Sada čitate
Bjelovarčani na Svjetskom planinskom kupu

Bjelovarčani na Svjetskom planinskom kupu

02. kolovoza 2009. u malenom skijaškom mjestancu Mayrhofenu u Tirolu, Austrija, koji se nalazi u neposrednoj blizini poznatog glečera Hintertux održana je treća po redu ovogodišnja trka Svjetskog planinskog kupa. Okupila su se renomirana imena planinskog trčanja predvođena višestrukim svjetskim prvakom i olimpijcem Jonathanom Wyattom. Domaćini su našu malu ekipu zaista lijepo ugostili, predstavili našeg Ivicu na party-ju upoznavanja večer prije, gdje se kao i na skijaškim utrkama dodjeljuju startni brojevi. Idući dan, po lijepom sunčanom vremenu krenula je kolona trkača na stazu dugačku 10,4 km i visinsku razliku od 1170 m – utrka se zove “Harakiri – run” pa samo ime govori o stazi. Mjestimičan nagib je i do 40% , jer se trči dijelom po crnoj skijaškoj stazi. Naravno, pobijedio je Jonathan Wyatt u vremenu od 53:37, kod žena Andrea Mayr. Naš Ivica je osvojio 14. mjesto u vremenu 1:03:22 od ukupno 77 trkača. Trku je, iako pod alergijom, istrčao i Siniša Atlija u vremenu 1:56:04 i zauzeo 54. mjesto.

- Oglas -

Pozdrav domaćinima i nastavljamo put Ebenseea, gdje se tjedan dana kasnije trči iduća trka Svjetskog kupa.

U gradiću na obali Traunseea nije nas dočekalo tako lijepo vrijeme, čak je palo i nekoliko kapi kišice, iako je to trkačima pogodovalo. I ta trka je naporna, staza je duga 11 km a savladava se visinska razlika od 1250 m uzbrdice i 50 m nizbrdice. Ovaj put na startu se pojavila jaka Kenijska ekipa, koju su Austrijanci „posvojili“ za određenu svotu novaca onaj tko želi može tjedan ili više trčati i trenirati sa Kenijcima, a za uzvrat oni nastupaju za Austriju, a ujedno i sami financiraju svoj boravak u zemlji domaćinu.

Za bjelovarsku ekipu ovaj put nastupio je i Dražen Henc, kojem je ovo bila prva trka u svjetskim razmjerima. Naravno, pobijedio je Kenijac Gikuni u vremenu 55 minuta i 30 sekundi, a kod žena ponovo Austrijanka Andrea Mayer. Naš Ivica Škopac osvojio je 16. mjesto u vremenu 1 sat 6 minuta i 46 sekundi, a ujedno i osvojio 3. mjesto u kategoriji, Dražen Henc 78. mjesto s 1:27:20, te Siniša Atlija 136. mjesto sa 1:48:41. Ukupno je nastupilo 216 trkača iz čak 11 zemalja.

Šteta što je ozljeda spriječila odlazak Ivice Škopca na trku na Grintavec, jer bi sigurno osvojio dosta bodova za poredak u Kupu. Ostale su još 3 trke ali odlazak u Norvešku, koja je predaleko i preskupa sigurno nije izvjestan. Druge dvije održat će se u Italiji i Sloveniji, pa treba pričekati završetak da se vidi ukupan plasman. Trenutno samo sa dvije trke Ivica Škopac zauzima 21. mjesto u ukupnom poretku.

Piše: Tanja Atlija

Pogledajte komentare (0)

Odgovori

Na vrh stranice