Sada čitate
Jedan dan sa Zoranom Tonkovićem Viljom

Jedan dan sa Zoranom Tonkovićem Viljom

Jedno poslijepodne Zoran me pozvao na zajednički trening, no kako sam prethodni dan imao jači trening zahvalio sam mu se na pozivu, ali sam ipak uzeo fotoaparat i odlučio snimiti trening i napraviti jednu malu reportažu o Zoranu.

- Oglas -

Zoran je svoj trening počeo iz centra Bribira tj. Vrbe odakle se spustio cestom Bribir -N.Vinodolski otprilike 2,5 km do raskršća za Sv. Mikulu. Tu je napravio nekoliko sprinteva od stotinjak metara i krenuo dalje kroz novljansko polje do magistrale 3 km. Tu je dionicu podijelio 3x 1.000m i tako natrag s minutom pauze 1.000m trčao je 3,40 min. To su vrlo naporni trenizi koji zahtjevaju maksimalnu psihofizičku spremnost.

U tjednom programu Zoran ima dužinski trenig od 20-25 km, jedan tempo trening 12 km, brdski trening 10 km i jedan brzinski trening u dionicama od 400-1000 m zavisno za koju se utrku sprema.

Zoran je rođen 1976. godine u Rijeci, a trčanjem se počeo baviti već u ranom djetinjstvu u atletskoj sekciji OŠ Dr. Josip Pančić- Bribir. Nastavio je s trčanjem u AK Marathon iz Bribira koji je prestao s radom polovicom devedesetih.

Zoran je postizao kroz to razdoblje iznimne rezultate, a posebno su za pamćenje oni iz 1990. godine kada je na državnim i međunarodnim utrkama od 15 utrka pobjedio na 10 utrka, a na ostalim utrkama zauzeo visoke plasmane. Kao takav je bio kandidat za sportaša godine u bivšoj općini Crikvenica.

Sa istim uspjehom nastavio je i dalje, a 1993. godine na međunarodnom Zagrebačkom maratonu kao 17-godišnjak u seniorskoj konkurenciji u diciplini polumaratona osvojio je odlično 12. mjesto.

Iste godine na tradicionalno jakoj utrci Uljanik – Pula na 8 km osvojio je u seniorskoj konkurenciji 4. mjesto s rezultatom od 27:56 min, samo jednu minutu iza prvoplasiranog.

U tom razdoblju u svojoj dobi Zoran je bio najbolji trkač u Hrvatskoj. Nažalost njegov talent nije prepoznat i adekvatno valoriziran. U hrvatskoj atletici stanje se do danas nije promjenilo, tako su još uvijek talentirani atletičari, bez roditeljske potpore i podrške osuđeni na neuspjeh.

U međuvremenu se Zoran posvetio poslu, oženio se, dobio dva sina Filipa i Bartola.
U takvim okolnostima trčanje je palo u drugi plan, jer se trebalo brinuti za egzistenciju.

Preporuka za čitanje

Zoran je u razdoblju neaktivnosti dobio dvadesetak kilograma, što je dovelo do zdravstvenih problema (visok tlak, masnoće i dr.). Zoran se odlučio ponovo reaktivirati, postao je predan i postojan u treniranju. Trud se isplatio, jer je uspio skinuti 20 kg u 9 mjeseci redovnog treniranja i riješiti se zdravstvenih problema.

U međuvremenu je učestvovao na niz utrka, a među njima i zadnja tri riječka polumaratona gdje je ove godine postigao rezultat od 1:31 h.

Zoran još uvijek trči sa stilom i duhom pobjednika, što se najbolje vidi na trenizima i utrkama gdje ne prepušta vodstvo drugima, ako to situacija ne zahtjeva.

Napisao: Marko Viduka

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice