Kalaton- utrka koja ujedinjuje sport i kulturu

Kalaton je sportsko i edukacijsko natjecanje sudionika svih dobnih skupina kojim se povezuju sport i rekreacija s kulturološkim upoznavanjem naselja kroz jedinstvenu utrku s raznim segmentima. Riječ kalaton nastala je od kombinacije riječi maraton i kala, dva pojma koja čine osnovu ovog sportskog natjecanja. Kalaton je nastao iz želje da se aktivnim sudjelovanjem sudionici upoznaju s naseljem u kojem se odvija utrka te da se stvore drugačije rute trčanja koje samom svojom strukturom čine natjecanje zanimljivijim iz fizičkog aspekta gledanja ali i kulturološkog.

- Oglas -

”Kale” u dalmatinskom dijalektu znače ulice i označavaju pojam uskih kamenih ulica u starim dalmatinskim naseljima koje većinom nisu prohodne za automobile. U naselju Milna, na Braču, gdje je i nastao Kalaton, postoji glavna riva te niz kala koje međusobno povezuju dijelove naselja te sve imaju izlaz na rivu. Ruta Kalatona postavlja se tako da se izaberu kale koje povezuju stara naselja sa novim. Na taj se način sudionici upoznaju s poviješću mjesta na jedan posve drugačiji način.  Segmenti ruta su brojni, dijelom ravni dijelom sa uzbrdicama a često i stepenicama što ujedno i otežava natjecanje ali i čini ga zanimljivijim.

Kalaton se ove godine održava 3. kolovoza u Milni na otoku Braču  i podijeljen je na natjecateljski dio i večernji dio kroz zabavu za sve sudionike.

KALATON 2019 | utrka po milnarskim ulicama dužine 5.4 km

DJEČJI KALATON 2019 | utrka po milnarskim ulicama dužine 2.1 km

Prijave su otvorene na stotinka.hr, a kotizacija iznosi 70 kuna.

 

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice