Sada čitate
Rekordi padali na ISTRIA 100 by UTMB®

Rekordi padali na ISTRIA 100 by UTMB®

Ovogodišnje 9. izdanje utrka Istria 100 by UTMB® nadmašilo je sva očekivanja. Mnogi su najtecatelji najavili obaranje rekorda staze i uspjeli u tome! U Umagu se okupilo više od 1.000 trkača iz cijelog svijeta, a posebnost ove godine bilo je uključivanje do sada najvećeg broja Elitnih trkača što je rezultiralo nevjerojatnim rastom ambicija i kompetitivnosti među trkačima na svim utrkama od one na 168km do one na 40km. 

- Oglas -

Očekivali smo utrku punu uzbuđenja, ali je i nas iznenadilo koliko su svi trkači i trkačice srčano krenuli u osvajanje najavljenih rekorda. Osvajači zlatnih medalji na gotovo svim duljinama izdvojili su se nakon manje od polovice utrke, ali su zato borbe za 2. i 3. mjesta do samog kraja utrke bila nevjerojatno neizvjesna.” izjavio je Alen Paliska, direktor utrke Istra 100 by UTMB®.

Robert Hajnal, Elitni trkač porijeklom iz Rumunjske, iz Labina je na RED utrku od 168km krenuo pomalo sa zadrškom. Dozvolio je kolegama trkačima da odrade prvu dionicu do Plominske luke u tempu koji njima odgovara. Mudro je odradio dionicu do Mošćeničke Drage gdje je nakon izlaska iz kontrolne zone preuzeo vodstvo koje je do kraja utrke samo povećavao, te završio utrku u vremenu od 18 sati 26 minuta i 47 sekundi i ostvario najavljeni rekord nove trase. Razlika između njega i drugoplasiranog Talijana Roberta Mastrotta iznosi više od sat vremena. Trećeplasirani, Čeh Aleš Sedlak također kasnio je za Mastrottom 40 minuta. Tek minutu kasnije u cilj je ušao Nepalac Sange Sherpa koji je na Trsteniku usporio i izgubio prednost pred ostalima.

“Iskusni trkači dobro će razumjeti što to znači da je Hajnal trčao utrku prosječnom brzinom od 9.13km/h i kada kažemo da je utrka bila iznimno dinamiča!” dodao je Marko Gregurić, CEO, Istra 100 by UTMB®. “Dodatno, posebno smo ponosni na ženske trkačice koje su nam se pridružile na utrci. Španjolka Ragna Debats, Švicarka Luzia Buehler i Slovenka Barbara Jolič u samom su vrhu ultra trail trkačke scene, a tako je bilo i na utrci. Španjolska Ragna osvojila je 1. mjesto u kategoriji žena i 5. mjesto ukupno. Švicarka Luiza osvojila je 2. mjesto u kategoriji žena i 6. mjesto ukupno. To su zaista nevjerojatni rezultati koji dodatno potvrđuju sjajnu budućnost za žene u ovom sportu!”

Kraću utrku BLUE od 128km diktirao je Nizozemac Peter Van Der Zon koji je stazom proletio za 13 sati 34 minute i 54 sekundi. Drugi iza njega bio je Kanađanin Galen Reynolds, a treći Slovak Tomaš Borčin. Prva žena, Mađarica Ildiko Wermescher završila je utrku za 18 sati 49 minuta i 48 sekunde. Iako im je ovo bio bio prvi dolazak u Istru, svi već najavljuju ponovni dolazak radi sporta, ali i turizma.

Na GREEN utrci od 68km sudjelovali su nama već poznati trkači Slovak Martin Halasz i Portugalac Helio Fumo. Martin je utrku završio za 5 sati 33 minute i 21 sekundu, a Fumo za 6 minute dulje. Halasz i Fumo su do samog kraja utrku provodili u nadmudrivanju i strategiziranju za osvajanje prvog mjesta, dok je Nizozemac Huub Van Noorden koristio priliku dodatno im nabijati tempo. Uvijek vesela i nasmiješena Latvijka Anete Švilpe završila je utrku za 6 sati 34 minute i 26 sekundi. Slijedila ju je sunarodnjakinja Latvijka Irita Pukite na drugom mjestu, a na trećem mjestu završila je Švicarka Corina Sommer.

Na YELLOW utrci od 40 km, Švicarac Kevin Vermeulen utrčao je u cilj s vremenom od 2 sata 50 minuta i 25 sekundi. Slijedili su ga je Talijani, Gianluca Ghiano na 2. mjestu i Michele Meridio na 3. mjestu. Od žena, prvo je mjesto osvojila naša Hrvatica Irena Smojver s vremenom od 3 sata 58 minuta i 28 sekundi. Drugo mjesto osvojila je Makedonka Elena Rtoska, a treće mjesto Rumunjka Cristina Cecan.

Utrkom WHITE powered by HEP od 20 km projurio je Francuz Demien Humbert u vremenu od 1 sat 15 minuta i 49 sekundi. Drugoplasirani je Hrvat, naš Marko Horvat, a trećeplasirani je Slovenac Miha Romic. U ženskoj kategoriji prva je Talijanka Alessia Menel, drugoplasirana je Nijemica Sandra Bannernberg, a trećeplasirana je naša Hrvatica Martina Kordić.

Ovisno o duljini staze koju su izabrali, u petak 08.04. i subotu 09.04., trkači su kretali na svoje izabrane utrke iz Labina (168 km), Lovrana (128 km), Buzeta (68 km), Motovuna (40 km) da bi potom svi kao finisheri prošli kroz ciljnu ravninu u Umagu.

Nedjelja 10.04. rezervirana je za najkraću, ali najdinamičniju White powered by HEP koja kreće iz Grožnjana i trči se udaljenost od 20 km, te za dodjelu nagrada na ceremoniji proglašenja pobjednika koja se održava u Umagu u 13h.

Preporuka za čitanje

Grad Umag, TZ Umag, HEP, Ina Hrvatska, globalni sponzori UTMB® World Series Hoka, Dacia i Wahoo te ostali  partneri i sponzori, prepoznali su potencijal i utjecaj utrke Istria 100 by UTMB® na razvoja sporta, turizma i pratećih usluga u Istri i Hrvatskoj, te već dugi niz godina sa zadovoljstvom nastavljaju svoju suradnju.

#istria100 #UTMBWorld

###

Naša tradicionalno najjača internacionalna ultra trail utrka u Istri, od ove je godine dio je UTMB® World Series trail platforme. Cilj World Series trail platforme je omogućiti trkačima ekskluzivan pristup vrhunskom trail sportu, ali i finalu svjetske serije utrka, UTMB® Mont-Blancu.

UTMB® World Series sačinjava 30 međunarodnih trail utrka, a Istria 100 by UTMB® sada je dio tog odabranog društva i pritom prva utrka u povijesti World Series ciklusa utrka.

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice