Sada čitate
Trčanje za vrijeme epidemije koronavirusom

Trčanje za vrijeme epidemije koronavirusom

Koronavirus je tema koja nas zadnjih dana u potpunosti zaokuplja. Manično i panično pratimo sve vijesti i s nevjericom osluškujemo što se događa u svijetu i teško prihvaćamo najave da i nas sve to čeka.

- Oglas -

Pa sjetite se kako smo s podsmjehom (prije samo par tjedana) šerali video kako je onaj lik istrčao maraton u svom stanu dok je bio u karanteni. A danas i sami polako razmišljamo što ćemo raditi ako Vlada RH proglasi karantenu za područje cijele Hrvatske. A dok se to ne dogodi (a želimo vjerovati da se neće dogoditi) moramo vidjeti na koji način se možemo nastaviti baviti trčanjem, a strogo poštujući sve preporuke koje izdaju nadležne službe (prije svega Krizni stožer Ministarstva zdravstva).

Analizirajući Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 10.3.2020. izrazito je važno

  • smanjiti ili u potpunosti ukinuti socijalne kontakte: to znači da treninge održavate SAMI i na lokacijama na kojima se ne okupljaju drugi sugrađani
  • prilikom treninga izbjegavati dodirivanje bilo čeka u okolini te dodirivanje lica, usta i očiju
  • po povratku u stan ODMAH na vratima dezinficirati ruke i što prije se detaljno istuširati i oprati, a odjeću i obuću izbaciti na balkon i ostaviti 24 sata na provjetravanju

Dakle, pravila su vrlo kratka i jednostvna: treninge održavajte SAMI, onemogućite bilo kakav kontakt s drugim osobama, svedite na najmanju moguću mjeru kontakt s predmetima i površinama u svojoj okolini, a po povratku u stan hitno se dezinficirajte kako virus ne biste unijeli u stan.

Iza nas je samo jedan vikend koji je prema gornjim Preporukama trebao proći u samoizolaciji ili u najmanju ruku bez socijalnih kontakata. No, to se prema onome što vidim na feedu društvenih mreža ne da nije dogodilo nego se sasvim pogrešno interpretiralo. Ekipa je odlučila otići u prirodu/na trening (ispravno) ali su se okupili u manja društva (pogrešno) i na kraju su jeli/pili u objektima s drugim manjim grupama (pogrešno). Sam boravak u prirodi nije sam po sebi onemogućio potencijalni prijenos virusa s obzirom da su to i dalje bile grupe i javna okupljanja (Izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja.). Ono što je trebalo učiniti je otići u prirodu ali isključivo s članovima svoje uže obitelji (osobama s kojima boravimo u zajedničkom prostoru), a u prirodi boraviti na mjestu gdje nema drugih osoba. Na taj način izbjegavamo socijalne kontakte – najvažniju preporuku o sprečavanju prijenosa virusa.

Izgovori da ste se našli “samo s 2 frenda” ili “pa s njima se inače družim” ili “pa restoran je bio otvoren” i dalje spada pod neodgovorno ponašanje koje će se možda uskoro dovođenjem strožijih mjera i kažnjavati.

Stoga, razmislite malo (više) o svojim postupcima i što prije usvojite bit preporuka i počnite ih primjenjivati.

Preporuka za čitanje

Za bolje razumijevanje što se događa kod nas i u svijetu preporučam našeg znanstvenika Igora Rudana i njegove kolumne i osvrte, a posebice ovaj u kojem puno toga sumira – https://www.vecernji.hr/vijesti/znanstvenik-rudan-sto-svatko-od-nas-moze-sada-uciniti-u-borbi-protiv-pandemije-covid-19-1386018

Vjerujem da ćemo svojim odgovornim ponašanjem osigurati da pandemija brže prođe, a da se mi tim prije vratimo našim treninzima i utrkama.

Nedeljko Vareškić

Tekst napisan prema Preporukama na dan 16.3.2020. u 11:30 sati

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice