Sada čitate
162 stube ove godine humanitarnog karaktera

162 stube ove godine humanitarnog karaktera

 SportMEF kao organizator utrke je nezavisna i neprofitna udruga osnovana s ciljem promoviranja sporta i bavljenja sportom na Medicinskom fakultetu i šire. Već dugi niz godina SportMEF sudjeluje u organizaciji brojnih studentskih projekata koji su već postali neizostavni dio višegodišnje tradicije Fakulteta (162 Stube, Štamparovi dani – projekt udruge UNZAŠ, CROSS – projekt Studentskog zbora, Futsal MEF turnir, Bicikliranjem do zdravlja 2019., Sportom do zdravog djetinjstva, Organizacija projekta Humanijada).

- Oglas -

Cestovna utrka “162 stube” tradicionalni je projekt osmišljen s ciljem osvješćivanja javnosti da je tjelesna aktivnost jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti te iniciranja kretanje kao jednog od osnovnih protektivnih čimbenika.

Cilj utrke

Već nekoliko godina cilj utrke je promocija održavanja tjelesnog zdravlja kojim se stimulira i njegova mentalna komponenta, a naravno da tome pomaže i dobra atmosfera koja vlada oko projekta i fakultetskog kolektiva. Promocija zdravog načina života, posebice u ranijoj životnoj dobi, može imati dugoročnu korist u odrasloj te može smanjiti sve veću incidenciju tjelesne neaktivnosti, prekomjerne tjelesne težine i pretilosti. Nadalje, činjenica je da do porasta obolijevanja te veće stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u razvijenom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, dovodi prvenstveno nezdrav način života (pušenje, nezdrava prehrana, tjelesna neaktivnost i stresan način života), osobito daje na važnosti održavanju ovakvog tipa sportsko-edukativnih projekata.

Istraživanja ukazuju na to da se smrtnost od kardiovaskularnih bolesti preventivnim mjerama može smanjiti za 40-50%. Dvije trećine ovog pada mogu se pripisati najjeftinijim mjerama – promjeni životnih navika i upravo je to ono na što želimo ukazati.

Detalji utrke

Sama trasa utrke je duga 4500 metara (proteže se preko Gajdekove, Suhinove i Rockfellerove ulice, te se spušta Novakovom u podnožje Stuba) i osmišljena je da povezuje dvije temeljne zdravstvene institucije, Medicinski fakultet i Školu Narodnog Zdravlja “Andrija Štampar”. U samu stazu su uključene i stube – njih 162 – poznate kao Schlosserove stube, po kojima je utrka dobila i ime, a koje nam omogućuju, uz sav ostali teren neravne konfiguracije, da utrka bude dobar izazov za trkače s iskustvom, ali opet da se može prohodati za one slabije kondicije, koji bi čak i samo hodanjem učinili puno za sebe i svoje zdravlje.

Uz samu utrku tu su i studentske radionice:

Paralelno s utrkom, na radilištima u prostorijama Medicinskog fakulteta educirani studenti iz Studentskih sekcija za kardiologiju, pravilnu prehranu, Studentske ekipe prve pomoći (StePP) te ortopediju i traumu odgovaraju na pitanja sugrađana iz područja zdrave prehrane, važnosti tjelesne aktivnosti i poboljšanja svog način življenja.

Posebno ističemo i Studentsku sekciju za radiologiju, koja će usporedno s edukativnim programom, uključiti besplatne UZV-preglede zglobova, udova, štitnjače i abdomena. Također, u sklopu projekta kao dodatni javnozdravstveni edukativni materijal uključena je prošlogodišnja radionica mentalnog zdravlja (neka su istraživanja pokazala da je trčanje na otvorenom jednako efektivno kao antidepresivni lijekovi za liječenje takozvane mild-to-moderate depresije), te ortopedsku radionicu u kojoj studenti govore o pravilnom načinu trčanja i prevenciji ozljeda, te demonstriraju načine zbrinjavanja onih najčešćih. Također, na kardiološkoj radionici svaki sudionik može izmjeriti svoj tlak, tjelesnu težinu, i razinu glukoze u krvi. Od Studentske ekipe prve pomoći mogu su se naučiti razne vještine u zbrinjavanju ozljeda, osiguravanja dišnog puta, postupanju s osobama bez svijesti, te pravilnoj reanimaciji unesrećenih.

Utrka ima i humanitarni karakter

Ove godine, utrka se održava u sklopu humanitarne akcije „HUMANO SRCE MEDICINSKOG FAKULTETA – ZAJEDNO U OBNOVI ZA STRADALOG U POTRESU“ koju organizira Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koja će se provoditi od 21. ožujka do 18. lipnja 2022.

Preporuka za čitanje

Tijekom i nakon utrke prikupljat će se novčana sredstva za pomoć obitelji zaposlenoj na našem Fakultetu čija je kuća teško stradala u potresu u Čučerju.

Financijska sredstva u okviru humanitarne akcije, prikupljat će se na računu otvorenom za humanitarnu akciju uplatom na IBAN: HR7123400091511173106 ili na licu mjesta putem postavljenih kutija.

Kada i gdje?

Pridružite se utrci ili na okrijepi uz kavu i čaj te ugodan razgovor na Šalati 3, 2. 4. 2022. (SUBOTA). Utrka počinje u 12:00h. Vidimo se tamo!

Prijave na https://stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1541

Utrka nema kotizaciju ali se prikupljaju financijska sredstva za humanitarnu akciju!

Pogledajte komentare (0)
Na vrh stranice