Sada čitate
Odličan uspjeh Ivice Škopca u Svjetskom kupu

Odličan uspjeh Ivice Škopca u Svjetskom kupu

 

Seoce Puchberg u podnožju najviše planine Donje Austrije, Schneeberga (2.076 m) okupilo je zavidan broj trkača – 367 . Domaćini su nas “ugodno” iznenadili pri dolasku najavom da je noć prije na posljednjih 800 m trase pao snijeg i da je vrijeme pravo zimsko. Trka je inače prilično neobična, kreće iz samog centra mjesta i čitavo vrijeme prati trasu male brdske željeznice. Tako se trkači imaju prigodu natjecati tko je brži – parnjača iz doba cara Franje Josipa I, koji je ovdje rado dolazio na izlete ili trkači. U svim do sada održanim trkama obično su pobjeđivali trkači, ali samo najbolji. Trasa je duga 9.8 km i savladava se visinska razlika od 1.220 m – start je na 580 m, cilj na 1.800 m!

- Oglas -

Na trci su se pojavila renomirana imena iz zemlje i inozemstva predvođena najboljim planincem današnjice, Jonathanom Wyattom, koji je 2 tjedna prije potvrdio svoju titulu svjetskog prvaka i također svjetskom prvakinjom Andreom Mayr. Stigla je tu i prva postava Slovenaca, Francuzi, Slovaci, Mađari, sva sila domaćih trkača, s obzirom da je ta trka ujedno bila i otvoreno prvenstvo regije Beč-Donja Austrija u planinskom trčanju.

I nešto iza podneva krenula je karavana u susret snijegu, istovremeno vlak i ljudi. Naravno, kako se i očekivalo, nakon 53:09 minuta na cilj je utrčao nepobjedivi Wyatt, sa po minutom razlike iza njega Slovenac Kosovelj i Francuz Burrier. Ukupno 6. po redu u cilj je utrčala svjetska prvakinja Mayr, rušeći dotadašnji rekord u vremenu 58:21, a 8 sekundi iza nje naš Ivica Škopac, izvanredno 6. mjesto u muškoj konkurenciji i u svojoj kategoriji odličan 3. iza Wyatta i austrijskog državnog prvaka Krölla. Trčao je u vremenu 58:29.

Naš drugi predstavnik Siniša Atlija očekivano 231. u vremenu 1:32:08.

Na cilju mokar snijeg posljednjih 800 m, dosta se klizalo i brijao je oštar, pravi zimski sjeverac, tako da su i uvjeti bili prilično loši.

Trku je završilo svih 367 trkača, a željeznica je ovaj put bila tek 9.! Da ne izgleda kao šala, prilikom proglašenja priznanje se dodjeljuje vlakovođi i ložaču, koji su trebali ubaciti u kotao 500 kg ugljena da stignu do vrha. Ipak, veliko veselje nam je priredilo proglašenje po kategorijama, kada je naš Ivica stajao na postolju sa 6-strukim prvakom svijeta – stvarno slika za pamćenje.

Našeg Ivicu Škopca još očekuje trka na Šmarnoj Gori iduće subote, koja je ujedno i zadnja trka Svjetskog kupa za 2008. i gdje će se proglasiti ukupni poredak za sezonu. Nadamo se dobrom rezultatu i ovog puta.

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice