeti nisu bili loši, pa se na startu nije pojavilo oko 60-ak prethodno prijavljenih. Van službene konkurencije je nastupilo 30-ak slovenskih atletičara, kojima je trka u Stubici poslužila kao ogledno natjecanje za predstojeće prvenstvo Europe u krosu (14.12. Brussels, Belgija).

- Oglas -

 

Relativno nepovoljni vremenski uvjeti su prvenstvo učinili zanimljivim, jer je staza izgledala upravo onako kako je kros i zamišljen – sa što više otežavajućih elemenata, kako bi se što više razlikovao od potpuno pitomog trčanja po atletskoj stazi i relativno pitomog cestovnog trčanja. Naime, kiša koja je pala nekoliko sati pred početak natjecanja, dobar je dio staze pretvorila u kaljužu engleskog tipa, a bilo je i nekoliko širokih i dubokih barica koje se nisu dale zaobići. Mada kišu malo tko voli na trkama (osobito organizatori i suci), mišljenja sam da je ovog puta bila dobrodošla, jer mi se staza činila prejednostavnom i preblagom, što je netipično za mjesto održavanja. S druge strane, lijepo i sunčano vrijeme bi sigurno pridonijelo boljim općim dojmom i atmosferom pored staze.

Domaćin se dosta potrudio oko organizacije, pa nije zabilježen ni jedan veći propust. Stazu su dobro označili i ogradili cijelim putem, startno ciljni prostor lijepo odvojen, razglas i spiker na nivou, infrastruktura više nego zadovoljavajuća.

U najmlađoj dobnoj skupini limača/ica (10 i 11 godina) su trčala ukupno 34 mala atletičara, a pobijedili su Marta Huđber iz Velike Gorice i David Sever iz Križevačke banke. Ta dva su kluba inače imali i najviše predstavnika, pa su prednjačili kvalitetom i kvantitetom.

U sljedećoj kategoriji mlađih kadeta (12 i 13 godina) bilo je najviše natjecatelja (41) iz cjelodnevnog programa. Dečki su trčali 1000m, a pobijedio je Ivan Malić (Velika Gorica) s rezultatom 3:17, dok je kod curica najbolja bila Petra Grčević u trci na 800m s rezultatom 2:45. Petra je vrlo talentirana mlada atletičarka, a genetske predispozicije je očito naslijedila od svog oca Petra, ne tako davno odličnog srednje/dugoprugaša.

I kategorija kadeta (14 i 15 godina) je također bila krcata, s ukupno 38 natjecatelja. U najmasovnijoj trci dana, kadetkinje su trčale 1000m, a pobijedila je nadarena Romana Tea Kirinić iz novoosnovanog zagrebačkog kluba Agram. Njihovi muški vršnjaci su trčali 1500m, a prvi je na cilj došao Dinamovac Sandy Protić, kojemu također poznavaoci predviđaju lijepu atletsku karijeru.

Kako su na red dolazile starije kategorije, staze su bile sve praznije. Mlađih juniorki je, primjerice bilo samo 9, a u trci na 2000m pobijedila je Mladostašica Matea Parlov, koja je dva tjedna prije pobijedila i na juniorskoj trci na 6,3km u okviru polumaratona Starek (sa 16 godina krug oko Jaruna za 23:36!). Ona je, po meni ostavila najbolji dojam na cijelom prvenstvu, s obzirom da je s velikom razlikom pobijedila u trci u kojoj je imala vrlo dobre protivnice (Jaković, Ilijaš, Tomišić). Najbolji mlađi junior je Dino Bošnjak iz Velike Gorice, koji je u trci na 4000m svog najbližeg pratioca ostavio za čak 56 sekundi, što je bila najuvjerljivija pobjeda dana. Tako je Velika Gorica s tri osvojene titule bila najugodnije iznenađenje prvenstva. Za neupućene: radi se o Atletskom klubu «Velika Gorica» koji se bavi stadionskom atletikom, a ne o Maraton klubu «Velika Gorica» čiji članovi uglavnom trče cestovne i planinske trke.

Kod starijih juniorki, u trci na 3000m, vidjeli smo dvoboj Matee Matošević i Valentine Belović, koji je u potpunosti pripao novoj nadi Agrama – Matei, inače atletičarki koja je ove godine postavila dva važna juniorska rekorda Hrvatske – na 5000m (17:08) i na 10,000m (35:49). Nažalost, nastupilo je samo 5 naših juniorki, ali je situaciju ipak popravilo 9 slovenskih atletičarki, pa je trka djelovala zanimljivije. Kod juniora vrlo uvjerljiva i očekivana pobjeda Dinamovca Svena Španića u trci na 6000m.

Nakon toga uslijedila je zadnja i glavna trka natjecanja u kojoj su zajedno startali seniori (9000m) i seniorke (6000m). Domaćin je najveće nade polagao na svog Dražena Dinjara, koji ima iza sebe jednu iznimno uspješnu sezonu, u kojoj je pobijedio na svim cestovnim trkama na kojima se pojavio, osim na polumaratonu u Velikoj Gorici, gdje ga je dobio Slavko Petrović. Osim toga, po prvi put je postao i prvakom Hrvatske u maratonu, a titula u krosu pred svojim navijačima je trebala poslužiti kao šećer na kraju. I bila je, s obzirom da ga je jedini konkretni protivnik Vedran Lozanov (svjetski prvak na 5000m za slabovidne osobe) vrlo brzo pustio i čuvao drugo mjesto. Tako je na kraju najzanimljivija bila borba za treće mjesto između Letonie (Dinamo) i Ljubasa (Istra), koje je stariji Dinamovac teškom mukom na kraju uspio osvojiti.

Tko zna koju po redu državnu titulu je osvojila Ljiljana Ćulibrk (inače četverostruka državna rekorderka – 3000m, 5000m, stipl, polumaraton), koja se u zadnje vrijeme više bavi funkcionarskim poslovima u svom novom klubu Agram nego vlastitim treningom, što joj još uvijek ne smeta da rutinerski pobjeđuje. Drugo mjesto za Barbaru Belušić, redovnu učesnicu svih trkačkih državnih prvenstava, što je za svaku pohvalu. Sezonu je završila kao državna prvakinja u planinskom trčanju, s vrlo dobrim rezultatom u polumaratonu 1:23. Treće mjesto za Sljemenašicu Antoniju Orlić, koja je s ovom medaljom postigla nešto što još nitko nije. Naime, u kalendarskoj godini se održava 8 državnih prvenstava u vanstadionskoj atletici – kros, planinsko trčanje, polumaraton i maraton, i to sve u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Antonija je nastupila na svih osam i osam puta se popela na postolje, osvojivši 4 zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje. A nastupila je i na neslužbenom prvenstvu u planinskom maratonu (Samoborsko gorje), i tamo također bila druga!

Osvajači medalja (zlato srebro bronca)

Dinamo-Zrinjevac 3 3 4
Agram 3 2 1
Velika Gorica 3 0 0
Mladost 1 1 0
Rudolf Perešin 1 0 0
Križevačka banka 1 0 0
Slatina 0 3 0
Hajduk 0 1 1
Istra 0 1 0
Sljeme 0 0 1
Albona 0 0 1
Karlovac 0 0 1
Kvarner Autotrans 0 0 1
Međimurje 0 0 1
Slavonac 0 0 1

Kros prvenstvo je poslužilo i kao ogledno natjecanje za eventualni nastup na europskom prvenstvu za dva tjedna u Belgiji. Po rezultatima, izvjesno je da bi HAS mogao poslati, po običaju, jednog juniora i juniorku (Španić, Matošević), a mjesta bi se trebalo naći barem još i za Mateu Parlov.

Nažalost, u razvijenim atletskim zemljama u ovo doba tek starta prava sezona krosa i traje tijekom cijele zime, dok će se kod nas završiti, praktički prije nego je počela. Naime, sljedeće kros natjecanje je tek početkom ožujka kada je na programu momčadsko prvenstvo Hrvatske, domaćin kojeg je u dvije zadnje sezone bio Atletski klub Istra na terenima malog mjesta Sveti Petar u Šumi.

Tekst i foto: Janko

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice