Sada čitate
Orijentacijsko trčanje

Orijentacijsko trčanje

Zovu ga još i “razboritim trčanjem” budući da je, uz fizičku spremnost, važno i poznavanje čitanja karte kao i točno i brzo donošenje odluka u dionicama koje si je natjecatelj isplanirao. Cilj orijentacijskog natjecanja je u što kraćem vremenu pronaći sve zadane kontrolne točke.

- Oglas -

Kontrolna točka je zadani detalj u prirodi koji je označen zastavicom u obliku trostrane prizme, dijagonalno podijeljena na crveno i bijelo polje. Tu je i perforator kojim natjecatelj perforira kontrolni karton i time dokazuje da je obišao zadanu točku. U novije vrijeme koriste se elektronski čipovi, te se prolaz natjecatelja evidentira elektronskim putem. Put od jedne do druge kontrolne točke nije mu zadan nego ga bira sam, drugim riječima, o njegovoj sposobnosti čitanja karte i fizičkoj kondiciji ovisi koliko će brzo preći taj put. Pri tome se mjeri vrijeme provedeno na stazi i boljima se smatraju oni natjecatelji koji su kraće vrijeme proveli na stazi, jasno, pod uvjetom da su pronašli sve kontrolne točke.

Tko može sudjelovati u orijentacijskoj utrci?
Sudjelovati na orijentacijskoj trci mogu svi koji znaju čitati kartu. Natjecatelji su podijeljeni u kategorije ovisno o dobi, spolu kao i fizičkoj spremnosti i poznavanju tehnike orijentiranja. Na natjecanjima postoje kategorije koje uključuju djecu od 10 godina na više, a najstarija kategorija je za one iznad 55 godina. Na inozemnim natjecanjima, na kojima se nađe i nekoliko tisuća natjecatelja, predviđena je kategorija i za one iznad 85 godina.

Zapravo se pokazalo da je orijentacija idealan obiteljski sport pa se na nekim trkama nađu i tri ili četiri generacije iz jedne obitelji. Jako je zanimljivo poslije pređene staze s prijateljima ili članovima obitelji analizirati varijante odabrane na stazi !

Za male sportaše, one ispod 10 godina, još 1998. godine počelo se s organiziranjem dječjih trka koje ne zahtijevaju dobro poznavanje čitanja karte. Obično je staza označena trakicama i važno je da svako dijete prođe cijelu stazu. U novije vrijeme organizatori ovih utrka dijele natjecatelje u kategoriju za predškolski uzrast i kategoriju za školarce koji imaju zadatak pronaći pokoju kontrolnu točku bez trakica, samo uz pomoć karte. Dječje su trke sve popularnije i privuku preko 100 natjecatelja. Neke od njih povežu se s kakvim blagdanom, tako da se redovito održava utrka za sv. Nikolu i Uskrs.

Orijentacijska natjecanja
Orijentacijska natjecanja se većinom održavaju na blago valovitim, pošumljenim terenima. Karte su najčešće nacrtane u mjerilu 1:5000, 1 : 10 000 ili 1 : 15 000 i sadrže mnogo detalja. U zadnje vrijeme, u cilju promocije ovog športa natjecanja se sve češće organiziraju po gradskim parkovima i ulicama. Tako su se do sada održale trke po ulicama Zagreba, Samobora, Delnica, Opatije, Rovinja, Varaždina, Čakovca… Svake godine trčimo po ulicama i mostovima samog središta drevne Venecije!

Odakle nam dolazi orijentacijski sport?
Orijentacijski je sport potekao iz skandinavskih zemalja gdje je dosegao visoki stupanj masovnosti. Rekordan broj natjecatelja privukao je popularni “O-Ringen”: 25.000 trkača u preko 80 kategorija.

Kod nas se pojavio prije više od 50 godina u okviru planinarskog Saveza, najprije kao planinarska orijentacija, a zatim sve više prerasta u natjecateljski šport gdje je ključna brzina.

U orijentacijskom športu, osim orijentacijskog trčanja postoji još i skijaška orijentacija, orijentacija na biciklima, precizna orijentacija…

Zašto je orijentacijsko trčanje dobar sport?

  • orijentacisti se kreću u prirodi, borave na zraku, što je osobito dobro za psihofizičko zdravlje;
  • kod natjecatelja, osobito onih najmlađih, razvija se svijest o očuvanju okoline;
  • njeguju se vještine snalaženja u prirodi, a što je izuzetno važno za gradsku djecu;
  • bavljenje sportom izgrađuje samopouzdanje, pogotovo kod djece;
  • izgrađuje se svijest o važnosti timskog rada budući da puno toga radimo zajedno, posebno kod pripreme natjecanja, treninga, odlaska na trke i slično;
  • orijentacijsko trčanje preporučuje se djeci u osnovnim školama u okviru programa koji se bavi prevencijom droge i ostalih ovisnosti;
    svi smo volonteri.

U Hrvatskoj najviše klubova za orijentacijsko trčanje ima u Zagrebu, ali i u drugim gradovima: Samoboru, Čakovcu, Bjelovaru, Delnicama, Lokvama, Rijeci, Jastrebarskom.

Preporuka za čitanje

Možete se priključiti jednom od orijentacijskih klubova u Hrvatskoj:
1. OK Kapela, Zagreb
2. OK Vihor, Zagreb
3. POK Maksimir, Zagreb
4. POK Sljeme, Zagreb
5. HOD Antun Mihanović, Zagreb
6. HPD Japetić, Samobor
7. OK Jelen, Jastrebarsko
8. OK Bjelovar, Bjelovar
9. OK Međimurje, Selnica
10. OK Ris, Delnice
11. OK Lokve, Lokve
12. POK Torpedo, Rijeka

 

Više informacija o ovme sportu potražite na stranicama Hrvatskog saveza za orijentacijsko trčanje http://free-ri.t-com.hr/HSOT .

Dođite i priključite nam se na našim utrkama !

Autorica članka: Mladenka Čuljak Gross // Izvor: www.plivazdravlje.hr

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice