„Smije li ratnik plakati?“ naziv je autobiografskog dokumentarnog filma koji će premijerno biti prikazan u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivane Brlić – Mažuranić“ u Slavonskom Brodu 09. rujna 2018. s početkom u 19,30 sati.

Rečenica s kojom smo započeli pisanje ovog članka možda je još jedna u nizu rečenica s kojom se najavljuju premijere dokumentarnih filmova i sigurno se sada pitate po čemu je „Ratnik“ poseban da je ugošćen na portalu Trčanje.hr?

Osebujnost ovog autobiografskog dokumentarnog filma je u tome što su ga ni manje ni više režirali i snimili trkači. Da, doista su ga snimili trkači! Tomislav Marinović, trail trkač kao producent filma, Mario Boić, ljubitelj trkačkog koraka te službeni fotograf Saucony Škole i Akademije trčanja Slavonski Brod i Krešimir Šimić, ultramaratonac.

Početkom 2017. godine došli su na ideju da život jednog slavonskobrodskog trkača Šime prenesu na filmsko platno. Zašto život jednog Šime? Šimi je s tri i pol godine života rak rata oteo oca Gorana, koji je poginuo u Domovinskom ratu braneći svoju slavonsku ravnicu i mladi život svog djeteta. Šima je odrastao u zagrljaju svoje majke Željke uz dozu tuge i žala za neodigranim utakmicama oca i sina na školskom igralištu kao što su igrali njegovi vršnjaci sa svojim očevima.

Šima nije posustao na putu svog života već je odlučio svoju tugu i suze rasuti po cesti od Zagreba do Vukovara, trčeći. Trčanje je postalo njegova terapija i njegov put do izlječenja raka tuge na duši. Sedamnaestogodišnja trkačka karijera ga je oblikovala u onakvog čovjeka kakav je danas i tome sportu zahvaljuje na svim divnim trenucima koje mu je omogućio da doživi u svom životu.

Veliki broj filmskih minuta zauzima UDHOS-ov ultramaraton Zagreb – Vukovar čija dužina od 350 kilometara predstavlja veliki izazov za svakog ultraša. Šima se 2017. prijavio na navedeni ultramaraton i odlučio se trčeći od Zagreba do Vukovara pokloniti žrtvi hrvatskog naroda u Domovinskom ratu i ostaviti trajno sjećanje na svu djecu kojima je u Domovinskom ratu oduzeto pravo na osmijehe i odrastanje.

Na putu od Zagreba do Vukovara susreo je jako puno njemu dragih ljudi i prijatelja koji su poklonili pokoju riječ filmu. A je li Šima uspio u svom naumu i došao do Ovčare i time ostvario svoj san te jesu li njegovi trkački koraci uspjeli pobijediti surovost vrelih cesta, grčeve, bol i suze? Odgovor na to pitanje ćemo ostaviti svakom gledatelju osobno, neka u svom srcu odgovore na pitanje: „Smije li ratnik plakati?“.

Tomislav, Mario i Krešimir ovaj dokumentarac poklanjaju u trajno vlasništvo hrvatskoj mladosti sa željom da ovaj film bude onaj atom snage koji će prevagnuti u razmišljanjima trčati ili ne trčati. Oni su se usudili ovim filmom potrčati sebi u susret i biti ono što jesu, ne redatelji i scenaristi, već samo trkači koji su radili na ovom projektu onako kako to samo trkači znaju, srcem i dušom.

Film se planira prikazivati i u Zagrebu, Splitu, Zadru, Županji i naravno Vukovaru, a o čemu ćemo vas pravovremeno obavijestiti.